AEX: 543.50 – 545.00

Na steun volgt weerstand. Gisteren moest de aandacht uitgaan naar het gevecht in de zone 539.50. Vandaag moet de aandacht uitgaan naar het gevecht in de zone 543.50 – 545.00.

In de kleinste grafiek kan na maandag een horizontale lijn ingetekend worden op 539.50. Tot driemaal toe heeft de AEX gisteren op deze lijn steun gevonden. In de DD van gisteren is deze lijn aangeduid als een belangrijke lijn. Deze kwalificatie kreeg zij omdat op 539.50 het derde, en dus laatste, reactieniveau van de voorafgaande stijging 529 tot 555 ligt. Vooralsnog heeft dit fibo-niveau standgehouden. Maar dat is slechts de helft van het huidige verhaal.

In de daling vanaf 555 is de RSI gisteren tot onder OS gedoken. Daarnaast noteert de MA20 nu niet alleen onder MA50 maar ook onder MA200. Tot slot is in de RSI gisteren een NR gezet. Deze optelsom brengt de DD naar de titel van vandaag. De verwachting luidt namelijk dat het vandaag tussen 543.50 tot 545 weer zwaar wordt voor de AEX.

Deze verwachting is gebaseerd op,:1: oude horizontale steunlijnen op de benoemde niveaus kunnen nu als weerstandlijnen gaan fungeren 2: de MA200 start rond 543.50 en de MA50 start rond 545.00, 3:  de eerste reactielijn van de daling 555 naar 539 ligt op 545 en 4: de verwachting luidt dat de RSI vandaag niet in staat is om tot boven OB te reiken. Aarzeling in de benoemde zone geeft reden om de blik na een hogere opening weer te richten op 539.50.

De bewegingsruimte voor vandaag kan dus gedefinieerd worden tussen 543.50/545.00 weerstand en 539.50 steun.

AEX-IntraDagGrafiek

Het verwachte gevecht in de aangehaalde zone wordt vanuit de dag-grafiek uitermate interessant. In deze grafiek ligt het beeld namelijk iets genuanceerder. Allereerst kan de koersbar van maandag in de dag-grafiek bestempeld worden als doji-formatie. Zoals bekend verschijnen deze koersbars altijd op cruciale niveaus in de grafiek. De bar van gisteren is op deze stelling geen uitzondering. Dit omdat de oude dalende trendlijn over de beweging van 25 februari tot 13 maart onveranderd in de grafiek staat afgedrukt.

De terugval van de afgelopen dagen kan dus ook opgemerkt worden als de terugtest op deze lijn en dus als een volgende hogere bodem in de ontwikkeling vanaf begin 2019. Zie dat ook de RSI  inmiddels netjes op de oplopende trendlijn staat. Om vast te mogen houden aan de visie van lagere koersen richting 529 in de komende sessies dient de AEX wel haar Waterloo te vinden in de zone 543.50 tot 545.00.

AEX-DagGrafiek

Met de laagste koers van maandag is de AEX in de week-grafiek netjes aangekomen op de MA50 uit deze grafiek Gemiddelde lijnen fungeren vaak als steun- of draaipunt. Wederom reden om het belang van de zone uit de titel te duiden als bepalend voor het kunnen vasthouden aan het scenario van aanstaande verder dalende koersen. Let op dat de toppen in de RSI al sinds midden 2017 achtereenvolgend lager liggen. Daarnaast noteert de indicator in een Bear Market Range en noteert de MA20 duidelijk onder MA50.

Reden om nog steeds niet al te positief op het verloop van de AEX te worden.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Uitermate interessant. De eerste uren van vandaag staan in het teken van het oplopen naar de zone 543.50 – 545. Zie dat de AEX momenteel op het punt staat van de MA200 en MA50. Daarnaast is de RSI nog (lang) niet in de buurt van de OB zone. In de aangehaalde zone moet nu weerstand optreden en een draai neerwaarts om aan het neergelegde verhaal van nieuwe zwakte vast te kunnen houden. De NR is in de huidige beweging komen te vervallen, maar de mogelijkheid van een nieuwe NR is aanwezig. Wat als 545 wordt overwonnen? Dan kan de AEX nog doorlopen naar 549. Vooralsnog bandbreedte 543.50/545 en 539.50.

45 reacties op “AEX: 543.50 – 545.00”

 1. Jorg says:

  Waarde GJN,

  Bedankt voor uw analyse. Ik heb een vraagje over Fibo levels: wat is de reden dat u het niveau van 78,60 % niet gebruikt? Dit niveau heeft me de laatste tijd al enkele keren goed op weg gezet. Zo ook met de stijging vanaf het begin van dit jaar: 554,50 was uiteraard een belangrijke horizontale weerstand, maar het was tevens exact de 78,60 retracement van de daling 572-477. Alvast bedankt voor uw antwoord.

 2. Jorg says:

  Excuses, het moet uiteraard daling 577-472 zijn…

 3. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Ik wil jullie graag wijzen op wederom een interessant artikel van The NorthmanTrader Sven Henrich. Zie ook de video onderaan het artikel:

  https://northmantrader.com/2019/03/24/the-reckoning/

  1. Jos says:

   We gaan de weerstand testen de komende uren de MA50 hangt zo rond de 544……..kijken of er kracht is?

  2. WP says:

   Goed artikel, waarvoor dank en de man ziet het goed, ik vermoed dat de recessie sneller voor de deur staat dan wij denken en het wordt een schuld gedreven recessie. Eentje waar niet makkelijk uit te komen is, alleen na een grondige “schoonmaak”, dat vergt dan weer lef. Interessante tijd gaan we tegemoet.

   1. detita444 says:

    Mee eens.

  3. detita444 says:

   Yep, dank Phoenix.

   1. Phoenix says:

    Graag gedaan allen. Persoonlijk heb ik Sven Henrich hoog zitten vanwege zijn degelijke analyses mede obv prima cijfermateriaal.
    Ik ben geneigd mee te gaan met een bearish scenario, maar houd wel een slag om de arm door de ervaringen van de afgelopen maanden waarbij ik van mening ben dat de TA minder sterk tot uiting kwam door de impact van ‘de grote spelers’. Zo kijk ik geïnteresseerd naar de huidige koersontwikkeling. Mijn indicatoren zeggen short, de MA20 staat onder de MA200 enz., maar wordt de AEX niet boven de 545 geduwd? We gaan het weer zien.

 4. Gerrie says:

  @ Phoenix,

  Hartelijk dank voor het artikel van Northman. Erg interessant.

 5. Jos says:

  Daar is ie dan de MA50 moet nu weerstand worden.

 6. Roelof says:

  Dit is wellicht ook een interessant artikel. Het gaat over de FED en haar rentebeleid. Niet schrikken hoor. De markt bepaalt namelijk of de FED de rente moet verhogen/verlagen of met rust moet laten.

  https://www.newsmax.com/finance/streettalk/fed-market-dovish-rate/2019/03/20/id/907928/

  1. Jos says:

   Roelof ik denk dat de FED de laatste jaren de rente heeft verhoogd om zoveel mogelijk slagkracht te krijgen bij de volgende recessie. Inmiddels weten we dat de verhoging van begin december eentje te veel was voor de markt………..dus ja de markt bepaalt maar dat was voor mij al geen nieuws meer…………de markt is de FED.

   1. Roelof says:

    Blijf dat vooral geloven, Jos.

 7. string says:

  Nou…kennognet met dat Waterloo…maar dan moet het wel NU gaan gebeuren…

  1. string says:

   En het gebeurde…

   1. string says:

    Toch nog nie…

 8. Roelof says:

  De strijd om AEX 545. Het is hier “make or break”. De 549 is niet alleen dalende trendlijn weerstand maar tevens de .618% fibo retrace over de daling van 555/556 naar 538/539.

  1. Roelof says:

   Met de toevoeging dat er misschien op ca. 546,80 nog tijdelijke weerstand wordt ondervonden indien 545 breekt.

 9. Jos says:

  Cijfertjes 13:30 zijn bagger.

  1. Phoenix says:

   Oke, dan gaan we stijgen.

 10. Roelof says:

  @ string 13.33 uur: Het blijft sindsdien toch goed liggen. Lijkt me een voorbode te zijn dat 545 het niet gaat houden vanmiddag.

  1. Jos says:

   De S&P futures pompen wordt tot kunst verheven.Eerst maar eens kijken waar we staan over een uurtje…………want de S&P heeft het moeilijk.

 11. string says:

  Roelof…
  Daganiegoeniehè…

  1. Roelof says:

   String………
   Voormijishetwelguitig…….

 12. Phoenix says:

  Dat bedoelde ik dus in mijn post van 12.12. Als de grote partijen op het gaspedaal drukken dan kan TA je imo weinig verder helpen.

  1. Roelof says:

   Tja, natuurlijk zit er een stuk subjectiviteit in een TA-analyse. Het is maar net hoe je de bewegingen sinds de 555 top hebt geïnterpreteerd.

   1. Phoenix says:

    Uiteraard Roelof, maar ik kijk gewoon naar de combi van de 5 min, de 30 min en de daggrafiek. Het zou wel fijn zijn als de index morgen zuidwaarts gaat anders zijn die shortsignalen weinig waard geweest.

  2. string says:

   @ Phoenix…
   Ben ik niet met je eens…je hebt ‘n idee van wat er moet gaan gebeuren…als dat dan niet of nog niet zo gebeurt…dan zullen je gedachten moeten omschakelen en ben je altijd te laat…maar terugkijkend naar candles lijntjes en metertjes moet je iedere keer weer vaststellen…hé het staat er wel…waarbij je dan dikwijls wel zeer klein moet kijken…1 minuut en 5 minuten…daar waar ‘n beweging start…
   Technische Analyse belazert je nooit…maar je moet wel zeer alert zijn…
   Bij mij gaat het ook vaak mis…maar altijd strakke stop…verlies is nooit groot…

 13. string says:

  Snoepjes zal wel weer gedraaid zijn…want da’s één van de grote partijen…die zit alweer long…

  1. Roelof says:

   Het schijnt dat hij ergens diep onder de dekens ligt om zijn wonden te likken.

 14. detita444 says:

  Hadden we kunnen weten hè. Gewoon naar onze feilloze contra-indicator luisteren.

 15. string says:

  Dat Waterloo komt wel…we zijn nu nog doende met de backtest van de uitbraak neerwaarts uit het dagkanaal…

 16. Jos says:

  Nou dat was het wel weer, de short gepakt.

  1. Roelof says:

   Boven de genoemde 546,80 kan het nog naar 549, Jos

   1. Jos says:

    Weet ik maar denk dat de bodems 21/22 maart van vorige week de weerstand gaan vormen.

    1. Jos says:

     Cijfertjes van 15:00 bagger.

 17. Jos says:

  Nou over en sluiten we kunnen weer dalen, tot morgen.

 18. string says:

  De backtest tegen de onderkant van het opgaande kanaal AEX/CFD…waaruit de koers eerder neerwaarts is uitgebroken…zou nu volledig moeten zijn…koers staat er vast tegenaan…
  MACD en RSI in de 1’…5′ en 30’…zeggen me nog even te wachten…

 19. string says:

  Oeps…die backtest is in de DAG-grafiek…

 20. Jos says:

  Nou als dit het topje was dan staat er een mooie NR in de intradaggrafiek. Kijken of die morgen een vervolg krijgt.

 21. detita444 says:

  Als snoepje zegt dat het nu gaat stijgen en hij long gaat, dan wel NR morgen. 😉 Helaas vertelt hij het ons niet vandaag 🙁

 22. Moneymaker says:

  De longs vanmiddag guitig geklaard 🙂

 23. detita444 says:

  Uiteraard, want je zat vet short, hahaha.

 24. detita444 says:

  Moneymaker

  25 maart 2019 om 10:46

  Ik houd mijn shorts aan v.w.b. de aex, stoploss op 545 en dax stoploss op 11450. Het zal nu toch wel moeten gaan zakken de komende dagen om de enorme stijging af te laten koelen….Aex zeer veel moeite om gap te vullen!

  Reageren

  Moneymaker

  25 maart 2019 om 10:49

  dax 11380, mooie zone om shorts op te pakken. Nu de dax door de 11400 is geschoten eind vorige week, is dit zeer bearish voor de komende dagen!

  Reageren

  Moneymaker

  25 maart 2019 om 11:01

  Duidelijke weerstand rond de 11380…als de futs zo weer zakken zal de dax onherroepelijk weer meegaan

 25. detita444 says:

  Hoe onnozel kan een kind zijn.

Laat een reactie achter