AEX: Corrrectie!

In de laatste DailyDosis van vorige week werd aangegeven dat op basis van de stand van de gemiddelde lijnen en de AEX het antwoord op de vervolgrichting van de graadmeter snel zou komen. En inderdaad werd het antwoord vrijdag al in het eerste half uur gegeven!

AEX-IntraDagGrafiek

Ondanks het gegeven dat de gemiddelde lijnen vorige week heel dicht naar elkaar toe gekropen waren, was de verkoopstand in de gemiddelde lijnen indicator bij de start van de laatste sessie van vorige week nog steeds actief. Het niet succesvol doorbreken van de tweede gemiddelde lijn door de AEX of het niet succesvol kruisen van de twee lijnen zou koersniveaus van respectievelijk 535 en 532 opleveren. De vaste lezer herkent in voorgaande natuurlijk de kracht van de stelling: Reageren, Niet Anticiperen!

Achter het eerste niveau is vrijdag, tijdens de verkoopdruk in expiratie, reeds een vinkje gezet en vandaag kan de AEX het laagste punt van vrijdag misschien nog wat verder aanscherpen. Zie dat de RSI vrijdag niet tot onder de OS-lijn is gedoken. In de buurt van 532 (als de graadmeter daar al komt) wordt de koersontwikkeling interessant. Net als vorige week ook in de eerste DailyDosis van deze week de expliciete stelling dat de huidige koersontwikkeling van de AEX valt in de categorie correctie. Voorlopig is nog geen sprake dat de trendmatige opwaartse beweging, welke al maanden/jaren, in de weekgrafiek staat ingetekend, afgebroken is. Zie hier de titel van vandaag.

Met dit gegeven in het achterhoofd kan de reden waarom de zone 532 van belang is worden aangehaald. De tweede reactie-lijn over de beweging vanaf vorig jaar augustus staat getrokken rond dit niveau. Daarnaast zal de vaste lezer zich ongetwijfeld Betonnen Jantje herinneren. Deze staat op 530. De theorie stelt dat weerstand en steun draaien nadat een obstakel is overwonnen. De langdurige aarzeling in de beweging omhoog rond 530 kan nu zorgen voor een vangnet rondom hetzelfde niveau.

De gemiddelde lijnen starten vandaag beiden op 538. Deze indicator heeft, zoals hierboven opgemerkt, weliswaar nog geen duidelijk cross laten zien maar de flirt is afgelopen vrijdag natuurlijk wel al gestart. Voor de volledigheid de opmerking dat de lijnen met het verloop van de tijd zullen reageren, waarbij kort uiteraard sneller reageert dan lang. Concreet kan worden afgesloten met de woorden dat het vrijdag naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste keer is geweest dat AEX en de lijnen zo dicht tegen elkaar aan lagen. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Concreet kan worden afgesloten met de woorden dat het vrijdag naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste keer is geweest dat AEX en de lijnen zo dicht tegen elkaar aan lagen. Aldus de slotwoorden van de DailyDosis van vandaag. En zie hier. Inmiddels staat de AEX weer netjes tussen eerste en tweede lijn in! Opnieuw werd de verkoopdruk opgevangen in de zone 535, waarbij de RSI opnieuw (ruim) boven de OS-lijn is blijven hangen. De AEX worstelt momenteel nog met de tweede lijn, maar de RSI heeft inmiddels haar dalende trendlijn weten te overwinnen. Een scenario waarin de graadmeter in de loop van de dag nog iets verder doorloopt naar 540 lijkt niet uitgesloten. Boven 540 wordt de witte rook van het einde van de correctie natuurlijk sterker. Een dalende trend kenmerkt zich o.a. door achtereenvolgende lagere bodems. Aan dit patroon lijkt met een gelijke bodem rond 535 een einde gekomen. Boven 540 is sprake van een dubbel-bodem patroon. Zover is het echter nog niet. Voor nu steun 535, weerstand 540. Uit de titel van vandaag kan echter afgeleid worden wat de verwachting is voor welke lijn als eerste overwonnen wordt.

6 reacties op “AEX: Corrrectie!”

 1. Waterblok says:

  Goedemorgen, rustig hier, aan het puzzelen waar de AEX heengaat?

 2. paul says:

  Gegeven de tikje dalende vola is het OF stilte voor de storm OF loopt deze correctie op zijn laatste benen.. de tijd gaat het uitwijzen.. Combi kan ook, komende uren/dag(en) bodem ergens tussen 529 en 535 daarna up..

 3. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX alweer in gevecht met de eerste gemiddelde lijn.
  GRS Geert-Jan

 4. gernovdm says:

  Waarde Geert-Jan, wanneer worden de abonnementsprijzen voor de a.s. portefeuilles bekend gemaakt?

 5. Geert-Jan Nikken says:

  En daar is ook 540. Nu even oppassen. Wat wordt het…terug naar 535 of door naar 545.
  GRS Geert-Jan

Laat een reactie achter