AEX: AandachtsPunten

De DD houdt nog steeds vast aan Stelregel 06a. Dat neemt niet weg dat in de eerste DD van deze week een aantal aandachtspunten voor de huidige status van de AEX zijn afgegeven. We lopen de punten even langs!

De aangehaalde StelRegel uit de Dikke Nikken is uiteraard niets anders dan een vrije vertaling van de technische wijsheid: trend is trend. Het patroon van hogere bodems sinds 9 juli is nog steeds intact. Vandaar dat de DD van vandaag ook weer aftrapt met een verwijzing naar deze StelRegel. De gisteren geïntroduceerde steile lijn onder de bodems vanaf 15 juli ligt nog netjes onder de AEX. Zoals bekend blijft de insteek van de DD positief zolang deze niet neerwaarts is doorbroken. Tot zover dus geen nieuws.

Wt betreft de 7 aandachtspunten van maandag kan opgemerkt worden dat slechts een aantal punten aandacht behoeven. De punten hebben met name betrekking op de RSI. Niet voor niets staat deze indicator bekend als leidende indicator.

De verwachting luidt dat de AEX vandaag in staat moet zijn om wederom een hogere top te vormen. Het patroon vanaf 9 juli krijgt hiermee een vervolg. De aandacht dient in deze stap uit te gaan naar de indicator. Om de positieve ondertoon voor de index te ondersteunen dient zij opnieuw OB te worden. Dit vormt een aandachtspunt voor de eerste uren van vandaag. In de middag-update van maandag kon gemeld worden dat MA20 onder MA50 noteerde. Zie dat de lijnen inmiddels weer in lijn staan met de AEX en dat daarmee MA 20 boven MA50 boven MA200 noteert. Feit is dat de AEX een eerste slotstand boven 573 heeft gezet. Dit heeft implicaties voor de lange grafiek. Zie hieronder.

Ter info, de lijn onder de bodems vanaf 15 juli start vandaag rond 572.50, maar klimt uiteraard gedurende de sessie.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 23 juli 2019 30 MinutrenGrafiek

In de daggrafiek is sinds het aantikken van de MA200 lijn een duidelijk patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar. Daarnaast staat in de daggrafiek een omgekeerd hoofd schouder patroon ingetekend. Deze kent een richtpunt op 583.50. Wel blijft de RSI nog even achter. Dit achterblijven vormt een duidelijk aandachtspunt voor de komende sessies.

Let op! Pas onder 564.50 vervalt in de daggrafiek  het beschreven positieve beeld.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 23 juli 2019 DagGrafiek

De AEX is boven de horizontale lijn op 573 geklommen. Zoals bekend staat deze lijn op deze plek al enkele weken te boek als neklijn. In combinatie met de ingetekende drie halve cirkels vormt zij een groot omgekeerd Hoofd Schouder patroon met grote implicaties voor de AEX.

Nu betreft de onderstaande grafiek een weekgrafiek. Voor extra bevestiging dient de huidige week dus ook af te sluiten boven 573. Gebeurt dit, dan kan begin volgende week voorzichtig een start worden gemaakt met de berekening van het ijkpunt van dit patroon. Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten verwijst de DD naar de begin deze maand gepubliceerde Blik van de Nik. In deze publicatie is al voorzichtig gedroomd met een “what if” beschrijving. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 23 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX 30 MinutenGrafiek

En weer heeft de AEX, met overtuiging, een hogere top gerealiseerd in het patroon sinds 9 juli. Geen reden voor de DD dus om de insteek van de achterliggende dagen aan te passen. In onderstaande grafiek staat een hiaat getekend. Deze kan in de komende dagen een rol gaan spelen. Let wel, een beweging richting of in de omissie dient uiteraard gezien te worden als zoektocht naar de volgende hogere bodem.

Na vanochtend is ook een derde oplopende trendlijn ingetekend. Deze staat getrokken onder de bodems vanaf 19 juli. Let wel, de lijn kent pas twee raakpunten en is als zodanig dus nog niet getest als steunlijn. De reden waarom de lijn toch ingetekend staat is om in een zo vroeg mogelijk stadium een signaal van mogelijke verzwakking te krijgen.

De RSI is weer netjes OB (was aandachtspuntje). Dit impliceert dat in een eventuele verzwakking de gebruikelijke zoektocht naar een PR start. Uit de daggrafiek komt nog een richtpunt/ijkpunt op 583.50 naar voren o.b.v. een omgekeerde HS. Zie ook chat. Let wel, ijkpunten zijn wat anders dan weerstand.

Voor nu dezelfde insteek als de achterliggende dagen: trend is trend zodat de insteek van de DD onveranderd optimistisch blijft. Dat blijft zij zolang de eerste steun niet is doorbroken.

Technische Analyse AEX 23 juli 2019 30 MinutrenGrafiek Middagupdate

17 reacties op “AEX: AandachtsPunten”

 1. Gerben says:

  Goedemorgen allen. Dank voor de DD waarde GJ.

  Uw Gerben.

 2. maborosi says:

  Waarde GJ, verwacht u dat de gap van vanochtend nog gevuld zal worden deze week? Of is dit een break away gap? Kunt u duiden wat de kenmerkende (herkenbare) verschillen zijn tussen deze 2?

 3. Roelof says:

  Hadden wij ook niet nog een target uitstaan van ca. 584/585 vanuit een omgekeerde hoofd schouder en als Fibonacci projectie?

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Maborosi,
  Ik verwacht inderdaad dat we deze week de gap (gedeeltelijk) kunnen vullen. Vanochtend weer een hogere top, dus dan mag het sluiten van de gap slechts gezien worden als de zoektocht naar de volgende hogere bodem. Het verschil tussen break away en een common gap is dat de eerste open blijft. Het klopt dat je dat dus pas aan het einde van de sessie of na een aantal dagen kunt beoordelen. Dus niet al gelijk na opening.

  Waarde Roelof,
  Dat klopt….dat staat al enkele weken geschreven bij de grafiek van de dag-grafiek.

  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Haha, beter lezen Roelof!! Excuus.

 5. Daan says:

  Goedenmiddag Geert-Jan,
  Het patroon 570,3 – 576
  geeft een koersdoel aan van ongeveer 581,70.
  Dat zouden snode praktijken zijn,
  want dan wordt kd 584 niet gehaald.
  Kun je hier iets mee ?
  ( ik steek wel mijn nek uit )

  mvg.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Daan,
  Trend is Trend. We gaan het zien. Focus op steun. Zolang die niet breekt rustig blijven. Het raden en gokken van de top, dat laat ik aan anderen over.
  GRS Geert-Jan

 7. VeiligeVictor says:

  Waarde GJN,
  Ik kan het plaatje van de middagupdate niet vergroten. Op welke hoogte ligt de getrokken lijn momenteel?
  GRS

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV,
  De grafiek van de middag-update is aangepast en kan weer vergroot worden. Om antwoord te geven op uwen vraag. Bij mij ligt de derde oplopende trendlijn momenteel rond 577.
  GRS Geert-Jan

 9. Daan says:

  Dank je Geert – Jan,

  Nog een nabrandertje ,

  Grote broer heeft vandaag een high van 12477 neergezet.
  Dat is 6 punten hoger dan de
  12471,6, het 0,618 ( 12656,05 – 12172,59 )
  Dat zou kunnen betekenen dat 584
  niet gehaald wordt en er een vrij
  grote inv. shs failure staat.
  Mocht dit niet opgaan , dan ben ik
  door mijn minutie heen : – )

  mvg.

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Daan,
  Waarom is het voor u zo van belang dat die 583.50 niet gehaald wordt? Nogmaals, en ik heb dat eerder deze week ook al een keer geschreven, als je op de breuk van de eerste steun short gaat, dan ben je toch vroeg genoeg? Eerder schreef iemand hier iets over staren en stijve nek. Nou, vanaf dat moment staan we al weer vele punten hoger. Dus niets mis met een beetje stijfheid… 🙂
  GRS Geert-Jan

 11. wh.giesen says:

  Daan, de Dax heeft inmiddels het openstaande gap op 510 gedicht en het lijkt me nu de RSI dik OB is gegaan op zoek te gaan naar een PR, en daarvoor zal het eerst moeten dalen net als in de aeniks.

  mvg

 12. WP says:

  DJIA: https://www.tradingview.com/x/JBpqVHvc/
  SnP : https://www.tradingview.com/x/5xRHhjOS/
  AEX: https://www.tradingview.com/x/Tkyyem0o/
  Je mag zeggen wat je wilt , maar toch best knap zo die AEX vergeleken met die grote broers aan de overkant 🙂
  NB zijn de gewone daghandel grafieken

 13. Bernard says:

  Waarde Geert Jan, u reactie over dat iemand reageerde over teveel onhoog kijken geeft een stijve nek en dan omlaag dat we daarna pas los omhoog zijn doet te weinig eer aan u eigen reactie gisterenochtend. We zijn pas echt los omhoog na het moment dat zelfs u ging twijfelen gisterenochtend aan de weg onhoog maar de twijfel kreeg dat de AEX toch nog eerst omlaag zal gaan. 🙂

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bernard,
  Mijn post was niet bedoeld om wat dan ook te stellen. En al helemaal niet om iemand de maat te nemen. Ik leef in de veronderstelling dat de DD in de achterliggende dagen/weken een duidelijk positieve optimistische insteek kende en kent. Zo ziet u maar weer. Er valt nog steeds door mij te leren, hoe ik het moet verwoorden. Nogmaals dank voor uw reactie.
  GRS Geert-Jan

 15. Bernard says:

  Geert Jan, deze twijfel las ook niet gisterenochtend dat de weg niet omhoog vervolg zal worden omhoog. Alleen dat er mogelijk toch nog eerst een stapje omlaag zal komen. U weergave van de verwachtingen zijn altijd prima. Ook de annalyse van Philips was perfect voor de cijfers. Duidelijk mijn voordeel mee behaald waarvoor dank!

 16. Turbotrader says:

  Goedemiddag ,

  Een getraind oog is er twee waard , het begon op de kleine grafieken : “what if ” = geen fata morgana 🙂

  Groeten , TT

Laat een reactie achter