AEX: AutoPech

Blijkbaar levert fossiele brandstof toch meer kracht dan groene stroom. Althans als de openingsindicaties voor de AEX blijken te kloppen. Na opnieuw een speldenprik herstelde de AEX vrij nauwkeurig tot aan 527. Vandaag komen naar alle waarschijnlijkheid echter oude bekende niveaus voorbij.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de achterliggende dagen is een aantal keer gewezen op de huidige stand van de gemiddelde lijnen uit de dag-grafiek. Het was de tweede lijn welke het recente herstel afkapte en het was de eerste lijn waarop de zone 521/520 was gebaseerd. Nu de AEX weer nieuwe energie lijkt te hebben gevonden komt de vraag op of de tweede gemiddelde lijn wederom in staat is om de opwaartse ambities af te remmen. Zoals afgedrukt noteert deze lijn momenteel rond 530. Impliciet betekent dit dat de aanval op de eerder aangehaalde 529-zone vol wordt ingezet. De vaste lezer weet dat het sneuvelen van deze zone reden geeft om ook aan te nemen dat de index dan weer doorstoomt richting 533. Daarnaast kan na gisteren in het verloop van dezelfde dag-grafiek na twee halve cirkels in het verloop van de RSI aangebracht worden. In combinatie met de OB-notering van midden mei vormen deze cirkels een potentiele Positieve Reversal. Zie hier het belang van de zone 529/530 en vervolgens 533. Om in lijn te blijven met de titel van gisteren kan worden opgemerkt dat onze auto al net voorbij Parijs met oververhitting te maken heeft. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

21 reacties op “AEX: AutoPech”

 1. jan says:

  oei nu mensen vol vertrouwen naar de 521 shorten en dan …..

 2. Ap says:

  Hi GJ,

  Verwacht je nog de 522/520 te zien binnen enkele dagen zoals je gisteren aangaf?

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Ap,
  Dat hangt af of de AEX vanochtend in staat is om door de zone 529/530 te breken zoals in de DailyDosis staat beschreven. Klapt deze weerstand dan loopt de index naar alle waarschijnlijkheid snel door naar 533 en verschuift de zone 521/520 even naar achteren.
  GRS Geert-Jan

 4. Jan B says:

  Misschien moet GJN gewoon maar eens stoppen met die constante fixatie op lagere koersen terwijl we gewoon in een uptrend zijn.

  1. Roberto says:

   Mensen, laat je niet van de wijs brengen. Elke dag TA in een omgeving van lage volatiliteit is volstrekt zinloos. Gewoon de piketpaaltjes slaan en een bepaalde ruis accepteren waarop je niet moet willen reageren, dan mis je het totale overzicht en ga je precies het verkeerde doen. Daarnaast heb ik een gezonde scepsis over het gepresenteerde hier. Er wordt gewezen op een NR met koersdoel 512, maar doorlopen gehamerd op ‘reageren en niet anticiperen’. Dat staat wat haaks op elkaar, of mist deze zienswijze de overtuiging ? Ook het adagium ‘een trend is een trend’ wordt hier ten tonele gevoerd wanneer het uitkomt ? Waar al eerder op gewezen is; helemaal opnieuw beginnen en terug naar de tekentafel met open vizier. Of is dit lastig ivm ego ?

 5. Jan B says:

  Helemaal mee eens, Roberto.

 6. Josk says:

  Geert-Jan bedankt voor wederom een week DD, de Blik moet ik nog lezen. Heer B en Heer R, ik vind jullie geweldig en zie uit naar uw volgende updates voorbeurs.En voor allen prettige dagen.

  1. Roberto says:

   heer/mevrouw (?) Josk. Die heb ik geloof ik als laatste een week of 2 weken geleden al gegeven en daar heb ik voor de rest weinig aan toe te voegen. Maar kritiek is altijd een gevoelige zenuw voor de leden van de GJ fanclub. Zoals u kunt zien staat mijn vorige post vol met vraagtekens. Als ik iemand wil afzeiken gebruik ik wel andere bewoordingen.

 7. arjan says:

  Iedereen is verantwoordelijk voor z’n eigen trades. Visies zijn nooit voorspellingen.
  GJ, ga vooral door met je analyses. Ik ben er blij mee. Klagers heb je altijd.

 8. Geert-Jan Nikken says:

  En het was nog lang onrustig in de chat…;-)
  GRS Geert-Jan

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Allen,
  Dat er commentaar, opmerkingen, kritiek, aanwijzingen of hoe u het ook noemt voorbijkomen vind ik verre van erg. Sterker nog, ik juich het toe. Als ik niet open zou staan voor opmerkingen dan had ik een ieder niet de mogelijkheid gegeven om onder de chat te reageren. Dus blijf dit vooral doen! Alleen wel graag onderbouwen. En helaas moet ik constateren dat er zeer weinigen zijn die hun visie ondersteunen met een stukje uitleg hoe zij tot hun scenario zijn gekomen. Daarnaast lees ik de visies en scenario’s ook veelal altijd achteraf. Wat mij wel stoort is dat er iedere keer verwezen wordt naar een stukje ego waar ik moeite mee zou hebben. Geloof mij, ik heb daar verre van last van. Met hoofdletters wordt er op 537 geschreven dat iemand behoefte heeft om de lezers te waarschuwen voor het verlies van geld met een short. Want 537 is geen weerstand. Vervolgens duikt de AEX naar 523. En als de index dan zegge en schrijven drie punten boven 527 uitstijgt zijn ze ineens weer terug. Dat is zo makkelijk. Waarom niet een ieder in zijn of haar waarde laten en gewoon discussiëren over de AEX met wederzijds respect voor een ieder. Toen ik op TradeIdee begon had ik echt gehoopt dat dit forum zich zou onderscheiden van de andere fora waarop alleen maar geschreeuwd wordt. Misschien ben ik een dwaas, maar ik blijf hopen dat dit forum zich uiteindelijk gaat onderscheiden door kwaliteit, niet door geschreeuw. Dat is het enige dat ik er over te zeggen heb. En maakt u zich geen zorgen: Wordt Vervolgd! Zo en nu weer terug naar het koersenscherm.
  GRS Geert-Jan

  1. Roberto says:

   ‘Waarde allen’ dekt de lading niet. U kunt zich beter rechtstreeks tot mij wenden met Uw kritiek. Oneens met Uw opmerkingen. Onderstaand 2 recente posts.

   • Roberto REPLY
   19 mei 2017 at 13:57
   In een uptrend moet je zwakte benutten om te kopen. Wat hier voortdurend gedaan wordt is het raden van een top en verder naar beneden kijken. Op basis van kansberekening is dat al een kansloze strategie. Kijk ook naar de daggrafiek van de DAX, staat al een mooie set-up voor hogere koersen….wel bevestiging nodig…dat dan weer wel
   o Roberto REPLY
   22 mei 2017 at 11:58
   Niet lang verwacht ik…..de weerstand 532-535 wordt extreem belangrijk. Weet de koers deze niet te doorbreken dan wordt het alle hens aan dek….tot die tijd wat gerommel wellicht

   Dat zijn inhoudelijke argumenten betreft de markt. Dat ik aangaf dat 540 geen weerstand was en de koers daalde was juist. En ? Is er een verkoopsignaal ? Is er een trendbreuk ? Niets van dat alles. De echte weerstanden liggen pas in de zone 550-560 punten.

   Vandaag geef ik aan dat ik de dagelijkse waarde van TA niet zie bij lage volatiliteit. En hoop dat mensen daar baat bij hebben. Dat in deze post verschillende vraagtekens staan geeft toch aan dat het mij niet duidelijk is, maar wel respectvol is. Anders druk je je toch heel anders uit.
   Dat U met een dergelijk epistel als antwoord komt op mensen die kritiek hebben doet het ergste juist wel vermoeden. Welwillende makke schapen hier, met alle respect overigens, worden hier met alle egards behandeld.
   Wanneer ik het oneens ben zal ik dat blijven melden. Einde discussie wat mij betreft.
   GRS uiteraard.

 10. Jan says:

  Gisteren de beweging van vandaag voorspeld, onderbouwd met plaatje (op een ander forum) en dat kan hier niet, tenzij met een link naar andere website.
  Verder vind ik niet dat er geschreeuwd wordt.
  Ik vind het super dat je je nek uitsteekt met de visies maar ik vind tegelijkertijd de methodiek erg beperkt met die lijntjes en rsi. Alsof je met zaag en hamer een computer wil repareren

 11. Jan B says:

  Prima stukje GJN, kritiek moet mogelijk blijven.
  Maar u probeert toch een beetje uw gelijk te halen door erop te wijzen dat we van 537 naar 523 gezakt zijn, daar hebben we toch een week of 2-3 overgedaan, terwijl we in een dag alweer van 523 naar ruim 530 zijn gestegen, ik vind dat een teken van kracht van de index.
  De grote lijn van uw visie is toch elke keer weer dalen, dalen, dalen, ik zie dat in de index het afgelopen driekwart jaar niet terug, hebt u daar een verklaring voor?

  Overigens vind ik het niveau van dit forum prima, we gaan redelijk normaal met elkaar om en dat is op andere forums weleens anders!

 12. paul says:

  ik lees u met veel aandacht en interesse hoor meneer Nikken. Er zijn een paar hele goede sites en dit is er een van. Ik beleg al 41 jaar en 20 met derivaten heb crash 2001 en 2008 meegemaakt en begrijp fundamenteel niet waarom we zouden doorlopen naar 565, super lage VIX en “debt on margin” samen met periode juni-sept ( statistisch slechtste tijd van het jaar) geven veel eerder de indruk dat we de komende dagen een nieuw doch lager topje onder 537 gaan zetten voordat de GROTE afdaling langzaam vorm krijgt. Maar thans weinig wolken aan de lucht. En dan heb ik het nog niet over een idioot gehad die ineens in het Witte Huis zit. Ikzelf vermoed dat ie de 535 niet haalt ook al omdat ik geen aandelen zie die nou nog eens een 10-15% kunnen gaan plussen op de AEX. Maar die 520/521 is wel even uit beeld..

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  Met uitzondering van enig overmatig enthousiasme in de startminuten van de sessie noteert de AEX vanochtend in de eerst gedefinieerde weerstandszone 529/530. Bij de start raakte de RSI niet tot boven de OB-lijn. Toch mag de mogelijkheid van een vervolg naar 533 nog niet worden weggestreept. Deze constatering is gebaseerd op de voormalige lijnen in zowel AEX als RSI. Het laagste punt van vandaag ligt nagenoeg gelijk aan de voormalige weerstandszone 529. Hetzelfde geldt voor de indicator. Het uitblijven van een OB is slechts een. Ook de indicator is door haar weerstandlijn getrokken en in de rustige eerste uren na de start koelt zij af richting de voormalige lijn welke nu de functie van steun op zich kan nemen. Dat betekent dat de piketpaaltjes voor nu geslagen staan op respectievelijk 529 en 527 aan de onderkant. Naar boven toe ligt 533 boven de markt. Trekken de stieren vanmiddag opnieuw ten strijde in een vervolg naar 533 en lukt het ze dan wederom niet om de indicator tot boven haar signaal-lijn te laten klimmen dan lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de graadmeter weer onder 529 rn 527 noteert.
  GRS Geert-Jan

 14. Mister Click says:

  Ik ken Geert Jan nog van vroeger als collega. Nooit te beroerd om zijn mening te geven en zich daarme kwetsbaar op te stellen. Want dat doe je als je aangeeft wat je verwacht dat de beurs gaat doen. Ook via TradeIdee zie ik diezelfde houding. Ik vind daarom de kritiek die wordt geuit volkomen onterecht. De vraag is of de lezers van de column er wat aan hebben in hun pogingen om de beurs te bespelen. Als je er niets aan hebt, lees de column dan niet. Maar speel het in ieder geval niet op de man

 15. ap says:

  520/522 komt langzaam weer in beeld…of is dit wishful thinking…(-;

 16. Geert-Jan says:

  Prettig Weekend
  GRS Geert-Jan

 17. Jan B says:

  De Europese beurzen nog fors in de plus, de AEX doet het een stuk slechter vandaag. In Amerika weer nieuwe records, al is het minimaal.
  De tradingrange is aan van 529-525 is aan beide kanten wat uitgerekt, lage volatiliteit dus grote kans dat we volgende week in de zelfde range verder modderen.

  1. Hoekstra says:

   Never underestimated the power of The Nikken:
   520/1 here we come
   😉

Geef een antwoord