AEX: De 13e

De dertiende hangt in de lucht. Altijd een reden om extra alert te zijn.

“De DD zit niet op het spoor dat de AEX in een rechte streep doorstoomt naar deze 631.25.” Aldus de DD van woensdag. Eerlijk is eerlijk, de AEX is inmiddels al verder richting het volgende ijkpunt geklommen dan ingeschat. Ter herinnering, de zone 631.25 kwam eerder deze week in beeld na het doorbreken van de toppenlijn in dedaggrafiek. Dat neemt niet weg dat de snelle opmars van de index voor het aantikken van de benoemde 631.25 lijkt te haperen (=lees ex-dividend RD).

De eerste aandacht gaat uit naar de combinatie van de ingetekende diagonale lijn over de toppen (en inmiddels ook bodems) vanaf 6 februari en de bovenkant van de MA-wolk. Deze combinatie start vandaag rond 627.25. De DD zet echter grote twijfels bij de vraag of de correctie op de recente stijging in de komende sessies beperkt blijft tot slechts een stap naar dit niveau. Dieper is meer waarschijnlijk.

Zakt de AEX inderdaad onder deze eerste combinatie van steun dan ligt de weg vrij voor 621.50. Zie in deze ook de middag-update van woensdag. Het niveau van 621.50 komt op twee manieren terug. Allereerst als de bovenkant van het hiaat van afgelopen dinsdag. Op deze bovenkant staat in onderstaande grafiek een horizontale lijn getrokken. Daarnaast verschijnt 621.50 als tweede reactielijn op de beweging gemeten vanaf de laagste koers van maandag tot de hoogste koers van gisteren.

Let wel, tussen de huidige stand en 621.50 loopt ook nog de tweede MA-lijn. Deze start de sessie vandaag rond grofweg 623.25. En dit niveau is ook met het fibo-grid te herleiden. Het betreft namelijk de eerste reactielijn over dezelfde beweging van deze week als hiervoor besproken.

Dus concreet, de eerste steungebieden/richtpunten voor de komende sessies liggen op 627.25 (=zwak), 623.25 en 621.50 (=sterk). Het behoeft geen toelichting dat de DD een uitstapje naar deze respectievelijke niveaus omschrijft als een correctie. Deze gedachte is mede ingegeven door het feit dat de RSI deze week duidelijk en overtuigend OB noteert/noteerde.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 13 februari 2020 30 MinutenGrafiek

Gisteren is in de DD de opmerking gemaakt dat de doorbroken toppenlijn in onderstaande grafiek nog even ingetekend blijft staan. De reden voor het handhaven van deze lijn in de grafiek ligt in het gegeven dat dezelfde lijn in de komende sessies als mogelijke steun kan gaan fungeren. Reden om voorlopig te spreken van slechts een correctie van de AEX en niet van de draai van de langere termijn richting.

De divergentie tussen index en AEX is in onderstaande grafiek onveranderd aanwezig. Daarnaast is de indicator nog verre van OB.

We spreken.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 13 februari 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

Het afgegeven rijtje richtpunten is al bijna afgewerkt. Net boven 621.50 is de AEX voorlopig tot stilstand gebracht. Niet voor niets is 621.50 vanochtend dan ook benoemd als sterk. Zie dat de RSI nog niet OS geworden is. De DD houdt voor vandaag dan ook haar blik stevig gericht op de verdere ontwikkelingen richting en rondom 621.50. In de daggrafiek mag het aantikken van 621.50 immers gezien worden als een terugtest op de oude toppenlijn. Anders verwoord, de DD zit nog steeds op het spoor dat de huidige stap van de AEX slechts een correctie is.

Toch ook wel even wat kanttekeningen. Zie dat de MA-wolk neerwaarts is verlaten en zie ook dat de bovenste MA-lijn inmiddels van stijgend is overgegaan naar dalend. Lees, van groen naar rood is gekleurd. Deze lijn fungeert in de komende sessies nu als dynamisch juk. Zie ook chat antwoord Henk. Even terug naar de RSI.

Indien de AEX inderdaad 621.50 helemaal afvinkt dan luidt de verwachting dat de RSI wel tot onder OS duikt. Dus ondanks de verwachte steun op 621.50, sluit de DD een verdere duikeling naar 619.50 (vandaag of morgen) niet geheel uit. Of, om in de woorden van de DD van woensdag te blijven: “Dit niveau (=lees 619.50) speelt dan ook onveranderd door het achterhoofd.”

27 reacties op “AEX: De 13e”

 1. Henk says:

  Goedemorgen allen,

  Beste GJ ik mis in uw chart de steunlijn vanaf de 589. Heeft deze lijn geen waarde in uw visie?
  Wat ik nu na opening zie is dat de AEX tot nu toe steun vinden op deze steunlijn en dat de rsi al flink terug zakt…een 59-er?

  Groeten,
  Henk

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Bij deze de grafiek met de door u aangehaalde lijn….wat u zegt is waar…(=lees 59 = 58 🙂 )…zelf zit ik echter op dit moment te kijken naar…doorbraak bovenste MA lijn…en nu weerstand bovenste MA-lijn…wel horizontale steun al op 626…staat nu ook ingetekend…maar ik houd toch nog rekening met wat verdere druk richting MA 2…
  GRS Geert-Jan

 3. Henk says:

  Beste GJ,
  Bedankt voor het delen en corrigeren. Heb ik nog een vraag(voor vandaag:-)) mogen dan ook de minieme bodem van de 12e in de rsi als een set-up voor een eventuele PR beschouwen of is hij daarvoor te klein?

  Bedankt,
  Henk

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Dat mag zeker…maar let op…als mijn gedachte klopt…en dit zakt door naar 623.25…dan komt deze mogelijkheid natuurlijk te vervallen.
  GRS Geert-Jan

  1. Henk says:

   Bedankt GJ,

   Steeds minder verward:-) en zie je wens wordt toch vervuld…dat vind ik nou zo knap van je.

   Groet,

   Henk

 5. Gerrie says:

  Komt dat schot…. Shorts geklaard. Hij was weer spot on GJN.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Herstel AEX netjes op weg naar bovenste MA-lijn…deze moet nu als weerstand fungeren…zie middag-update.
  GRS Geert-Jan

 7. Floridaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  *USD Consumer Price Index Ex Food and Energy (YoY) (JAN), Actual: 2.3% Expected: 2.2% Previous: 2.3%
  *US Initial Jobless Claims Feb 8 205 K (est 210 K; prevR 203 K; prev 202 K) – US Continuing Claims Feb 1 1.698 Mln.
  MVG.,
  Bert

 8. sandortrader says:

  Wat is jou idee nu bij ASML GJ? Dat lijkt zich helemaal niets van de omgeving aan te trekken en ATH na ATH neer te zetten. De €300 zal nu wel gaan trekken.

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Sandor,
  Ik tip al vijf jaar op rij..bij de Beleggersfair…ASML als Gouden Tip..en ik zie geen enkele reden…om daar verandering in aan te brengen.
  GRS Geert-Jan

  1. sandortrader says:

   Precies. “The trend is your friend”. Thx.

 10. Floridaantje says:

  Ten behoeve van Jurrian [ post 12 februari 2020 om 16:36]:
  SPX-btd {futs} -3355 / str {cash} – 3370.
  MVG.,
  Bert

 11. Gerrie says:

  Bovenste MA doorklieft(d). Nu weer steun?

 12. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX kijkt momenteel niet op een puntje op en neer. .
  GRS Geert-Jan

  1. Floridaantje says:

   Net zoals het 10-voudige bij de S&P500.
   MVG.,
   Bert

 13. Floridaantje says:

  Dow Jones Industrial Average would easily crack 30,000 if it weren’t for the market uncertainty around the coronavirus outbreak.If there is good news on this virus front, we would pop above 30,000 Iwithout question. The Dow, in early trading, was giving back a chunk of Wednesday’s 275-point advance. But it was still less than
  2% away from 30,000. The Dow closed at a record of 29,551 on Wednesday.
  Investors should pay attention to valuations in order to stay grounded. The market is trading at 20 times his estimates for this year’s earnings.However investors should pay attention to valuations in order to stay grounded. After all the market is trading at 20 times his estimates for this year’s earnings.That is not unreasonable, considering the low interest rate environment, but it’s certainly not cheap. When investors forget about valuations, the market could get too high, but we’re not there yet.
  [traders talk/CNBC]
  MVG.,
  Bert

 14. Gerrie says:

  Bedankt Bert,

  Altijd goed om de traders talk te lezen.

  1. Floridaantje says:

   “At your service” 🙂
   MVG.,
   Bert

 15. detita444 says:

  Breaking: White House Doubts China Virus Information -Reports

 16. Floridaantje says:

  Breaking, beste Fred,… ‘US Pres. Trump: China Is Handling Coronavirus ‘Professionally’
  [bron/CNBC]…SPX…’whatever’…3382 next ATH.
  MVG.,
  Bert

 17. detita444 says:

  Hij spreekt zichzelf wel eens meer tegen 😉

  1. Floridaantje says:

   Klopt feitelijk, beste Fred, echter de ondertoon van “ons-tweetende-Donaldske” blijft immer ‘whatever works’
   voor ATH’s VS beurzen tot aan fase 2,3 VS-China-tradel-deal c.q.zijn herverkiezing 11/20 m.i.
   MVG.,
   Bert

   1. wh.giesen says:

    Bert, het zal allemaal wel, echter ik zie dusdanig divergentie ontstaan dat dit nooit lang meer goed kan gaan in mijn ogen.
    Die sell off 2 weken geleden was een voorbode(oefening van grote marktpartijen) van de volgende sell off, waarbij ik er niet aan twijffel dat we nog fors onderuit zullen gaan, forser als menigeen denkt.

    mvg

    1. Floridaantje says:

     Het spijt mij, beste Wh., heb géén TA anticiperende gave. Positioneer reagerend meestal op ‘traders talk’,
     koop/verkoop volume tegen slot (ivm overnight positioneringen/opening Azie beurs), macro-data, (geo)
     politieke feiten en m’n bv in de zin van “trend is your friend” en “go with the flow”. Besef ook wel dat er
     beduidende reactieve dips zijn zonder trendomkeer waardoor btd’s c.q. str’s de afgelopen decennia een
     7 op 10 guitige ratio opleverde mede dankzij de analyses van G-J en niet in de laatste plaats Art Cashin.
     MVG.,
     Bert

    2. string says:

     Misschien nog even wachten op het niet meer OB raken van de RSI-waarde?

     1. string says:

      En dat kan al snel zijn, tenslotte is de laatste PR vanuit RSI-daggrafiek gisteren geëffectueerd en denk ik nu ’n Hanging Man in de daggrafiek te zien als het zo blijft.

     2. string says:

      Gezien op mijn CFD-grafiek.

Geef een reactie