AEX: AfKoelen

De opening en het slot van de AEX van de eerste sessie van deze week liggen relatief dicht bij elkaar. Met deze stap geeft de index een signaal af dat zij zich inderdaad opmaakt voor wat afkoeling. Let wel, zoals ook in de DD van maandag beschreven valt deze verwachte stap binnen het pad van UPG.

De hoogste koers van maandag is uiteraard herkenbaar. In de daggrafiek van de AEX staat sinds enkele dagen een horizontale lijn getrokken op 562.00. Deze lijn duidt de onderkant van het koershiaat van 2 augustus. Deze niveaus vormen veelal weerstand. De ontwikkeling van gisteren is hiervan dus een voorbeeld.

Het eindresultaat in de daggrafiek is een shooting star. Na een aantal positieve koersbars duidt deze koersbar veelal op een (tijdelijke) draai van de markt. De DD herhaalt daarom de neergelegde insteek van maandag en zet in op wat afkoeling.

Daar de AEX maandag per saldo niet veel is opgeschoten geldt de opmerking dat de slotstand van de index nagenoeg samenvalt met de MA50 lijn uit de daggrafiek uiteraard nog steeds. Hetzelfde geldt voor de opmerking van gisteren over de MA20 lijn uit de kleinste grafiek. Deze lijnen vormen veelal weerstand.

De verwachting luidt niet dat de AEX in een vrije val terecht komt. Onveranderd staat de horizontale lijn ingetekend op 555.50. Na gisteren is de bovenkant van het oorspronkelijke trendkanaal vanaf 26 augustus opgeklommen tot aan dit niveau. . Een afkoeling van de index leent zich voor het zoeken naar een PR. Vorige week is de RSI in onderstaande grafiek immers duidelijk tot boven OB geklommen.

Net als vorige week ook nu weer de opmerking dat het ijkpunt van de hoofd schouder patroon hoger ligt dan de hoogste koers tot nu toe en daarnaast wederom de opmerking dat het hiaat van 2 augustus in de daggrafiek nog openstaat. De DD zit nog steeds op het spoor dat ook deze omissie uiteindelijk gesloten gaat worden..

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 3 september 2019 30 MinutenGrafiek

In onderstaande daggrafiek staat het besproken koerspatroon ingetekend. Tevens staat een horizontale lijn op 562.00 ingetekend. Deze lijn duidt de onderkant van het hiaat van 2 augustus.

De RSI is door haar horizontale weerstand gebroken.  Let wel, de verwachting luidt momenteel niet dat de RSI in de komende dagen/weken een hogere top zal zetten. De dalende weerstandslijn over de toppen sinds februari loopt daarom nog wel steeds mee in de grafiek.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 3 september 2019 DagGrafiek

De weekbar van vorige week laat zich omschrijven als bullish engulfing. Zoals de naam van deze koersbar al aangeeft heeft deze bar veelal positieve implicaties voor het vervolg van de koersontwikkeling. Let wel, vooralsnog is dit slechts de helft van het huidige verhaal.

De bar van vorige week zit ook netjes gevangen tussen MA20 en MA50. Deze lijnen vormen veelal respectievelijke steun en weerstand. De weg omhoog ligt dus niet zonder obstakels. Een steuntje in de rug voor de verwachting van eerst wat afkoeling in de komende sessies.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 3 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

Het duwen naar lagere koersen verloopt uiterst moeizaam. Precies zoals je verwacht bij het zetten van een reactieve beweging. Wel een duidelijke kanttekening.

Het vormen van een PR is mislukt. Niet alleen de RSI heeft immers een lagere bodem gezet, ook de AEX zelf heeft een lagere bodem gezet. Hiermee voldoet het verloop van indicator en index niet aan de vereisten voor het vormen van een nieuwe set-up.

Daartegenover staat dat de combinatie van bovenkant oorspronkelijk trendkanaal en de horizontale lijn op 555.50 nog netjes onder de huidige koers-stand liggen en daarmee het neerwaarts risico dempen. De AEX dient nu nog even af te rekenen met de MA20 lijn.

Zolang de AEX onder deze lijn noteert is een nieuwe aanval op 555.50 niet uit te sluiten. Nogmaals de opmerking dat een daling gezien moet worden als reactief. Boven MA20 kan de blik weer op 562.00. Wordt iets afstand genomen dan ziet de DD de huidige ontwikkeling als afkoelen en als aanloop voor het vullen van het hiaat van 2 augustus.

Technische Analyse AEX 3 september 2019 Middag-Update

32 reacties op “AEX: AfKoelen”

 1. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,

  @Geert-Jan: Mogelijk heb je het gemist, bij deze een herhaling van mijn berichten van gisteren van 13.02 en 17.47 uur:
  Graag wil ik een deel van de forumregels inkopieren in relatie tot de berichten van 12.07, 12.49 en 12.50, waarbij ik wil toevoegen dat ik dit voortdurende gedrag echt ontoelaatbaar vind (voor de zoveelste keer):
  ‘Wat mag niet? Je mag niets plaatsen dat moedwillig foutief en/of onnauwkeurig, krenkend, kleinerend, vulgair, haatdragend, obsceen, profaan, racistisch, seksueel georiënteerd,…’
  In mijn optiek zijn de genoemde berichten van vandaag direct in strijd met verschillende onderdelen uit de forumregels zoals hiervoor genoemd. Ben je het hiermee eens als ik vragen mag, en zo ja, geeft dit voor jou aanleiding om in te grijpen? Bij voorbaat dank voor de reactie.
  Mvg.

 2. string says:

  Goede morgen allen…en GJ dank voor wederom uw inzicht…

 3. string says:

  DAX/CFD 30′-kaart…
  Die neklijn hè…die neklijn…verwacht ‘m al ‘n tijdje…nog even door en dan weer draaien??…

 4. Gerben says:

  Goed gezien hoor String, je had het er gisteren al over te zullen dalen.

 5. string says:

  Wacht tot de knipperlichten gedoofd zijn…er kan nog ‘n trein aankomen…

 6. string says:

  Kedeng kedend…kedeng kedeng…kedeng kedeng…
  Nog niet helemaal…

 7. Gerben says:

  Hoe zo’n raket weer gelanceerd wordt he. Heeft iemand misschien tips inzake studiemateriaal om mijn timing te kunnen verbeteren?

  1. string says:

   Dat soort raketjes best te vergelijken met ‘n vallend mes…
   Knipperlicht nog steeds in werking…er kan nog…….

 8. derfla says:

  vanwaar deze korte spike omhoog, nieuws?

 9. Gerben says:

  Ik had dezelfde vraag, kan niets vinden.

  1. string says:

   Is gewoon onderdeel van het klassieke bodemvormingsproces…

 10. Roelof says:

  Niets aan de hand. De komende dagen gewoon rustig afdalen richting 553/554 en, indien daaronder, naar 549.

  1. wh.giesen says:

   Roelof, dat lijkt mij niet op korte termijn omdat de RSI dan wederom dik OS is en als ik GJ goed begrepen heb zijn we op zoek naar een PR vandaag, die er trouwens al staat naar mijn mening.

   mvg

 11. WP says:

  https://www.tradingview.com/x/VwQeBrkA/
  563 zou mooi zijn voor plaatje maar hoeft niet, verder southbound niet te ver ergens één van de fibjes pakken

 12. string says:

  Als dit de laatste trein wordt…dan is het er een uit de categorie…goederentrein met gevaarlijke stoffen…

 13. ADutchTourist says:

  Gisteren is er op de AEX dag grafiek een nieuw supply pivot point gezet op 562.0, daarmee is er een nieuwe supply line getrokken van 582.1 naar 562.0 en verder naar rechts. Er van uit gaan dat morgen deze line wordt doorbroken in een opwaartse richting dan is het koersdoel 603.1 voor de aankomende periode. Vandaag is de AEX bezig met het vormen van een demand pivot point waardoor de demand line een bedreiging kan vormen voor de opwaartse beweging. Als dit zou gebeuren dan is er een terugval naar 554.0.

  Met vriendelijke groet,
  Arend

 14. Daan says:

  Wel opvallend dat , met het bereiken van intraday low 556,48,
  de rsi in de uur niet verder wilde
  afdalen dan 51….

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update staat klaar.
  GRS Geert-Jan

 16. Moneymaker says:

  @gjn, dank voor de middag update helder! Hopelijk hebben de intraday handelaren onder ons de pips guitig geklaard. Er zaten weer een paar mooie ritjes bij. Verwacht dat goud, Zoals eerder aangeven kan zakken naar de 1490-1500 zone

 17. Geert-Jan Nikken says:

  AEX momenteel vrij strak gevangen tussen MA20 en MA50…keuze kan niet lang uitblijven….op basis van RSI sluit ik een nieuwe aanval richting 555.50 niet uit…
  GRS Geert-Jan

 18. string says:

  De gevaarlijke stoffen trein lijkt toch ergens te zijn gedraaid…heb nu in DAX/CFD 30′-grafiek ‘n niet zo duidelijke dubbele bodem staan…welke bij activering de koers boven de consolidatie zal tillen…
  Ingezoomd in de 5’-grafiek…staat er vanaf vanochtend 08:05 uur ‘n dalende weerstandslijn…waarmee de koers nu in gevecht is…en welke dalende lijn op dit moment gebroken is…
  Spoedig knipperlicht uitschakelen??…

 19. Phoenix says:

  Nou nou, tot 3 keer toe wordt mijn vraag volledig genegeerd (laatste keer om 08.51).
  Beetje jammer Geert-Jan, volgens mij kan dat ook anders.
  Immer gRs.

 20. Daan says:

  Gevecht m.i. over het al of niet
  enteren van de buitenste b.b.in de dag.
  ong. 558,65.

 21. Gerben says:

  Donald J. Trump
  @realDonaldTrump
  We are doing very well in our negotiations with China. While I am sure they would love to be dealing with a new administration so they could continue their practice of “ripoff USA”($600 B/year),16 months PLUS is a long time to be hemorrhaging jobs and companies on a long-shot….

  Als hij nu gewoon na die eerste zin was gestopt.

 22. wh.giesen says:

  Gerben, hoe laat was die tweet?
  Ik heb het idee dat het niet meer zo heel erg van invloed is op de koersvorming.

  mvg

 23. string says:

  Nog maar eens ‘n stukje terug…maar komen steeds dichter bij de doorbraak…
  Het ziet er anders uit dan bij de meesten van u vanwege de nachtelijke uren…maar als ik naar het begeleidend kanaal kijk in mijn 30’-DAX/CFD grafiek…dan kan deze consolidatie nog wel 24 uurtjes aanhouden…moet niet maar kan wel…

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Daar is dan inderdaad de nieuwe aanval op 555.50.
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Yep…die laatste giftrein kwam toch nog door…

 25. string says:

  Om 16:15 uur DAX…eerste sprong gewaagd met kleine positie…vingeroefening en om de verveling tegen te gaan…
  Stoploss zeer kort onder wat nu bodem is…

 26. string says:

  Op DAX/CFD ‘n pijl gegooid…is vast blijven hangen aan 11888.10…eindpunt moet dan worden 11949.90…

 27. Gerben says:

  @wh.giesen:

  Sorry wat laat te reageren, moest even wat boodschappen doen. Het was een tweet van kwart over drie, 2,5 uur geleden. Het is in ieder geval een tweet waar weinig bezieling uit te inspireren valt, zo vonden ook de Chinezen volgens het persbureau dat onofficieel namens de overheid spreekt met een tweet die een half uur geleden verscheen:

  Hu Xijin 胡锡进
  @HuXijin_GT
  ·
  31m
  I can’t tell whether Mr. President is threatening China or pleading with China to make concessions. What’s important is that China always wants to reach a deal, but will always reject bullying demands. China and the US need mutually respecting and fair negotiations.

  Trump moet iets doen om de markt te doen opleven. Iets als het opschorten van de tarieven of iets dergelijks.

 28. ed says:

  @ gerben, Ze zit altijd met het dillema , blijf ik nog zitten en ga ik ook pullback mee nemen of doe ik dat niet. met dat dillema heb ik ook jaren geworsteld , maar heb het overwonnen door targets te stellen en te vreden te zijn met je target, ook al gaat de beurs daarna nog hoger/lager en denk je het dan niet goed hebt gedaan. ik ben er op 557 al uit gegaan en heb mijn maand target september daarmee al voor de heft binnen. boeien dat de beurs nu 565 staat. gewoon op zoek naar een nieuwe entry met goede risk reward.

Laat een reactie achter