AEX: Bungel-Man

Opnieuw was het snel gedaan met de gap welke gisteren bij de opening ontstond. Langzaam ebt het momentum weg uit de beweging van de AEX. Na de sessie van woensdag siert een hanging-man de dag-grafiek.

AEX-IntraDagGrafiek

Voor de tweede opeenvolgende dag draaide en draalde de AEX gisteren zijwaarts. In de DailyDosis van woensdag werd aangegeven dat het naar alle waarschijnlijkheid slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat de index het opzwepen van de eerste gemiddelde lijn niet langer onder zich kon houden. Een blik op de kleinste grafiek leert dat zij gisteren inderdaad onder de eerste gemiddelde lijn is gezakt. Een tweede constatering luidt dat de twee gemiddelde lijnen redelijk convergeren. De AEX heeft slechts een klein tikje nodig om de lijnen te laten kruisen. Komt dat tikje ook?

In de dag-grafiek staat na gisteren een waarschuwingssignaal in de vorm van een hanging-man koerspatroon. Aan het einde van een stijging duidt dit patroon veelal op de start van een correctie/adempauze. Het startsignaal van zo’n ontwikkeling wordt gegeven zodra de index onder het laagste punt van de voorafgaande koersbar zakt. In dit geval dus onder 540. Voor het belang van 540 wordt overigens ook verwezen naar de middag-update van woensdag waarin dit niveau al expliciet werd genoemd. Het laagste punt dat gisteren in de na-middag werd gezet was dus opnieuw van een ongekende schoonheid.

Nu stelt “de Dikke Nikken” dat de grotere bewegingen starten in de kleine grafiek. En het is precies deze grafiek welke momenteel enkele tegenstrijdigheden in zich heeft. Niet zozeer het koersverloop van de graadmeter zelf, maar meer het verloop van de RSI. Je weet, de DailyDosis bekijkt het verloop van de index altijd in samenhang met deze leidende indicator. Al enkele dagen loopt een horizontale steunlijn in de RSI mee. Gisteren is de indicator door deze lijn gezakt. Vraagstuk is of deze lijn nu als weerstand gaat fungeren. Zie hier het ingetekende vraagteken. Stijgt de RSI weer boven deze lijn dan is de kou overigens nog steeds niet uit de lucht. Want vele malen belangrijker dan welke horizontale of diagonale trendlijn ook, is de OB-lijn. Niet voor niets wordt deze lijn op deze plek altijd benoemd als zijnde een signaal-lijn. Het uitblijven vandaag van een nieuwe OB-notering, hetgeen de verwachting is, is een volgende aanwijzing van het wegebben van het momentum en een aanwijzing dat 540 onder druk komt te staan.

De aangehaalde tegenstrijdigheid zit hem in het gegeven dat de optimisten onder ons zullen verwijzen naar de Positieve Reversal welke gisteren ook is gevormd. En opnieuw kan in deze verwezen worden naar de middag-update van woensdag. De PR staat dan ook met twee halve cirkels ingetekend. Richtpunt van deze set-up is overigens 545. Maar voor deze ontwikkeling dient de RSI dan wel weer OB te worden. Zie hier waarom de OB-lijn zo belangrijk is.

Concreet luidt de verwachting als volgt: De AEX gaat wederom rustig van start. Ook vandaag zal naar alle waarschijnlijkheid geen euforie-gap ontstaan of standhouden. De RSI gaat aarzelen rondom de ingetekende horizontale lijn. Zo niet dan zal zij zeker niet tot boven OB klimmen. In de loop van de dag kan de druk op 540 toenemen. Als deze breekt dan start de P. Het doel van P is om de openstaande en ingetekende gaps te vullen. In verband met andere verplichtingen zal vanmiddag helaas geen middag-update verschijnen. Excuses voor deze omissie. Wordt Vervolgd.

Lees ook Blik van de Nik: Oktober 2017.

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

79 reacties op “AEX: Bungel-Man”

 1. detita444 says:

  Alsnog een goedemorgen allemaal.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Fred,
  U is laat vandaag…:-)
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Daar heeft u volkomen gelijk in Geert-Jan. Bij uitzondering gisteravond tot laat in de nacht gewerkt. Trouwens vanochtend weinig gemist zie ik. 😉

 3. Bert says:

  Waarde Geert-Jan & Fred,
  Idd. ik ben dan weer (te) vroeg. Gezien de titel “bungel man” is dat wellicht de tegenhanger
  van de candlestick “Hanging Man”, dat aan het einde van een periode van stijgende koersen, indien bevestigd, een sterke indicator van een omkering is. Als ik het goed vertaal dan blijkt
  de bevestiging hier uit middels dalende prijzen en toenemend volume, het liefst door een
  gap down of een lange bearish candle.
  Bovenstaande scenario is niet van toepassing op dit moment in de AEX (?)
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Voor dat laatste lijkt het mij geen uitgelezen dag vandaag heren.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  De Bungel-Man is niet de tegenhanger van de Hanging-Man….maar een poging tot vertaling…ik dacht…hangende man…klinkt ook niet echt gezellig…ach u snapt…wat betreft de bevestiging van de bar…vandaar de expliciete opmerking over wachten op 540…dus eigenlijk zeggen we precies hetzelfde waarde…en dat is weer geen verrassing…met in het achterhoofd…hand in hand…schouder aan schouder…zwemmen in de hofpleinvijver…
  GRS Geert-Jan

  1. Bert says:

   Waarde Geert-Jan,
   Dank voor uw bericht. U heeft volkomen gelijk dat we op dezelfde( F)-niveau denken en doen.
   Echter alléén “het zwemmen in de Hofvijver”, verander ik elke dag in de warme en blauwe oceaan maar wèl met een rood-witte zwembroek aan zodat ik toch niet een “afvallige” wordt 🙂
   MVG.,
   Bert

 5. paul says:

  ‘t belangrijkste wat bungelt zijn diegenen die (nog/al) short zitten namelijk aan de rand van de afgrond. Mijn (andere) lievelingssite marketwatch blijft elke dag nieuwe beren artikelen brengen, deze week eerst de 6 vergelijkingen met 1987 (daalde 23% op 1 dag; kijk dan zou mijn 450 KD er binnen 24 uur al zijn geweest en zouden we de dag eindigen op 415, ongelofelijk natuurlijk) en vandaag weer een verhaal dat elke dag dat t (nog) stijgt de bearmarkt dichterbij komt.. Ik weet t niet en wacht maar rustig af verder. Heb GJ gestemd voor die nominatie, zitten er twee bij die soms beter zijn te gebruiken als contra-indicator..

  1. maurice says:

   En een van die contra-indicatoren is wat mij betreft, met stop op nummer een, Tostrams.
   Ik stem ook op GJ !

 6. Jan B says:

  Ooit komt er natuurlijk wel weer een bearmarket en als je maar genoeg berenverhalen leest denk je ook al gauw dat de beer voor de deur staat.
  Marketwatch heeft natuurlijk wel gelijk dat elke dag dat het stijgt de bearmarket dichterbij komt, maar zoiets kan iedereen verzinnen. -:)
  Mij lijken de hangende man patronen nogal onbetrouwbaar, ik heb er dit voorjaar verschillende voorbij zien komen maar de beurs zakte er niet op, dit tot wanhoop van de betreffende analist.

 7. Jan B says:

  Nou Maurice,

  als je Tostrams als contraindicator gebruikt gaan we hard zakken de komende tijd!

  Ik stem helemaal niet, dat hele gedoe van wie de beste technische analist is, lijkt mij een ego bevestigende flauwekul verkiezing, en dat wil ik GJN niet aandoen, -:)

  1. maurice says:

   Goed gezien Jan !

 8. Bert says:

  Beste Paul,
  Vind elke vergelijking met vroegere jaren volkomen misplaatst. Immers nu hebben we dominerende Centrale Banken daardoor o.a. zeer lage volatiliteit en volumes om ook
  eventueel een volgende “bubble” te voorkomen. Derhalve denk ik dat alléén triggers zoals geopolitieke of (macro) economische gebeurtenissen wat beweging zal kunnen geven.
  Intussen rest voor een actieve belegger op deze markten, oude ‘slogans : “trend is your friend”
  en “go with the flow”.
  MVG.,
  Bert

 9. detita444 says:

  Een goedemiddag Bert.

 10. Bert says:

  Goedemiddag Beste Fred,
  “Bungelt” uw shortje ook zoals m’n longtje op 542.6 (?)

  1. detita444 says:

   Ja mijn aex shortje bungelt ook maar wat. Wel een dax ritje short kunnen maken.

  2. maurice says:

   Allemaal smerige computer handel, heeft niks te maken met ‘de beurs’.

   1. detita444 says:

    We zullen het er mee moeten doen Maurice.

   2. detita444 says:

    En anders ook maar een computer kopen hè. 😉

 11. Bert says:

  Beste Maurice,
  De grootste oorzaak van de “black monday 1987 was ‘pc-program-trading’, begonnen
  vanuit Hong Kong naar het Westen toe uitgevoerd door institutionele beleggers om zichzelf
  te beschermen tegen aankomende beduidende markt zwakte aangezien zich al (absurde / “bubble” ) topvorming plaatsvond.
  Nu leven we in andere tijd: zie m’n post van 14.52 pm.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Ja Bert, ik denk dat jij nog de enige bent op deze site die werkelijk belegd op de beurs op de manier waarop de beurs bedoeld was, n.l. op langere termijn beleggen in kwaliteitsaandelen.
   De meesten zitten nu alleen nog maar te rommelen met afgeleide producten zoals speeders, turbo’s en meer van dergelijke rommel. En dat tot groot genoegen van de banken en brookers.

   1. Jan B says:

    Beste Fred,

    Je doet er zelf ook aan mee, maar je hebt gelijk, al die afgeleide produkten hebben niets met echt beleggen te maken

  2. maurice says:

   Goede middag Bert,

   Ik zit ook niet te wachten op een crash a la 1987, maar u heeft helemaal gelijk met uw stelling’ go with the flow’ , maar toch pas ik nu even.
   Dan ben ik maar even ‘tegendraads’ . De tijd zal het leren.

   Groetjes,
   Maurice

 12. Bert says:

  Idd., beste Fred. Echter m’n zéér lange termijn – mi robuste – aandelen mand vormen een
  deugelijke basis om voor niet meer dan 10 % te belenen in futures en/of cfd’s om op m’n
  leeftijd -buiten het zwemmen – aktief te blijven èn met U èn de anderen “gezellig” te filosoferen
  vanuit dit ‘aards paradijs’.

  1. detita444 says:

   Goed gezien Bert.

 13. detita444 says:

  Zit je nog short E/D Bert?

 14. Bert says:

  Beste Fred,
  Vanochtend vroeg mijn tijd, uitgestapt omdat ie – net zoals de AEX – ook zo aan het
  “bungelen” was. Maar stom van mij, vergeten dat er vanmiddag ECB notulen uitkwamen
  om 13.30 uur, waardoor deze Forex – volgens de post van Bruun – zakt richting 1,1700.
  Overweeg dan ‘buy-the-dip’ met sl op 1,1680 te doen om morgen-middag bij het VS-
  banenrapport om 14.30 uur deze instap te (her)positioneren.

  1. detita444 says:

   Als de E/D inderdaad weer naar 1,17 gaat lijkt me dat een goede kans.

 15. Bert says:

  Dank je , beste Fred. Misschien komt zo’n “inzicht” wel door m’n oude & wijze leeftijds ervaringen ook gebaseerd op één van m’n favourite deuntjes :
  https://www.youtube.com/watch?v=ryl8SnZtWrE

  Overigens,’k zie geen posten meer van m’n leeftijdsgenoot : Jurrian…

 16. Bert says:

  Beste Fred,
  Ben uit long AEX 542.6 gestapt omdat volgens een analyst van Charles Schwab zich een
  dubbele top heeft voorgedaan op 542.5.
  Is dat ook uw mening ?

  1. detita444 says:

   Ja, dat klopt. 542.5 blijkt als weerstand te fungeren.

 17. Bert says:

  Ok, beste Fred, steun is dan 540 ?

  1. detita444 says:

   Beste Bert, als we onder de vorige bodem 540.3 komen, dan kunnen we n.m.m.verder naar beneden richting gaps. Maar 540.3 zal eerst nog wel verdedigd worden.

 18. Bert says:

  Terwijl GJ’s AEX typering van vandaag volledige eer wordt aangedaan, dendert de S&P maar door naar een volgende ATH wat mij buitengewone guitige $’s oplevert.

 19. detita444 says:

  Ik heb net voor de zekerheid wat dagputjes geschreven onder mijn paar short fti’s.

 20. roger.deron says:

  Op basis van onderstaande tekst is een short verantwoord:
  Het uitblijven vandaag van een nieuwe OB-notering, hetgeen de verwachting is, is een volgende aanwijzing van het wegebben van het momentum en een aanwijzing dat 540 onder druk komt te staan.
  RSI nu 53.15
  Niet aarzelen

  1. detita444 says:

   Tot waar verwacht jij een shortritje te kunnen maken Roger?

 21. roger.deron says:

  Fear & Greed Index staat op 94 !!!! Een correctie dringt zich later op – nog even geduld??

 22. roger.deron says:

  Mijn gemiddelde lijn van de Renko grafiek staat nu op 539

  1. detita444 says:

   Thx.

 23. roger.deron says:

  We moeten onder de magnenta op 541.5 – dan is het OK

 24. roger.deron says:

  De 5′ grafiek lijkt nu een pauze aan te geven tot licht stijgend

 25. detita444 says:

  De E/D 1.17 komt er aan Bert….

  1. Bert says:

   THKS, beste Fred, m’n vingers aan de knoppen….

 26. Jurrian says:

  dag Bert, ik zit al een paar dagen te broeden op een antwoord aan jou over je vaste porto met Caterpillar c.s.
  CAT geeft op dit moment 2,44% dividend en je kunt volgens mij meerdere bluechips vinden met een hoger dividendrendement. Ik kan mij goed vinden in je B&H benadering, maar toch. Bij dividendyields.org worden alle USA aandelen en trackers per dag bijgehouden. Vanuit hier gezien lijkt de US$ alleen maar zwakker te worden. MAGA wil dat ook, dus ff afstand nemen voor mij ?? groet Jurrian

  1. Bert says:

   Hallo Beste Jurrian,
   Alles goed ? Tijd geleden !
   Omdat m’n VS-aandelen portfolio al in de jaren 1980 werd opgebouwd, is de gunstige
   koersontwikkeling in de loop van die jaren %-tig-maal hoger dan een jaarlijks dividend,
   die ik ook (automatisch) weer omzet in aandelen om die belasting te vermijden. Daarom
   zoek ik ook niet naar nieuwe – hoge dividend – aandelen omdat de “ouwe” zoals Home Depot,
   Catterpillar, Coca Cola, Boeing, Macys, Microsoft,etc. zo guitig stappen en dàt zonder
   rollator 🙂
   MVG.,
   Bert

   1. Jurrian says:

    Stijgen HD aandelen dan minder? Als ik tijd heb zal ik eens een spreadsheetje maken. Lijkt me interessant. Liep gister de 18 holes in 3,5 uur, maar die golfkar (lopen en duwen) is ook een soort rollator. Mvg Jurrian

 27. Bert says:

  Beste Roger & Fred,
  CS-analyst stelt dat 541,50-541.00 potentiële steunniveaus zijn, want die werden vandaag
  opnieuw getest. Die grenzen zijn dus belangrijk voor de KT-ontwikkeling blijkbaar.

  1. detita444 says:

   Yep klopt, maar inderdaad voor zeer K.T. alleen.

 28. Bert says:

  Beste Fred,
  Sluit de AEX in 543 (?)

 29. Bert says:

  Beste Fred,
  EUR/USD ingestapt op 1,1708 met sl op 1,1680.
  Smakelijk eten en à ce soir ?

 30. roger.deron says:

  Deze laatste opstoot had ik helemaal niet verwacht – dat is even slikken

 31. Loran says:

  En de S&P gaat er weer hard vandoor. TA kan in de kast, de mannen aan de knoppen bepalen alles.

 32. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Loran,
  Uw opmerking snap en begrijp ik niet. Want als ik de DailyDosis S&P500 lees, dan staat er al vier achtereenvolgende dagen….volg de trend..en er staat ook…de trend is opwaarts…en ook nog…de toon van de DailyDosis is positief…en nu stijgt het…dus zoals verwacht…en schrijft u…TA kan de kast in…dus er gebeurt wat de TA aangeeft…en het kan de kast in??…dat snap ik niet….
  GRS Geert-Jan

 33. Jan B says:

  Ik denk, GJN, dat het de teleurstelling is van een shorter. Overigens gaf u zelf wel aan dat u verwachte dat de koershiaten gedicht zouden worden op korte termijn. Het kan natuurlijk nog maar het lijkt er niet op dat het deze week nog gebeurd, we zijn zelfs niet in de buurt geweest.

 34. Jan B says:

  Ik bedoel de AEX

 35. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan B,
  U verwijst naar de koershiaten…dus ik neem aan dat het gesprek inmiddels verwisseld is naar de AEX…als ik de DailyDosis van de AEX lees…dan staat er toch echt dat er onder 540 pas gedacht kan worden aan het vullen van de gaten…en u kent waarschijnlijk ook wel de stelling…Reageren, niet Anticiperen…dus met alle respect…ook de TA op de AEX…loopt als een dolle…het is juist de stelling dat je niet moet anticiperen…die voorkomt…dat je een teleurgestelde shorter wordt…Waarvan Akte…
  GRS Geert-Jan

 36. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Loran,

  Laatste DailyDosis S&P500…tweede alinea…eerste zin…ach u snapt…
  https://www.youtube.com/watch?v=logaMSPVV-E&list=PLlwLeaByg6YptmRmGRncjFMrBbWpFn7zb
  GRS Geert-Jan

 37. Loran says:

  Beste Geert-Jan en Jan B,
  Aangezien ik met mijn huidige positie onder water sta zal er wel iets van teleurstelling in zitten. 😉 Maar ik heb vooral ook geprofiteerd van de langdurige stijging van de index. En toch heb ik sterk het gevoel dat er in toenemende mate gedraaid wordt aan de knoppen om de koers te beïnvloeden (voorbeurs, nabeurs, overdag) en dat vind ik sterker dan wat je zou kunnen verwachten obv mijn (beperktere) TA kennis. De uitspraak ‘Reageren, niet anticiperen’ ervaar ik met name als een soort vangnetuitspraak die altijd waar is, maar waarvan ik de toepassing als iets relatiefs ervaar.
  Mvg, Loran

 38. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Zo laat nog “on line”.
  Inderdaad ook de S&P reageert nu op de “geanticipeerde” Congressionele in dec. wetgevende meerderheid’s ruimte voor de Tax Reform; het slinkende Handelstekort voor aug. en de reeds ingeprijsde Banenreport uitslag van morgen met minder dan 100.000 (door orkanen Harvey en Irma) toegenomen banen, toch lage werkloosheid% van 4,4, 2,5% gem.loon stijging, en Trump’s één van zijn favouriete produktie sektor nl.auto verkoop met een in aug. het beste behaalde resultaat van het jaar tot nu toe.
  Ook waarvan akte.
  MVG.,
  Bert

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Bert,
   Het is hier precies even laat…als in Belgie…dus het valt mee.
   GRS Geert-Jan

   1. Bert says:

    Waarde Geert-Jan,
    Belgie…idd. ben een halve Vlaamse weduwenaar door het huwelijk met een Sint Truidense..
    maar het tijdsmoment van posten op dit Forum is toch 6 uur vroeger dan R’dam.
    MVG.,
    Bert

 39. Loran says:

  Overigens bedoel ik het niet zo zwart-wit hoor Geert-Jan, als ik zeg dat TA ‘in de kast’ kan. Ik ervaar zeker de toegevoegde waarde, alleen af en toe denk ik dat TA juist gebruikt wordt door ‘de grote jongens’ om de indices de andere kant op te sturen. Maar jij hebt aanzienlijk meer ervaring dan ik, dus just my humble opinion. 😉

 40. Bert says:

  Beste Loran,
  M’n korte ervaring met TA heeft mij (guitig) opgeleverd : “trend is your friend, go with the flow en buy-the-dip” bij door GJ aangegeven diagonale lijnen c.q. steunen in een uptrend. Maar ook
  ga nooit “in discussie” dan alleen posten stellen om meer duidelijkheid van begrip te verkrijgen in je intraday handelsaktiviteiten.
  Dus nederigheid is niet van belang.
  MVG.,
  Bert

  1. Loran says:

   Heb je zeker gelijk in Bert. In principe heb ik me een tijdje terug al voorgenomen om discussies te vermijden, maar ik waardeer de persoon GJ wel dusdanig dat ik het in dit geval netjes vind om hem een toelichting te geven nav zijn vraag. En hierbij laat ik het ook verder.
   Mvg,
   Loran

 41. Geert-Jan Nikken says:

  Waarden,
  Hier wordt altijd gesproken met wederzijds respect…daar is immers de hele uitdrukking…GRS …op gebaseerd.
  GRS Geert-Jan

  1. Bert says:

   Waarde Geert-Jan,
   Wederzijds respect is niet alleen in taalgebruik maar ook in privcay ( zie m’n post om 21.02 ).
   Immer MVG (= uw GRS),
   Bert

 42. Loran says:

  Nou, alsnog een laatste input dan, lees ik net bij de slotanalyse van Ad Nooten:
  ‘De stijging boven de dubbele top rond 542,5 vond plaats in de slotveiling en dat maakt deze doorbraak tot een opzichtig staaltje manipulatie. Het is zorgwekkend dat de veiling wordt misbruikt voor het realiseren van een doorbraak. U moet zich voorstellen dat optiebeleggers net voor half zes hebben besloten wat hun positie zal zijn gedurende de nacht. Zij zien zich vijf minuten over half zes ineens voor een geheel gewijzigde situatie geplaatst, waar zij niet meer op kunnen reageren. Buitengesloten bij de slotveiling eindigde hun handelsdag om half zes en hun nieuwe dag begint pas weer om negen uur morgenochtend. Zij zullen zich terecht gepakt voelen. Het is schandalig dat de beursorganisatie Euronext deze bedrieglijke handelwijze faciliteert.’
  En nu: Let it go, let it go…. 🙂

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Wat Ad schrijft is natuurlijk de grootste onzin…het is immers vrije handel…het zal waarschijnlijk wel niet in zijn plaatje passen…Waarvan Akte…en inderdaad…let it go…of zoals wij in Rotterdam zeggen.
  https://www.youtube.com/watch?v=v1NqA0Ak8I8
  GRS Geert-Jan

 44. Bert says:

  Beste Loran,
  “Machtsmisbruik” , “bedrieglijke handelswijze” : Euronext “medeplichtig” (?) Straffe taal, hoor.
  Zie dat toch anders…misschien als u long zat, u ook (?)

 45. Loran says:

  Die woordkeuze is voor mij ook te sterk aangezet, maar het manipuleren meen ik dus wel te herkennen. Ongeacht mijn positie.
  Mvg.

 46. detita444 says:

  Mee eens Loran.

 47. Bert says:

  Beste Fred,
  Uitgeklaard de vanaf S&P 2535 zeer guitige – niet “gemanipuleerde” – rit naar 2550.

  1. detita444 says:

   😉

  2. Loran says:

   🙂
   Fijne avond heren en tot morgen.
   mvg.

 48. detita444 says:

  Deze stijging kan n.m.m. zo maar tot dinsdag door gaan.

 49. Bert says:

  Wat is er dinsdag, beste Fred.

  1. detita444 says:

   Voor zover ik weet N.K. feestdag en Donald in China.

 50. Bert says:

  Kimmeke viert dat toch altijd met (nucleair) vuurwerk (?) Zou daarmee niet short op anticiperen..
  Denk dat Donaldske Zuid-Oost Azie 12 dagen tournee naar China, Japan en Zuid-Korea in november is.
  Vind het mooi geweest.
  Welterusten en tot morgen.
  MVG.,
  Bert

Laat een reactie achter