AEX: Day After!

Er is gesproken. Het besluit is bekend. Het grote moment is geweest. En wat is de eindconclusie?: Eerste Weerstand 576.00-578.00. Eerste Steun 571.00!

De grenzen van de huidige bandbreedte zijn in de achterliggende DD’s uitgebreid besproken en benoemd. Ook voor vandaag houdt de DD weer vast aan de eerste piketpalen welke nu al een week centraal staan op deze plek. Reden voor deze gedachte ligt in het feit dat een aantal indicaties, welke gisteren zijn besproken, ook na de sessie van woensdag nog niet zijn veranderd.

De belangrijkste is (uiteraard) de RSI. Woensdag kon worden opgemerkt dat deze al dagen lang geen duidelijke OB of OS heeft laten aftekenen. Een blik op onderstaande grafiek leert dat dit nog steeds het geval is. Voor de volledigheid, en met nadruk, herhaalt de DD opnieuw de opmerking dat het beeld van de AEX past echt begint te kantelen bij koersen onder 571.00.

Om toch iets meer te kunnen zeggen dan het slechts opnieuw aanstippen van al hetgeen in de achterliggende dagen reeds is gesteld, kan worden gewezen op een nieuwe lijn welke vanaf vandaag in onderstaande grafiek meeloopt. Het betreft de lijn onder de bodems van vorige week donderdag en afgelopen dinsdag. Deze lijn impliceert een lichte opwaartse druk. In combinatie met de horizontale lijn op 578.00 kan dus gesproken worden van een ascending driehoek. Ook voor dit patroon geldt echter dat van een uitbraak uit het patroon vooralsnog geen sprake is.

Eigenlijk bevat deze DD veel woorden om te stellen wat de DD al dagen stelt: Er is momenteel sprake van een impasse. Buiten de grenzen van de huidig gedefinieerde bandbreedte komt de DD weer in actie.

Tot die tijd verwijst de DD naar het tweede gedeelte van de titel van woensdag: Wachten.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 19 september 2019 30 MinutenGrafiek

Na de koersbar van vorige week donderdag hebben de opvolgende sessies plaatsgevonden binnen (grofweg) de bandbreedte van de bar van vorige week. Toch verschuift de DD het verhaal van de doji naar de achtergrond. Reden ligt in het feit dat het te lang duurt voordat de AEX buiten de bandbreedte treedt van het patroon.

Dat neemt niet weg dat de DD nog wel op het spoor van de huidige grenzen zit zoals ook hierboven reeds besproken. Het uitblijven van verdere koopinteresse geeft onveranderd aanleiding om alert te zijn voor de vorming van een volgende top. Reden?

De RSI in onderstaande grafiek is nog steeds niet OB en ligt daarnaast ook onder de vorige toppen sinds februari van dit jaar.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 19 september 2019 DagGrafiek

Na de bullish engulfing bar van twee weken geleden, een koersbar met veelal positieve implicaties, is de AEX in de opvolgende weken inderdaad netjes verder geklommen. In de weekgrafiek is echter ook al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator.

Reden om alert te zijn op de mogelijkheid dat de stijging vanaf midden augustus stil gaat vallen onder de top van eind juli.

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 19 september 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

De ochtend staat in het teken van druk op 578.00. De in de DD van vanochtend aangehaalde lichte opwaartse druk is dus ook vandaag weer zichtbaar. Echte overtuiging ontbreekt vooralsnog. Het pijnpunt zit, net als gisteren, weer in de RSI.

Deze wil maar niet volgen met een OB-notering. Voor de volledigheid is naast de vanochtend al geintroduceerde trendlijn onder de bodems van donderdag en dinsdag nu ook een lijn aangebracht onder de bodems van dinsdag en de opening van vanochtend. Wordt een parallellijn getrokken op basis van deze lijn dan noteert deze nu grofweg rond 581.00.

Let wel, vooralsnog blijft de DD nog even op het spoor van weerstand 576.00 – 578.00. Want zoals bekend vormt de RSI altijd een belangrijk gegeven in de analyse van de DD.

Technische Analyse AEX 19 september 2019 MiddagUpdate

23 reacties op “AEX: Day After!”

 1. string says:

  Goede morgen…

  Geert-Jan…het valt niet mee om elke dag weer ‘n sappig verhaal te houden…over exact dezelfde feiten…
  Binnen afzienbare tijd de feiten wijzigen dan maar…dan komt er weer wat reuring in de tent…
  En als de knuppel niet helpt…dan stationeren we ‘n vos…net buiten het kippenhok…

 2. ed says:

  het lijkt er sterk op dat de men bezig is de thans aanwezige neg div uit de indicatoren te halen. Door zijwaarts te gaan en de indicatoren te laten bodemen , loopt die er uit en ontstaat er nieuw stijgingspotentieel is mijn theorie

 3. derfla says:

  negatieve divergentie op de 30 minuten grafiek in de maak?!?

 4. Gerben says:

  Goedemorgen waarde forumvrienden. Morgen expireren op 570 of 580?

 5. Phoenix says:

  Vooralsnog een dubbele top op 578,7. Maar of die gaat houden?

 6. wh.giesen says:

  Gerben, ik zou zeggen omhoog, de driehoek is zojuist verlaten en dan kom ik op een koersdoel van 583,50 en de dojiformatie geeft zelfs 586 aan.
  Maar ik blijf aan de zijlijn en wacht af of de rsi OB raakt en de index daarna eventueel bodemt omtrent 578 voor een PR.

  mvg

 7. wh.giesen says:

  Wat mij wantrouwend maakt is niet alleen de neg divergentie, maar ook dat deze laatste stijging nu voornamelijk gedragen wordt door de financials die eigenlijk al in een downtrend bivakkeren.

  mvg

 8. Gerben says:

  Dank voor je repliek WH. Ik twijfel ook teveel dan dat het verstandig is in de markt te zitten. Ik neig nochtans naar een daling vanwege de RSI die niet overtuigend mee wil doen en de MACD die ik alvast een beetje de eerste neerwaartse verwachtingen zie aangeven. Ik puzzel me ook rot over de disconnect tussen de AEX en Wallstreet, maar ook de DAX. We staan net als gisteren procentueel veel hoger. Als we niet uit de pas zouden lopen zaten we nog in de tradingrange, en wat dat betreft zijn we er beslist nog niet krachtig uit gebroken. Misschien een paar keer een kort ritje maar ik denk dat het beter voor mij is tot na de expiratie uit de markt te blijven, die ik op 570 stel.

 9. string says:

  In de 180′-grafiek van DAX/CFD heb ik ‘n symmetrische driehoek kunnen tekenen…
  Alhoewel dit patroon veelal ‘n voortzetting van de beweging aangeeft…kan de driehoek natuurlijk ook aan de onderzijde verlaten worden…
  Daarbij komt dat hier…als tegenhanger voor de ascending triangle in AEX…hier niet alleen hogere bodems geplaatst worden…maar ook lagere toppen…
  Nu maar zien waar deze discrpantie weer op uitdraait…

 10. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan Goedemiddag,
  Gisterenvond heeft de S&P500 “uw” steunlijn: 2983 ‘gevinkt’ en vormde voor mij een guitige
  instap c.q. ritje richting weerstand: 3005. Mag ik dan concluderen dat de nieuwe steun zich
  rond 2990 manifesteert (?).
  Alvast bedankt.
  MVG.,
  Bert

 11. spike says:

  Waarde GJee en nu 578+ rsi nie OB Graag uw inzicht aub

 12. Floridaantje says:

  Weer een “Kudlow” momentje met een 10 [+] future pips op de S&P :
  “White House Adviser Kudlow: There Has Been A Softening In The Mood As US-China Officials Meet”
  MVG.,
  Bert

  1. Phoenix says:

   Dat is dan ook supergoed nieuws dat we nog niet eerder gehoord hebben beste Bert. 😉

 13. Floridaantje says:

  Versta, beste Phoenix, uw lakonieke ondertoon van uw post. Echter uit eerdere opmerkingen van
  deze ex-anchor CNBC is gebleken dat de beurs soms méér reageert dan de bekende DT’s tweets.
  Derhalve…daarvan akte.
  MVG., 🙂
  Bert

  1. Phoenix says:

   Zeker waar.
   De ietwat spottende ondertoon komt vanwege de vaak geregisseerde timing van zijn statements, waarbij hij geregeld de overdrijving van zijn baas kopieert. Gelukkig lijkt de impact van dit soort propaganda in deze fase wat minder te zijn (?).

 14. Floridaantje says:

  Of het effect van Kudlow’s opmerkingen ” in deze fase- u bedoelt toch de VS-China handelstarieven
  onderhandelingen (?) – wat minder zijn”, betwijfel ik ten zeerste. Een aantal maanden geleden – toen
  ook voornoemde onderhandelingen effectief gebeurden – was zo’n opmerking “slechts” 5 pips +,
  nu 12….

  1. Phoenix says:

   Ik deed mijn statement op basis van mijn gevoel. Als jij de harde cijfers paraat hebt dan zit ik er met mijn gevoel naast.

 15. Floridaantje says:

  S&P500 weerstand : 3020 [vink]

 16. ed says:

  we kruipen omhoog, tov vorige week do

 17. ed says:

  morgen dan maar op 580 expireren?

  1. maurice says:

   Zeker weten Ed, en volgende maand 600 !

 18. Roelof says:

  Ja, gezien de ‘open interest’ lijkt een expiratie tussen 575-580 het meest waarschijnlijke.

 19. string says:

  En morgen…
  Day after…the day after…

  Mooie avond…

Laat een reactie achter