AEX: AfRonden

De verwachting luidt dat de euforie vandaag richting 571.00 stukloopt. Aldus de DD van donderdag. De koersontwikkeling van gisteren geeft geen aanleiding om deze gedachte aan te passen.

Inderdaad bleek gisteren dat gedurende de sessie dat de rol van steun werd overgenomen door de MA20 lijn. In onderstaande grafiek valt duidelijk te zien dat de groene lijn als een dynamische ondersteuning onder de koersvorming meeloopt. Vandaar dat de DD ook voor vandaag weer insteekt dat deze lijn als eerste steunlijn fungeert.

Met een verwijzing naar de middag-update van donderdag en de titel van gisteren echter wel de opmerking dat de DD op het spoor zit dat het naar alle waarschijnlijkheid slechts een kwestie van tijd is voordat de AEX deze lijn onder druk zet. Niet voor niets is de DD van vandaag geopend met het aanhalen van de eindconclusie van gisteren.

Zakt de AEX inderdaad door de MA20 lijn dan kan de top van woensdag gaan trekken. Deze noteert op 565.00 en het afdalen naar dit niveau impliceert de start van het opvullen van het donderdag geplaatste tweede hiaat.

Dit betekent voor de start van de sessie een range tussen 571.00 en MA20. Onder de laatste kan de AEX beginnen met het afronden van de beweging vanuit de omgekeerde hoofd schouder van begin augustus. De DD herhaalt dat een hapering richting of onder 571.000 inderdaad zou betekenen dat het ijkpunt van deze formatie niet is gehaald.  Waarom de nadruk op 571? Zie daggrafiek.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 6 september 2019 30 MinutenGrafiek

In de achterliggende dagen/weken is de verwachting uitgesproken dat de RSI in de daggrafiek geen hogere top gaat zetten. Daarom loopt de dalende weerstandlijn over de toppen in de indicator sinds februari nog steeds mee in de grafiek.  De ingetekende cirkel in het verloop van de RSI duidt tevens het gegeven dat van een OB-notering nog geen sprake is.

Sinds gisteren staan twee halve cirkels ingetekend in de daggrafiek. Een cirkel over de toppen van april/mei en een cirkel over de top van juli. Met de reeds neergelegde insteek en verwachting over de RSI in het achterhoofd, gaat de DD bekijken of de stijging op basis van de omgekeerde hoofd schouder van begin augustus in het grotere plaatje niet gaat uitmonden in een lagere top dan juli en als zodanig dus aanleiding geeft voor een derde halve cirkel in de komende sessies.

En als dat zo is, dan gaat in de komende weken natuurlijk weer de horizontale lijn uit de weekgrafiek op 534.50 een belangrijke rol spelen.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 6 september 2019 DagGrafiek

De weekbar van vorige week laat zich omschrijven als bullish engulfing. Zoals de naam van deze koersbar al aangeeft heeft deze bar veelal positieve implicaties voor het vervolg van de koersontwikkeling. Inderdaad noteert de AEX deze week hogere koersen. Ook in de weekgrafiek is het belang van de zone 571 in een oogopslag duidelijk. Daarnaast is ook in de weekgrafiek al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator.

Reden om rond 571.00 alert te worden. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 6 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

Iets eerder dan gebruikelijk, maar ook vandaag de middag-update.

Dit betekent voor de start van de sessie een range tussen 571.00 en MA20. Aldus de DD van vanochtend. In de eerste uren van vandaag zit de AEX inderdaad vrij netjes gevangen tussen deze twee lijnen. In de grafiek staat daarom vanaf nu een horizontale lijn op 571.00 getrokken.

Let wel, wederom de herhaling dat pas onder MA20 gesproken kan worden van de start van enige vezwakking. Onder MA20 verschuift de DD haar blik terug naar 565.00. Wat als 571 overwonnen wordt?

In dat geval verplaatst de DD haar aandacht naar 574. Zie chat. Voor nu echter nog steeds range 571 en MA20!

 

42 reacties op “AEX: AfRonden”

 1. string says:

  Goede morgen…

  Dank voor duidelijke analyse…
  Als het restant van het hoogste Gappie gesloten is…is de start van de draai gemaakt…mits de toppen van gisteren en de iets hogere van hedenochtend 03:30 uur/569.29…niet meer uitgenomen worden…
  Laat ons gaan werken aan ’n lagere bodem…

  1. string says:

   Aanvulling…
   Blijft lastig…had erbij moeten melden dat bij mij in AEX/CFD’…de hoogste top 05-08/570.11 is…en ik dus inmiddels zoekende ben…naar eerste lagere bodem…

   1. string says:

    Wat erg zeg…
    in AEX/CFD 30′-grafiek…de hoogste top 05-08/04:00 uur…570.11 is…

    Ben uitziende naar de herstel/aanvul button…

 2. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Door de voortdurende stijging van de afgelopen twee weken loopt de AEX op de daggrafiek inmiddels het grootste deel van deze week buiten de Bollinger bands. Statistisch gezien zou een omkeersignaal / daling aanstaande moeten zijn.
  Let op: Powell speecht vandaag om 18.30 onze tijd.

 3. Gerben says:

  Goedemorgen allen. Veel succes forumvrienden!

 4. sandortrader says:

  ASML blijft doorstomen na de uitbraak van gisteren.

 5. Bram says:

  Mochten we toch door de 571 breken, wat is dan het koersdoel?

  1. Gerben says:

   Ken je de site van Ad Nooten? Ik kan zijn tekst wel kopiëren, maar dat waardeert hij niet, en GJ mogelijk ook niet.

   Ik denk overigens dat als we doorstijgen dat we in een oogwenk op 580 staan en hoger. Een beetje dat idee van de markt zoals in januari zoals waar ik al een paar keer over gesproken heb. Ik hoop dat we eerst wat afkoelen zodat ik een mooie long kan uitzoeken.

   1. maurice says:

    Ad Nooten lees ik al 20 jaar, die heeft het bijna nooit goed

    1. wh.giesen says:

     Dat ben ik niet met jou eens Maurice, hij kijkt echter altijd als beer naar de markt, dat doet hij trouwens ook als ie grondstoffen of iets anders analyseert. Je moet zijn analyses op een andere manier lezen, GJ is duidelijker te begrijpen en is ook vaak bullisch ingesteld.

     mvg

     1. maurice says:

      Ad Nooten kiest bijna nooit richting, is een beetje een kontendraaier en ergert zich alleen maar aan de beurs ( omdat de beurs niet doet wat hij hoopt, op basis van ‘zijn’ TA ? ), en ben het daarom met je eens dat GJ beter te begrijpen is !

    2. Gerben says:

     Dan weet je wat voor contra-indicator je aan hem hebt. 🙂

     1. string says:

      Heb niks tegen Ad Nooten…ziet wel altijd en overal (I)HS-patronen…die dan veelal herroepen worden…
      Aangeven van steun en weerstanden…tot op 1/100 nauwkeurig en hij mist er niet één…
      Hij geeft altijd het verleden weer…terwijl Geert-Jan immer tracht te voorzien waar het naar toe moet of gaat…

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bram,
  Mochten we door 571.00 gaan…dan zit ik te kijken naar 574.00…en daarna de top op 586.00…
  GRS Geert-Jan

  p.s…je mag hier best andere analisten quoten hoor…zolang je maar netjes de naam van de betreffende analist erbij zet…

 7. Bram says:

  Dank GJN en Gerben

 8. ed says:

  goede morgen, ik denk ook dat de top er nu wel staat, de afstand tot de steun lijn wordt nu 16 punten , dat is in stijgende trends erg veel, dus terugval naar de 562 zone moet mogelijk zijn, dan kijken we weer verder of de trend up blijft.

  1. ed says:

   ik verschrijf me, 6 punten

 9. August says:

  Mooie oplopende wig in de grafiek, met zojuist eerste voorzichtige beweging eruit naar beneden. Doel is vaak start van de wig, oftewel 557

 10. sandortrader says:

  De demand zone rond 568 werkt al twee dagen mooi als intraday springplankje. Mooi om te zien.

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Nog steeds…vrij netjes…571 en MA20…het zijn lange dagen….
  GRS Geert-Jan

  1. sandortrader says:

   Misschien moeten we ipv het normale blazen er nu even aan gaan hangen met zijn allen. Even de gaps vullen tot ca 560 😉

 12. Turbotrader says:

  Goedemiddag,

  Ik verwacht volgende week ook nog een lichte terugval richting onderkant trendkanaal om de 2 kleine gaatjes nog te vullen tot ongeveer 560 .

  Groeten,

  TT

 13. Floridaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  BREAKING:

  U.S. adds 130,000 jobs in August. 25,000 of those were temporary jobs for the Census.
  US Average Hourly Earnings (M/M) Aug: 0.4% (exp 0.3%; prev 0.3%) – Average Hourly Earnings (Y/Y)
  Aug: 3.2% (3.0%; R prev 3.3%)

  N.B.: FED’s Powell speech om 18.30 p.m.

  MVG.,
  Bert

 14. Floridaantje says:

  Ter Info :
  “U.S. job growth slows more than expected; wages, hours pick up”
  “Jobparticipation increases to 63.8 % : no signs of US-slowing economy ”
  “Stronger business investments meaning growing GDP”
  MVG.,
  Bert

 15. Gerben says:

  Het wil maar niet zakken, werkelijk schandalig. De tegenvallende arbeidscijfers worden verdoezeld door de gedachte dat nu de rente eindelijk eens zal zakken, waar Trump net nog over Twitterde. Moet hij eens mee ophouden, de teleurstelling is extra groot als Powell zich weer niet onder druk laat zetten. En waarom ook, de rente verlagen is een optie als de recessie toeslaat.

 16. Floridaantje says:

  [Traders talk]
  “Unemployment rate 3.7% / increasement of hourly wages These jobs data do anticipate FED’s rate cut
  in december ’19, in stead of sept.”
  MVG.,
  Bert

  1. Gerben says:

   Dank Bert. Ik zag dat wat anders met ‘slechts’ 130.000 extra banen waarvan 25.k tijdelijk.

   1. Gerben says:

    Ad denkt er net zo over als ik:

    “Een fors tevenvallend aantal nieuwe banen in combinatie met hogere lonen (een eerste teken van stagflatie?!?) deed beleggers niets. De Federal Reserve kan na deze cijfers in de ogen van beleggers niets anders doen dan de rente verlagen. Zij verwelkomen de tegenvallers in de cijfers dus. Van slecht nieuws wordt goed nieuws gemaakt. De AEX is dan ook blijven liggen, alle winst van de laatste dagen bleef tot dusverre behouden. Nog een half uurtje en we weten of ook de Amerikaanse markten zo mild reageren op het nieuws. -Ad Nooten-”

    Een uitgestelde rate cut zou juist voor teleurstelling moeten zorgen.

 17. Floridaantje says:

  Ter Info :
  “The jobs report would have been much worse without the addition of census workers”
  [ =tijdelijke krachten voor overheidsbanen in de o.a. zorg, onderwijs, etc.]
  MVG.,
  Bert

 18. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  Zie uw post om 15.11 waar u een zekere Ad Nooten citeert. Zoals ik al eerder gepost heb,
  blijft het VS-beurssentiment zich positief ontwikkelen vooral omdat het aantal nieuwe
  banen per maand niet de ‘recessie / FED rate-cut’ focus is maar vooral uurloon & ‘job
  participatie %. Immers toename van deze cijfers stuwen consument uitgaven, de drijvende
  kracht van de VS-economie. Zie maar de slechte PMI macro-data deze week, wat een dip
  van 300 DOW pips opleverde, maar bij het “koopkracht” cijfer ISM/diensten de volgende dag
  deze dip volledig weggepoetst werd mèt nog een slot-plus ook..
  Bovendien zolang de inflatie rond de 2% blijft, het business-investment % stijgt waardoor
  GDP ook toeneemt, zal m.i. de FED “dovish” blijven. Ach, u begrijpt….. 🙂 ……Powell zal
  s’effens’ mijn bovenstaande “visie” volkomen…..(?)
  MVG.,
  Bert

 19. Peter says:

  Af en toe even stiekum onder MA20 kijken maar dan vlug . . . weer terug.

 20. Gerben says:

  Beste Bert, dank voor de toelichting. Het sentiment is duidelijk erg positief, ik denk dat het vooral daar aan ligt dat de cijfers geïnterpreteerd worden zoals ze worden. Tijdens de Civil War (die feitelijk over slavernij ging) gebruikten zowel de noordelijke staten als de zuidelijke confederatie in wat nu de VS zijn de bijbel om hun gelijk te bepleiten. Sterker nog, ze gebruikten exact dezelfde verzen!

 21. Gerben says:

  Ben je overigens een Vlaming Bert? Ik moest even opzoeken waar ‘seffens’ voor staat. 🙂

 22. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  Sorry voor ‘s’effens’. Ben geboren Rotterdammer door overleden Vlaamse partners dat taaltje
  eigen gemaakt maar nu een ‘Dutchy’ met een Green Card
  Overigens het woord “positief” in het beurssentiment moet u ‘framen’ in een “trend” waarin ‘dips’
  zich voor kunnen doen zonder ommekeer van voornoemde trend. Immers een oude beurswijsheid
  geldt nog steeds : “trend is your friend”.
  MVG.,
  Bert

 23. Gerben says:

  Beste Bert, beslist niet nodig een ‘sorry’ te uiten. Ik begrijp nu ook waarom u tegen iedereen ‘U’ zegt. Het is een erg beleefd volk, onze zuiderburen. Dank voor de tips die u deelt!

  Kudlow gaf zojuist aan dat de handelsgesprekken met China erg goed gaan. Dat de gesprekken nog moeten plaatsvinden volgende maand doet er niets toe, de beurs sprong keurig omhoog.

  Ik zet er een punt achter voor deze week. Fijn weekend iedereen!

  1. Floridaantje says:

   Beste Gerben,
   Overigens Kudlow, ex-anchor van CNBC, heeft enige maanden geleden ook zo’n uitspraak gedaan
   wat de DOW toen 150 up-pips gaf. Dus deze van vanochtend is nog “bescheiden”….
   Prettig Weekend [!]
   MVG., 🙂
   Bert

  2. sandortrader says:

   “Dat de gesprekken nog moeten plaatsvinden volgende maand” 😂😂

 24. sandortrader says:

  ASML houdt de breakout boven het oude ATH vast en zet de beweging voort.

 25. ed says:

  wel wat lichte neg div op de 1h chart, maar nog geen price action trigger.

 26. Geert-Jan Nikken says:

  Prettig Weekend…tot maandag.
  GRS Geert-Jan

 27. Floridaantje says:

  Beste Sandortrader,
  Als die handels-tarieven-gesprekken een voor beide ‘win-win-deal worden’, zal er maar één
  persoon zo’n (t)Tr(io)ump(f) ‘uit-tweeten’ en dàt als “cliffhanger” gebruiken voor zijn herverkiezing
  nov. 2020.
  MVG.,
  Bert

 28. Floridaantje says:

  Ter Info:
  Fed Chair Powell: – Companies want certainty on trade and know supply chains are intact
  Fed Chair Powell: – Consumer is in good shape – Main expectation is not that there will be a recession
  Fed’s Powell: Carefully Monitoring Risks, Policy Is Being Conducted In A Way To Address Risks
  Fed Chair Powell: – Trade policy uncertainty will weigh on business investment
  Fed’s Powell: US Economy Is In A Good Place, Continues To Perform Well – Fed’s Committed To Non-Political Decision
  Fed Chair Powell: – Service sector has been strong – Manufacturing side has been weaker – Labor market is in
  a quite good situation
  Fed Chair Powell: – US economy continuing to perform well with favorable outlook – Inflation moving back up to 2% goal
  MVG., 🙂
  Bert

Geef een reactie