AEX: Boven 792/794

Na lang aarzelen in/rond 792,00/794,00 is de AEX gisteren tot boven deze zone geklommen. Een blik op de grafiek leert dat de besproken 797,25 (=lees, na doorbraak 792/794) inmiddels is gehaald. Sterker, de oude weerstand is gisteren in de namiddag al een keer getest als nieuwe steun. Zie chat dinsdagmiddag.

Even terug naar de middag-update van dinsdag. “Wederom RSI niet OB en de verwachting luidt dat dit vandaag ook niet gaat komen.” Inderdaad is de doorbraak en terugtest gistermiddag niet gepaard gegaan met een ondersteuning vanuit de RSI. Reden voor de DD om vanochtend rekening te houden met enige aarzeling bij de start van de sessie. Een nieuwe hertest van de ingetekende lijn 794,75 behoeft niet geheel uitgesloten te worden. Let wel, de DD definieert deze lijn na gisteren als eerste horizontale steun. Gebaseerd op het principe oude weerstand nieuwe steun. Daarnaast uiteraard de toevoeging dat een afkoeling tot aan de lijn vooralsnog slechts gezien mag worden als het slinken van de delta tussen Wolk en AEX.  (Even een zijsprong voor de vaste lezer. Vorige week maandag ging het over 794,00. Afgelopen vrijdag ging het over 794,00. Vandaag, bij de middelste DD van de nieuwe week, gaat het over 794,00. Veel beweging, Weinig Richting!)

De reactie terug naar 794,75 van gistermiddag is ook vanuit een andere invalshoek interessant. Wordt een fibo getrokken over de stap van 789,50 tot 798,00 dan ligt de ingetekende lijn vrij aardig rond de eerste fibo-reactielijn. Op basis van projectie verschijnt dan een eerste richtpunt 800,00 (!)

Eerder in de week is de lijn op 785,50 teruggezet. Na gisteren ook een hogere lijn op 789,50. Deze is uiteraard gebaseerd op de bovenkant van het ingetekende hiaat. Zie wederom chat dinsdagmiddag. Let wel, deze lijnen gaan uiteraard pas een rol spelen bij het mislukken van een terugtest op 794,75.

Samenvattend, een mogelijkheid van een zwaar bevochten duwen naar 794,75 behoort tot de mogelijkheden. Vooralsnog als (tweede) reactie op de stap van dinsdagmiddag.

Wordt Vervolgd!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

“Samenvattend, een mogelijkheid van een zwaar bevochten duwen naar 794,75 behoort tot de mogelijkheden. Vooralsnog als (tweede) reactie op de stap van dinsdagmiddag.”  Inderdaad, zeer zwaar bevochten. Sterker, de eerste echte aanzet moet nog komen. Toch trapt de middag-update af met het herhalen van deze insteek. Lees, de delta laten slinken.

De besproken eerste extensie op basis van de fibo-correctie van gistermiddag is gehaald: 800,.00. In dit proces is de RSI nipt OB geworden. In de terminologie van de DD een flirt. De ontwikkeling van de RSI is de reden voor de hierboven aangehaalde herhaling van de insteek.

Let op, door het verloop van de tijd is de bovenkant van de Wolk inmiddels opgeklommen. Op het moment van schrijven noteert zij 796,50. Uiteraard verder dynamisch gedurende de sessie. Zakt de AEX in de Wolk dan vormt de besproken 794,75 het volgende richtpunt.

Voor de volledigheid van de DD de opmerking dat op deze plek altijd twee extensies worden gehanteerd. De eerste (=lees, 61,8 procent) is vanochtend in de DD afgegeven. De tweede (=lees, 100 procent) ligt op 803,50.

Voor nu echter eerst delta verkleinen.

55 reacties op “AEX: Boven 792/794”

 1. Rik says:

  C’ on honey, let’s do the 800position today

 2. detita444 says:

  Ja en dan met exp. vrijdag flink down om iedereen te foppen. 😉

 3. Rik says:

  Ik zie dat de ‘Firm’ voor de S&P een Year end target heeft van 4700. De vraag wordt dan op welke wijze we daar gaan geraken. Euh, One straight line ? En op korte termijn of de S&P de 50 DMA gaat testen of niet (4429 en EMA @4422). En Fred inderdaad als de AEX door de 800 gaat , wat gaat het worden : een spurtje naar de 815 en meer zoals Roelof schreef of a faky breaky ?

 4. detita444 says:

  En daar is ie dan, plus heeeeel licht O.B.

  1. rsautodesign says:

   Beste, bij mij is nog niet OB geworden (RSI=68)

   1. Rwaseens says:

    Goedemorgend, even OB geweest in het afgelopen half uur maar bij het ‘vastzetten’ van de bar nipt onder OB idd.

    Op de ‘5 grafiek ND … op de ’30 grafiek nie OB nie …. maar ik ga niet short .. noch long momenteel. De hand zet u en mij graag op het verkeerde been.

   2. detita444 says:

    70,21 om 10.00. Je mag het ook een flirt noemen. 😉

    1. Rwaseens says:

     70.1040 kom ik op uit bij flink inzoomen Investing … allemaal om de belegger/gokker in vertwijfeling te brengen ? 😉

     1. Wannaplay says:

      De RSI kun je “callibreren” het hangt dus af van je settings 😉

 5. Greet Rieset says:

  spannend allemaal 😉

  1. Wannaplay says:

   U raakt ook opgewonden van groeiend gras? 🙂

   1. Greet Rieset says:

    ?

    1. Wannaplay says:

     De AEX is momenteel net zo bewegelijk als het gazon in mijn achtertuin 😉

 6. Greet Rieset says:

  aaah ok
  zo bedoel je

  ik heb de tijd en dit soort dagen hoort erbij

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Wolk. Delta = 0.
  GRS Geert-Jan

 8. Greet Rieset says:

  rustig vandaag Geert Jan .

 9. mohoekstra says:

  794.7 getest ? nu weer long ?

 10. mohoekstra says:

  dat was AvaTrade, in AEX is het dan ongeveer 796.2… beetje onhandig dat verschil

  1. Greet Rieset says:

   ik zeg niks 😉

 11. mohoekstra says:

  Lijkt er niet op..

 12. Greet Rieset says:

  asml en een bestekbak(afdeling vork)

  https://invst.ly/w1947

 13. SRC says:

  Goedemiddag,
  EUR/USD:
  Zowel de “make” van 1,1820 alsmede “steun-zone” 1,1800/-05 houden G-J’s 1,1855 prima op koers. Mag wel eens weer met oprechte dank worden uitgesproken aan m’n F-kameraad & Forum – Guru. Weet nu al wat voor nieuw spandoek wij hem gaan schenken voor Kerst ’21 wegens al die dag-in-dag-uit belangeloze en deugdelijke DD’s.
  MVG.,
  Bert

 14. mohoekstra says:

  sorry let even niet op mij, ben soms even in de war dat AvaTrade altijd voor het gemak (… wel voor veel reizende mensen) in een tijdzone de getallen laat zien… dat betekent voor mij wel dat de getallen in de weergave van AvaTrade ongeveer 1,5- 2 punten lager liggen dan in de AEX weergegeven

 15. detita444 says:

  Waarom handel je met/bij Avatrade?

 16. Greet Rieset says:

  https://invst.ly/w19oi

  asml van ML naar ML

  mooi

 17. mohoekstra says:

  Detitia444, omdat ik daar al een rekening had voorveen andere belegging… maar handig is anders… alhoewel veel in t leven wel went..😉

 18. SRC says:

  VS – macro – (tegenvallende & marktgevoelige) data:
  * Industrial Production YoY (AUG), actual: 5.9%, previous: 6.6%.
  MVG.,
  Bert

 19. Greet Rieset says:

  https://twitter.com/Optietipper/status/1438058085067722758/photo/1

  vergelijk div europese beurzen en de aex.

  waar je ook kan stellen naar mijn mening dat een ieder indice toch ze eigen koers vaart en de usa helemaal niet leidend is ..

  1. SRC says:

   @GR., “hoort u eens van een ander” :
   Rik
   14 september 2021 om 14:48
   Wat een Amerikaans inflatiecijfer van 5,3% met de AEX doet …🤔🙄
   REAGEREN
   SRC
   14 september 2021 om 14:54
   Voila, beste Rik, géén “spraakverwarring” meer…NYSE is leidend zèlfs bij de AEX 🙂
   MVG.,
   Bert

   1. Greet Rieset says:

    ik heb me eigen overtuigingen Bert

   2. Thombalabomba says:

    Zo leidend is NY de laatste tijd helaas niet. Helaas omdat ik er in de AEX en DAX positie op had ingenomen. SnP staat bijna 3% onder de top en wij doen vandaag een nieuwe ATH. Zal bij een draai uit toch ongetwijfeld weer anders worden maar nu even niet

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Zag ik nou zojuist weer even 794 in het scherm staan.???..het moet allemaal niet veel gekker worden….tot morgen…much…doe…niets..of zoiets…Veel Beweging, Weinig Richting….wel lekker.
  GRS Geert-jan

  1. Greet Rieset says:

   alles liep op tijd ook nog t mot idd niet gekker worden

   mooie avond en dank

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanvulling op …Recht in de Leer…eerste weerstand S&P500 …nu op 4462…
  GRS Geert-Jan

  1. SRC says:

   Waarde Geert-Jan,
   Dat is derhalve ipv 4475 de nieuwe dynamische en dalende lijn gedurende deze sessie ontstaan en is iedere stap richting/tot aan dit niveau op 4462 reactief. Klopt (?)
   MVG.,
   Bert

 22. Rik says:

  @Bert : ik had het daar wel over een Amerikaans inflatiecijfer dat een effect van 3 punten had op de AEX, niet de S&P of NSDQ. Sinds ASML weer bijna 20% vd AEX uitmaakt kan je je de vraag stellen wie wat beinvloedt, zoals de AEX trouwens vandaag bewijst met een nieuwe ATH intraday in tegenstelling tot een S&P die al dagen na elkaar zakt ( voor de 1ste keer sinds januari)

  1. SRC says:

   @Rik, okay…echter – ondanks dat ik niet positioneer in de AEX – zijn er “bewijzen” genoeg uit een (lang) beursverleden gdat de AEX de NYSE volgt vooral na 17.35 uur uw tijd welke weer een impact heeft op AEX futs c.q. opening de daarop volgende dag.
   MVG.,
   Bert

 23. Paul27 says:

  Mijn mening graag voor een betere!
  Ik heb het idee dat de beurzen van karakter zijn verandert sinds begin september. De Dow heeft een lagere top gemaakt en is nu ongeveer aan het einde van de dagcyclus. Zit op de weekgrafiek op de EMA 20 wat het hele jaar als springplank heeft gefunctioneerd.
  De SPX heeft nog wel een nieuwe top neergezet, maar is ook al een aantal dagen aan het zakken. Voor de Nasdaq geldt hetzelfde. Beide indexen zitten ook aan het einde van de dagcyclus en zouden binnenkort weer omhoog kunnen, maar de vraag is dan of dan een lagere top zal worden gezet. Ik denk het in navolging van de DOW. De DAX geeft een rommelig beeld, maar wij kunnen toch wel zeggen dat een breed topvormingsproces gaande is.
  Onze eigen AEX heeft dan vandaag nog wel een ATH neergezet, maar de koerswinst werd weer snel weggegeven. Als je wat uitzoomt dan zie je dat de index gedragen is door de tech sector die sterk in de index zit. Je zou ook kunnen zeggen dat vandaag een dubbele top is gevormd.
  Zoals GJ terecht altijd stelt beginnen alle grote bewegingen in de kleine grafiek. Gelet op het grote beeld is mijn meest waarschijnlijke scenario dat de de AEX-top er voorlopig staat en dat een opleving vanaf het huidige niveau van ongeveer 795 zal leiden tot een lagere top, waarna wij verder afzakken. Naar ……..

  1. SRC says:

   Beste Paul,
   Dit is absoluut géén “betere mening” dan die van u, maar wel een overwegend niet-TA. Sedert Jackson Hole en FED notulenboek is de NYSE (de gebruikelijke 6 maanden vooruit) aan het anticiperen over ‘tapering’ ( wanneer dit jaar, hoeveel mnd. afbouw en duur) In dat verband is het wel duidelijk, er zal geen ‘rate hike’ eind 2022. Bovendien blijkt uit recente macro-inflatie-data (zoals de CPI y/y van gisteren) dat de huidige inflatie toename – à la Powell – ‘transitory’ is.
   Waarom nu een dalende/afkoelende ( overigens zeer gebruikelijk in de maand september ) indexen (?) M.i. nogal “logisch” na al de talrijke en nimmer voorgekomen talrijke ATH’s. Overigens de huidige wat negatieve sentiment ontvouwt zich ook deze week vanwege het Biden’s 26.8% vennootschapsbelasting tarief voorstel ( ik bedoel niet het door Amerikaanse bedrijven gemaakte buitenlandse winsten het Yellen c.q.G7 voorstel van 21% wordt over het algemeen wel als “redelijk” beschouwd), de winst/aandeel correlatie van de meeste VS-mega corp. afkavelt met min.5% volgens “experts”. In conclusie, m.i. vormt de NYSE geen topvorming maar wel een platform voor m’n oude btd-principe 🙂
   MVG.,
   Bert

 24. Greet Rieset says:

  asml aex vergelijk 60 minuut

  https://invst.ly/w1b2g

 25. SRC says:

  In het kader van “hoort u het ook eens van een ander”: [quote] “De vader van vermogensbeheerder @stanwesterterp is de uitvinder van de AEX-index, die vandaag voor het eerst 800 punten aantikte. Kan het naar de 1000? Ja hoor, zegt Westerterp senior”. [unquote] {bron: DFT}

  1. Roelof says:

   Tja, als ik diezelfde meneer de vraag stel of de AEX ook naar 100 kan, dan zal die meneer ook “Ja hoor” zeggen. Alles kan immers.

   1. SRC says:

    @Roelof : oh, hebt u al die vraag gesteld aan hem (?)

 26. Roelof says:

  Leuk hoor al die beschouwingen waarom de beurs een bepaalde beweging maakt, maar dat zijn vaak achteraf verklaringen.

  Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is. Dit jaar lijkt het weer aardig op: “Sell Rosh Hashanah, Buy Yom Kippur”

  1. detita444 says:

   Van G.S afkomstig? 😉

   1. Roelof says:

    Niet dat ik weet.

    Net als met alles eigenlijk het geval is. Het ene jaar is het er wel, het andere jaar niet. Maar ik houd er wel elk jaar rekening mee. September is immers, historisch gezien, de slechtste maand van het beursjaar. En dat komt echt niet door het actuele nieuws wat er toen in september was 🙂

  2. Greet Rieset says:

   tijd is een indicatie voor vooraf.

   n.m.m

  3. SRC says:

   Heb alléén maar beurs “sjoege” van ‘buy-the-dip’ zodat ik niet naar de “gallemieze” ga, zo’n “goochemerd” ben ik 🙂

   1. Greet Rieset says:

    wat enigzins helaas is :dat u dat beheerst en er verder niets is na te lezen. of te leren.

    met vr.gr.

    1. SRC says:

     @GR, zie m’n talrijke reacties op (vroegere) S&P500 DD’s.

   2. Wannaplay says:

    Maar wat als er na de dip nog een komt.. en nog een.. en nog een.. 😉

    1. SRC says:

     @Wannaplay, wordt vooral bepaald door (update’s) “traders talk” via “livestream NYSE floor / CNBC-Pro”.

 27. SRC says:

  @GR, moet nog toevoegen. Heb dat ‘buy-the-dip’ principe geleerd na m’n ontmoeting met de eminente TA-guru Art Cashin ( zie google voor Wikipedia) in oktober 1983. In het kort stelde hij dat dit beleggings-principe voor het merendeel succesvol is indien de navolgende beurs-credo’s c.q. principes van kracht zijn : “trend is your friend, don’t anticipate but react, don’t fight the FED and market fluctuations can be caused by macro-data but do have consequently a TA-effect regarding index its supports and resistances”.
  MVG.,
  Bert

  1. Greet Rieset says:

   Mooi man

   klasse

   hoop het nog vaak te lezen
   m.vr.gr

Geef een antwoord