AEX: AfKoelen

Voor de eerste keer sinds dagen luidt de verwachting dat de AEX vanochtend niet met een ruime gap opent. Na de run-up van woensdag kan de index even tijd nemen om wat af te koelen.

Allereerst weer de opmerking dat nog steeds geldt dat AEX > wolk. Dit gegeven rechtvaardigt een positieve ondertoon. Zie ook dat de RSI de laatste dagen netjes de beweging van de index ondersteunt door het zetten van meerdere overtuigende OB noteringen. Doordat de index in de laatste uren van woensdag is doorgelopen, loopt de bovenkant van de wolk enigszins achter. Anders verwoord, de afstand tussen de eerste lijn en de AEX is relatief groot.

De hierboven uitgesproken verwachting van afkoelen (= lees, consolideren) moet in eerste instantie dus gezien worden als een gelegenheid voor de wolk, die uiteraard gezien mag worden als dynamische steun, om richting de koers van de AEX bij te trekken. Daarnaast is de delta van de wolk momenteel vrij ruim. Idealiter lopen de lijnen vandaag wat naar elkaar toe.

Voor de volledigheid staat ook een lijn getrokken op 554.75. Deze fungeert als eerste horizontale steunpunt.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 4 juni 2020 30 MinutenGrafiek

In de DD van woensdag is in de daggrafiek de horizontale lijn over de toppen van begin maart aangebracht. Geen moment te vroeg naar nu blijkt daar de AEX gisteren al netjes naar deze lijn is DoorGelopen.

Zie dat de RSI nu duidelijk door de dalende toppenlijn is gebroken. De volgende stap voor de indicator dient nu een eerste OB notering te zijn. Kijken of deze in de komende sessies ook inderdaad gezet wordt.

Tot in de chat.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 4 juni 2020 DagGrafiek

Middag Update AEX

De eerste uren staan vandaag inderdaad in het teken van zijwaarts gehobbel. Zoals vanochtend in de DD besproken moet deze consolidatie/afkoeling gezien worden als een gelegenheid voor de wolk om aan te sluiten bij de AEX. De korte lijn begint de index inmiddesl al  redelijk te naderen. Zij mag gezien worden als eerste steun.

In onderstaande grafiek valt te zien dat nog steeds sprake is van de conditie AEX > wolk. Hobbelt de graadmeter in de komende uren verder  min of meer horizontaal door dan kan ook aan de tweede vanochtend besproken verwachting invulling worden gegeven. Deze luidt het afnemen van de delta tussen de twee lijnen.

De zoektocht naar een PR is inmiddels gestart. Voor de volledigheid, naast dynamische steun op basis van wolk ook een horizontale steun op 554.75.

26 reacties op “AEX: AfKoelen”

 1. vega10t says:

  Dank GJN. Dit was de grafiek die ik gisteren niet gepost kreeg. Prachtig toch hoe charting werkt (uiteraard had ik die overshoot niet verwacht).

 2. dennishoscan says:

  Gevoel zegt dat we een flinke overshoot hebben gehad..maar ja gevoel daar hebben we niet zoveel aan.
  Geert-Jan, denk je toch niet dat we uiteindelijk een flinke correctie krijgen?
  Grafieken zeggen op dit moment niet..

 3. putter says:

  @dennis als de grafiek het net aangeeft , komt die niet.

 4. putter says:

  net=niet

 5. Piet Flintstone says:

  Bas Heijink (ook TA) is ervan overtuigd dat de daling naar 389 (en verder?) er nog gaat komen……… Tostrams daarentegen is alweer bullish……zeg het maar…ze werken allemaal met dezelfde grafiekjes en lijntjes…. er zal toch wel IEMAND gelijk krijgen?!…..:):)

 6. Roelof says:

  Nu de AEX door de 61.8% heen is, lijkt het me dat we bullish kunnen zijn voor de middellange termijn. Immers, de theorie zegt dat als de 61.8% doorbroken wordt dat er een volledig herstel volgt. Het e.e.a. wordt onder meer ondersteund door de ontwikkelingen in de RSI op meerdere tijdsframes.

  Normaal gesproken krijgen we in de komende tijd wel een correctie. Zo’n daling is ook nodig voor een verdere uptrend naar hogere toppen later dit jaar. Voor nu is het geduldig wachten op een duidelijk toppatroon. Komt vanzelf.

  P.S. Bas Heijink is een permabear en Tostrams een permabull. Het is daarom altijd wat oppassen met analyses van dat soort ‘analisten’.

 7. Piet Flintstone says:

  @ Roelof; maar ik ken geen enkele TA- of zelfs FA-analist die de wijsheid in pacht heeft of altijd gelijk heeft…..ben het wel met je eens dat de één makkelijker neergaande lijntjes ziet waar de ander ze juist (alleen maar) opgaand ziet…en allemaal uit één en dezelfde grafiek!
  Laten we wel zijn; als er geen corona was geweest, was de bearmarket waar Bas Heijink al twee jaar op hamert NOOIT uitgebroken….

 8. ed says:

  ach aan die voorspellingen heb je helemaal niets, niemand kan de beurs voorspellen, ook onze gj niet, dat pretendeert hij ook niet 🙂

 9. ed says:

  ta is hulpmiddel om scenarios in kaart te brengen om in te schatten wat de marktpartijen doen. waarom ze het doen is ook volstrekt irrelavant. ik lees op een andere site dat de markt manipuleert dat het niet kan wat er gebeurt etc. etc… doet er allemaal niet toe, wat de beurs doet, doet er toe , niet waarom de beurs het doet.

 10. Roelof says:

  Zo is het, ed.

  Oscar Carboni heeft daar vanaf 7.00 minuten ook nog wat over te zeggen in dit filmpje van vanochtend: https://youtu.be/TQiD9PNfwH8

  De rest van filmpje is overigens ook interessant. Kijk bijvoorbeeld eens naar de eindejaartargets voor de SPX rechtsachter hem. Die staan daar al sinds 11 februari van dit jaar, dus vóór de zgn. “corona-crash”. Carboni heeft geen enkele keer overwogen die targets aan te passen. Hij is overigens een analist die vaker goed zit dan fout. Als zijn koersdoelen inderdaad gehaald worden (er is een focus op 3674) dan mag je verwachten dat ook de AEX daar positief op reageert de komende maanden.

 11. Gerrie says:

  @ Roelof,

  Ben al enige tijd lid bij Oscar, en hij scoort over het algemeen prima met zijn daily recs waarbij de laatste jaren zijn eindejaars targets idd behaald worden.

 12. Floridaantje says:

  US Initial Jobless Claims May 30: 1877K (est 1833K; prev 2123K)
  US ContinuinIing claims May 23: 21487K (est 20000K; prev 21052K)
  MVG.,
  Bert

 13. ed says:

  sell the news?

 14. Floridaantje says:

  @ Ed : not me…”still going up-strong with the {FED/WH bottomless cash pit} flow”.
  MVG.,
  Bert

 15. detita444 says:

  Een goedemiddag beste Bert, op weg naar de 3130?

 16. n_koning says:

  Oscar Carboni heeft het in de filmpjes van de laatste 24 uur over een potentieel dubbele top in de nasdaq, 85-90 % kans op een daling bij een dubbele top zegt hij.

 17. j.klopper says:

  AEX doet niet mee met de stijging vd sp

 18. detita444 says:

  Kijk eens naar de euro/$, ander hadden we al zo’n 566 gestaan.

 19. j.klopper says:

  ok

 20. Floridaantje says:

  Beste Fred, Goedemiddag,
  Inderdaad. Volgens GS zelfs 3200 is in het verschiet. En als ik ook een zekere Oscar Carboni – zie Roelof’s
  post om 13.45 – mag geloven een ijpunt van SPX 3674 wordt behaald eind 2020 ongeacht wie VS-president
  3/11- verkiezing wint, uitkomst tadedeal phases 1,2,3, ontwikkelingen VS-China, Covid-19 vaccin of een
  nieuwe Corona uitbraak, succesvol gehalte heropening VS economie, VS-werkloosheid, BNP %,Thanksgiving
  & Christmas sales, etc.
  MVG.,
  Bert

 21. Roelof says:

  Hallo Bert, speciaal voor jou even gezocht naar het filmpje van vorig jaar, vervaardigd op 20 februari 2019. https://www.youtube.com/watch?v=RTrP2LvSpJA

  De DOW JONES stond destijds op ca. 25.900. Zie aan het eind van het filmpje de targets die Oscar opschrijft en check dan eens of het een beetje uitgekomen is in december 2019. En bedenk daarbij dan dat hij niet kon weten hoe de trade war met China zou verlopen of wat Donald Trump zou tweeten of wat Larry Kudlow zou gaan roepen op TV..

  Fijne dag in Florida.

 22. Floridaantje says:

  Dank, beste Roelof, voor dit Oscar’s amusante en een echte verkoper’s filmpje. Opvallend o.a. dat hij de indexen
  als “verdachten” benoemt alsmede ‘stops erin c.q. emoties eruit’ vwb zijn eindejaar voorspelling. Echter blijf
  toch bij m’n intraday principes waardoor al decennia is gebleken dat deze vorm van beleggingen mij meer
  dan genoeg voldoening geeft. Zal u ook niet vertellen de talrijke en eindeloze ‘commercials’ die hier verspreid
  worden met ‘goeroes’ die hèt allemaal zeker weten wat de beurs gaat doen op korte c.q. lange termijn.
  MVG.,
  Bert

 23. Roelof says:

  Ik weet het, Bert. Ben vrijwel elk jaar wel een periode van 3-4 weken ergens in Amerika te vinden. Fijne avond.

 24. Floridaantje says:

  U kunt altijd even langs komen, Roelof.
  Prettige avond verder en tot ‘jobs’-morgenmiddag.
  MVG.,
  Bert

 25. n_koning says:

  of gaan we dit krijgen met al dat geprint, dan ben je binnen een paar jaar je spaargeld kwijt

 26. putter says:

  goud 1%in de plus, zilver 1.35% in de plus tov gisteren

Geef een antwoord