AEX: De Elementen

Na de shooting star van dinsdag heeft de AEX woensdag een vervolg gegeven aan dit patroon. Opnieuw zijn een aantal elementen verzwakt.

We beginnen bij het begin. De MA-lijnen in de kleinste grafiek staan niet meer in lijn. Daarnaast is de MA20 inmiddels onder de MA50 gezakt. Zie cirkel. Daarbij komt ook nog dat deze twee lijnen inmiddels aan het dalen zijn. De steunzone 550.50 tot 549 is doorbroken een ook de diagonaal oplopende trendlijn onder de beweging vanaf 8 maart is geknakt. Tot slot is de RSI (bescheiden) OS. De optelsom van deze gegevens geeft aanleiding om rekening te houden met verdere druk in de komende sessies.

Op 551 staat een horizontale lijn getrokken. De verwachting luidt dat in deze zone weerstand ligt en dat een lichte opleving gezien moet worden als niets meer dan een natuurlijke reactie op de recente zwakke sessies. Rond, of eigenlijk al richting, 551 wordt afnemend momentum verwacht zodat de gedachte nu uitgaat naar een stap naar de volgende zone welke eerder deze week is bepaald tussen 545.00 tot 543.50.

Zie dat de MA200 langzaam maar zeker aan het opkruipen is naar de onderkant van deze zone. Nu de eerste twee MA-lijnen zijn gebroken kan deze derde MA-lijn als magneet gaan werken in de komende sessies.

Laat de AEX vanochtend inderdaad iets van een herstel zien dan start uiteraard de zoektocht naar een NR in de RSI.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is na gisteren het afdraaien van de RSI onder de OB-lijn duidelijk zichtbaar. Zoals reeds opgemerkt heeft in deze grafiek de shooting star van eerder in de week gisteren een vervolg gekregen. De diagonaal dalende lijn over de toppen van 25 februari staat nog steeds ingetekend. Nu deze lijn is doorbroken kan deze lijn opnieuw opgezocht worden in het proces van de gebruikelijke terugtest op doorbroken weerstand.

AEX-DagGrafiek

In de week-grafiek staan de horizontale lijnen op 541 – 544 nog ingetekend om de doorbraak van deze zone duidelijk te maken. Langzaam maar zeker wordt in de week-grafiek een grote omgekeerde stijgings-driehoek zichtbaar waarvan de horizontale trendlijn op de oude bekende 573 ligt.

Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50. Reden om niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste uren van vandaag staan in het teken van een herstelbeweging naar 551. Zoals vanochtend in de DD aangegeven luidt de verwachting dat in deze zone aarzeling en weerstand zal optreden. Deze gedachte is gebaseerd op de ingetekende horizontale trendlijn als wel op het gegeven dat de 50 procent herstellijn van de daling 555 naar 547 op 551.50 ligt. Dus een zone 551 – 551.50 als obstakel. De RSI nadert de oude bodems waarvan mag worden aangenomen dat zij als weerstand gaan fungeren. De eerste bouwstenen van een NR staan ingetekend. De derde bouwsteen ontbreekt echter nog zodat van deze set-up momenteel (nog) geen sprake is. Let op, de linker top in de RSI valt samen met 550,93 zodat een halfuur slotstand boven dit niveau de mogelijkheid van een NR teniet doet.

46 reacties op “AEX: De Elementen”

 1. Jos says:

  Goedemorgen allen, na de zeer duivige toon van de FED zouden we toch in een feest stemming moeten zijn? Maar het is niets.

  1. string says:

   Goede morgen…

   Gisteren was het…over en weer posten met teksten die er toe doen…zeg maar zoals het idealiter hoort te gaan…houden zo graag…

   @ Jos…
   Wat versta je onder ‘n “duivige” toon…

 2. Financials zijn wederom de klos vandaag.
  In Duitsland gaat DB alweer -3,5%… het lijkt er op alsof de samensmelting met Commerzbank moet voorkomen dat 1 grote klont moeilijker door het putje gaat, dan 2 minder grote klonten. Het lijkt tijd voor een iets grotere correctie in de markt…..

  1. Jos says:

   De Duitse Bank schijnt nogal een grote balans te hebben mbt derivaten………..echo’s uit een verleden………..als de domino steentjes gaan vallen.

 3. Geert-Jan Nikken says:

  AEX opgelopen tot aan MA20. Kan voor obstructie zorgen. Toch houd ik nog even rekening met verder richting 551.
  GRS Geert-jan

  1. Jos says:

   Topje van gisteren 594,6 is nu weerstand gebleken.

   1. Jos says:

    549,6

 4. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Het trendkanaal in uur grafiek nog niet gebroken , heeft onderkant getest , indicatoren zitten goed , minpunt het candle-stick toppatroon in daggrafiek , zou vandaag best een reserval moeten worden . Ik verwacht dat er dan nog een aanval op 555 mogelijk is.

 5. Moneymaker says:

  Vriend MA verwacht een minimale hertest van de vorige toppen op de dow en dax meer dan 50% doorbraak weerstand 11800-11900….aex zal volgen dus op weg naar het noorden zou ik zeggen, onderkant vanmorgen is stoploss voor mijn posities maar 555 moeten we echt nog wel weer kunnen zien lijkt mij 😉

 6. Roelof says:

  Maar eens kijken of het hier omkeert voor een daling naar 540-545

 7. ed says:

  mijn indicatoren hebben inmiddels een short signaal af gegeven rsi ketst af op 50 , dat ondersteunt de zaak . target 1 544-543 zone omdat het trendkanaal inmiddels ook gedraaid is.

 8. @roelof: De oplopende zwarte trendlijn in jouw chart is discutabel. Trek je ‘m onder de low van 13mrt, dan wordt het beeld toch wat anders. De huidige herstelpoging van de AEX is mss ook de vorming van een rechterschouder, hetgeen pas reëel is, wanneer we duidelijk in de aankomende dagen zouden gaan dalen.

  1. Roelof says:

   @ Gijs van Doorn: Ja, dan wordt het beeld iets anders. Met zo’n lijn ligt de steun op ca. 547,50. Echter, zodra we vanmiddag onder de bodem van gisteren (547,72) komen is dat ook weer opgelost.

   Ja, kan ook een H&S zijn, maar dat zie ik niet zo. Eerder een ABC beweging vanaf de 555 top. Aangezien het vaak zo is dat A=C zou de aankomende daling ook ca. 8 punten moeten zijn. Tot aan 542/543 dus (550/551 – 8 = 542/543).

   1. WP says:

    bewuste trendlijn geraakt en koers veerde op

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Hoogste koers op 550.50 is vrij nauwkeurig 38.2 procent van voorafgaande daling. Eerste 61,8 procent projectie komt dan uit op 545.50. Vooralsnog dus ondersteuning voor de gedachte dat de AEX een vervolgstap kan zetten naar 545 tot 543.50. Verwachte weerstand richting 551 heeft netjes haar werk gedaan.
  GRS Geert-zjan

 10. Vrijbuiter says:

  Weer eens een korte update van het resultaat van mijn handelssysteem op basis van uitsluitend dagslot-koersen AEX vanaf 31/12.
  31/12-6/2 Long (487.88 – 536.63) + 48.75
  6/2-13/3 Short (536.63 – 539.26) – 2.63 (Uitgerookt, failliet, auauau, wonden likken, etc. …. U begrijpt …)
  13/3-20/3 Long(539.26 – 547.42) + 8.16 (cum. +54.28)
  20/3-21/3 Neutraal
  21/3…. Short naar het er nu naar uitziet.
  Tijdsbesteding ~ 1 minuut per dag + minimum aan transakties.

  1. ed says:

   Uw draaipunten komen aardig overeen met de mijne, grappig om te zien

   1. Roelof says:

    Hmmm, jullie doen zeker aan Beleggen 2.0?

    1. ed says:

     nee hoor het is allemaal TA, maar semi automatisch

     1. Roelof says:

      Oh, dus TA werkt nog wel? 😂

  2. fredrens says:

   Beste Vrijbuiter,
   Kunt u misschien een tipje van de sluier oplichten over uw handelssysteem? Weinig inspanning, mooi resultaat. Beter kan het niet

  3. WP says:

   Mooi vrijbuiter !!

 11. bruun says:

  Beste Gijs,

  Gisteravond nog ingestapt op EUR/USD ?

  Gr.
  Bruun

 12. Jos says:

  Een lagere AEX met een hoger RSI bodem……………tijd voor een bakkie.

 13. fredrens says:

  Beste Vrijbuiter,

  Kunt u misschien een tipje van de sluier oplichten over uw handelssysteem? Weinig inspanning, mooi resultaat. Beter kan het niet

  1. ed says:

   foto 1

   1. ed says:

    foto 2

    1. ed says:

     foto 3

 14. Bruun, nee. Long dollar (dollarbelangen dus niet ingedekt) nog steeds. Short dollar/long Euro is voor mij nog (heel) ver weg.

 15. Roelof says:

  Ondertussen in de VS: “Blue Horseshoe loves AAPL”

  1. Jos says:

   Ik wacht liever tot de eerste kwartaal cijfertjes doorkomen, om daarna in love te vallen 🙂

 16. josk says:

  Vrijbuiter 13.18 u , ik heb grote moeite met TA en ben niet zo knap als de gemiddelde poster hier, ik verlies namelijk zeer regelmatig. Uw systeem is dat zelf ontwikkeld? of gekocht? Is dat altijd zo robuust , want dit klinkt toch wel erg gemakkelijk, zo zonder moeite met slechts een minuutje per dag. Ik ben bereid om die tijd te verdubbelen bij gelijkblijvende opbrengst. Ik moet er wel bij zeggen dat ik voornamelijk aex opties schrijf en alleen maar theta wil verdienen. Met de vaak enorme uitslagen lukt mij dat steeds minder.Zou u een tipje van de sluier kunnen oplichten??
  Moedig voorwaerts,groet josk

 17. josk says:

  Beste Vrijbuiter, ik zie nu pas(na verversen) dat Fredrens om 14.22u al een gelijk verzoek heeft gedaan, sorry voor de overkill, maar blijkbaar zijn er meer zoekende.
  Beste Ed ik zie uw foto’s maar snappen ho maar. Misschien iets van uitleg?? Ik hoop het
  .En ja ik weet dat ik het zelf moet doen en weet ook na alle jaren dat niemand( nou ja er zijn er….) weet waar de koers morgen staat. Alle hulp of advies is welkom.
  Moedig voorwaerts,groet josk

  1. ed says:

   @ josk , het is heel simpel, ik gebruik de uurchart en heb de step ma indicator, gratis te downloaden op internet, daar in staan, deze geeft een long en short signaal af en doet dat automatisch op basis van de formule achter het algoritme. zo zie je in foto 1 op 28 december 2018 de stepma van kleur veranderen , echter dan moet je nog wel opzoek naar een goed instap moment. ik ga met 100 cdf op het signaal erin en zoek dan voor 100 cdf een beter instap moment bij , zodat ik voor 200 euro per punt de zaak laat lopen. meestal meen ik al winst bij 10-15 punten. want je weet nooit wanneer de top is. je moet wel blijven monitoren want de indicator is lagging.

  2. ed says:

   Op foto 2 zie je de stepma indicator op 6 maart short gaan. erin op 336 eruit op 329, weer 8 punten
   op foto 3 ging het op 338 weer long, dit signaal heb ik overigens live gedeeld op dit forum , op 448 eruit.
   op foto 3 is 1 indicator al short, ben short gegaan op 550,2 .

  3. ed says:

   nu is het wachten totdat hij richtring onderkant trendkanaal gaat, stop loss heb ik op 554, alles invoeren en je kunt weer naar buiten, de computer op mijn mobiel hou ik met een schuin oog ieder uur de ontwikkeling bij , dat kost 2 a 3 seconden

  4. ed says:

   Gaat het wel eens mis? ja natuurlijk het is geen holy grail, daarom ook gewoon goed money management. ik denk dat ik een hitratio heb van 70-75 procent

 18. josk says:

  @josk : het is heel simpel… jaja, als je weet hoe onhandig ik ben. Ik ga je eerst bedanken voor je antwoord, erg tof.Ik ga proberen er iets van te snappen en kom er graag op terug. Zou die step ma indicator ( zijn dat de moving averages?) ook bij binck te vinden zijn (ik moet het zelf uitzoeken hoor maar wie weet.)Nogmaals dank en ik hou me aanbevolen. Ga het eerts bestuderen, wat voor jou heel “makkelijk of logisch “is , is voor mij een bord spaghetti.Maar daar weet ik dan wel weer raad mee.
  Nogmaals dank en moedig voorwaerts,groet josk

  1. ed says:

   nee. je moet meta trader downloaden en een free account aanmaken Alle indicatoren die ik gebruik kunnen alleen in metatrader 4 gebruikt worden. Website forex-staion staan heel veel goede indicatoren die je gratis kan downloaden. ik gebruik plus 500 als broker

 19. Vrijbuiter says:

  Zie dat er tijdens mijn verblijf elders wat verzoekjes zijn verschenen.

  Ed maakt veel gebruik van MA en dit is inderdaad een simpele, maar ook zeer nuttige indicator.
  Gewoonlijk denkt men dat als een MA kort boven een MA lang ligt dit een koop zou moeten zijn. Echter MA is lagging en als je bijv. een dual MA(30,10) neemt (dus 30 als kort en 10 als lang beschouwt) blijkt dit zeer lucratrief.
  Hitrate over laatste 5 jaar 71% met een w/v ratio van 2.44 op de AEX. Dit slechts ter illustratie, dat men moet weten hoe een indicator kan werken.

  Ik maak gebruik van een 9-tal systemen die ieder op zich een koop danwel verkoop geven.
  Alle systemen hebben individueel een hitrate boven 60% en een w/v-ratio per transactie boven de 2.
  Zowel lagging als leading indicatoren, trend-/trade-indicatoren,als samengestelde indicatoren, alsmede gestapelde trades zijn geïntegreerd.
  Op slotbasis tel ik simpelweg de 9 signalen (voor de leesbaarheid in 2 grafieken ondergebracht) en het saldo is plus of min (K/V).
  Statistisch verhoog je door het stapelen van systemen zowel de hitrate als de w/v-ratio en verminder je het aantal switches enorm.
  Alles in 2011 gebacktest over 7 jaar (+/- 100 transacties per systeem nodig voor de robuustheid).
  Eens per jaar optimaliseer ik opnieuw over 5 jaars-periode en analyseer de wijzigingen indien significant (zelden).
  Indicatoren zijn koers, dual-/triple MA’s, RSI, MACD, Stochastics, ADX en RAVI in combinaties danwel afgeleiden.
  Als het systeem een switch aangeeft, kijk ik pas naar kortere timeframes, waardoor slippage gewoonlijk in mijn voordeel is uit te buiten en dus niet aan de orde is.

  Ik denk dat uiteindelijk ieder zijn eigen set moet samenstellen, waarbij hij zich comfortabel voelt, hetgeen initieel best veel tijd kan kosten. Studie en discipline …

 20. Jos says:

  De amerikanen hebben de AEX weer mooi op sleeptouw genomen maar erg overtuigend is het allemaal niet……………verwacht morgen dan ook niet dat we veel hoger geraken dan 551………………..en dan weer richting koersdoel 540-545.

 21. Vrijbuiter says:

  @13:18
  De uiteindelijke slotstand van de AEX geeft nog geen Short-signaal.

 22. josk says:

  Vrijbuiter en Ed bedankt voor alle tijd en info. PPffff ik heb nog heel wat te leren, weet alleen niet waar te beginnen. Heb alles opgeslagen en probeer er in te duiken.Zou zo maar kunnen dat ik er op terug kom….
  Nogmaals dank en allen een fijne avond. Moedig voorwaerts,groet josk

 23. maurice says:

  VS gaat weer helemaal los, olie blijft stijgen en wij gaan, in de zomer, boven de 600.

  1. Jos says:

   Ik denk naar de 450 van de zomer.

 24. maurice says:

  S&P op weg naar weerstand 2865.

Laat een reactie achter