AEX: 541 – 544 (deel 3)

“Blijkt deze zone ook vanochtend weer als steunzone te fungeren dan moet worden aangenomen dat het proces van de P uit de gebruikelijke UPG nog niet is afgerond. Het laat zich dan raden welke titel morgen de DD siert.” Aldus de DD van donderdag!

AEX-IntraDagGrafiek

De zone waarnaar in de inleiding wordt verwezen is gisteren bepaald op 538.75 – 537. Een blik op de laagste koers van donderdag leert dat deze tot bijna op de basispunt nauwkeurig is gezet op de bovenkant van de aangehaalde bandbreedte. Zie hier de titel van vandaag.

In de achterliggende dagen staat de oplopende lijn onder de bodems sinds eind vorige week vrijdag centraal. Opnieuw ligt het slot van de AEX vrij nauwkeurig op deze lijn. Met een verwijzing naar de titel van gisteren kan opgemerkt worden dat er wel gekraakt is, maar nog niet gemaakt. Zoals bekend luidt de verwachting dat de oplopende steunlijn (binnenkort) gaat breken. De ontwikkeling van de achterliggende dagen wordt in het grotere plaatje immers gezien als de gebruikelijke terugtest op de zone 541 – 544 nadat deze vorige week neerwaarts is doorbroken.

Door het verloop van de tijd is de steunlijn inmiddels opgelopen tot 539.00. Aan de bovenkant staat onveranderd de horizontale trendlijn ingetekend op 543.75. In de kleinste grafiek ontstaat door deze twee lijnen een grote ascending driehoek. De RSI, welke bekend staat om haar leidend karakter, heeft gisteren al enige haarscheurtjes opgelopen met koersen onder haar vergelijkebare oplopende steunlijn.

Concreet: het wachten is op het afronden van de P uit de klassieke UPG. Een breuk van de steunlijn onder het verloop van deze week vormt dit signaal. Onder de steunlijn kan de AEX zich richten op het hiaat van 5 april. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De rode draad door de DD van deze week luidde: oude steun dient nu als weerstand te gaan fungeren. Meer concreet: het zal lastig worden in de zone 541 – 544! Met het schrijven van de laatste middag-update van deze week kan gesteld worden dat in de achterliggende sessies de AEX inderdaad weerstand heeft ondervonden in het aangegeven gebied. Is de terugtest al afgerond? Nee! Van een succesvolle afronding kan pas gesproken worden als de steunlijn onder het verloop van vorige week vrijdag wordt doorbroken. Ondanks het feit dat de AEX vandaag totaal geen interesse en animo uitstraalt, noteert zij nog wel boven deze lijn. Daarnaast noteert zij onveranderd boven de gemiddelde lijnen en noteert, zoals eerder deze week aangegeven, kort boven lang. De huidige patstelling komt ook tot uiting in het verloop van de RSI. Een horizontale bandbreedte is zichtbaar met duidelijke toppen onder OB en duidelijke bodems boven OS. De vanochtend aangehaalde ascending triangle is nog intact zodat het wachten is op een keuze van de AEX. Met verwijzing naar het grotere beeld, lijkt een keuze voor de onderkant het meest waarschijnlijk. Tot die tijd: rustig wachten. Het was weer een mooie week.

59 reacties op “AEX: 541 – 544 (deel 3)”

 1. mikeonyx says:

  Dank GJ.
  Goedemorgen allen !

 2. Moneymaker says:

  Morning allen! @gjn, de analyse is een kopie van de fase rond de 573! Nog een brand zullen we maar zeggen. Het zou mij niets verbazen als dit gerommel rond de 538-542 zone nog tijdje aanhoudt. Met otm opties kun je met zulke weinig volatiele dagen prima wat meepakken. Ik koop enkel shorts bij rond de 543-544 fase mochten we hier geraken dat moet ik eerst maar eens zien. Totals beeld is zeer zwak van aex en dax en zelfs een mooie stijging van de s&p lan de boel niet vlottrekken dat zegt genoeg lijkt mij!

 3. Moneymaker says:

  Een brand=geen brand 🙂

 4. Piet Flintstone says:

  In jezelf praten wordt geassocieerd met kluizenaars en gekken. Toch blijkt die associatie onterecht: mensen die tegen zichzelf praten zijn helemaal niet gek – eerder geniaal. :):) Psychologie van de kouwe grond hè

 5. AEX trader says:

  Beste GJN
  Moet ik de in de UPG de P en daarna de G zien in opgaande trend of dealende trend.
  Het is mij niet geheel duidelijk.
  Alvast bedankt voor uw reactie

 6. AEX trader says:

  Ik bedoel natuurlijk dalende trend

 7. Moneymaker says:

  Pietje Flinstone, dank weer voor je zinvolle bijdrage hypocrieteling die je er bent. Kun je niet samen met Detita enkel Verwegistan boeken, stakker. Grote mond over het ontbreken van goede analyses en anderen afvallen bij tijd en wijle. En als meneertje reageert is het alleen maar lucht.

 8. peks says:

  zie het niet vlug inzakken , nu usa terug tegen ath aanschuurd

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde AEX Trader,
  Het idee is dat de G de AEX lager zet…dus concreet…de U was vorige week met een daling onder 544 – 541…nu dus de P als terugtest op deze zone…en dan de G naar beneden…zie in deze ook Blik van de Nik: September.
  GRS Geert-Jan

 10. Jan says:

  544,5 zone denk ik als UP doel, dat was een voormalige ‘hang-zone’ waarna het plotseling nog hard daalde.
  Wellicht staan daar nog wat mensen op t perron, voor de trein zuidwaarts. Die zone is ook 38 fibo.
  Tevens kan dat het vlakke uptrendkanaal (vanaf de bodem van vrijdag 7sept) volgens de regels afgerond zijn, daarvoor is een hogere top nodig dan 12 sept

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarden,
  Ik heb even jullie hulp nodig. Wat staat hier nu precies:

  Quote…Geen 546 voor Expi morgen, dan bent u van mij af deal…Unquote.

  Staat hier nou…voor expi vandaag zien we geen 546…of staat hier nou juist…we gaan voor expi van vandaag 546 zien?…

  Toen ik het gisteren voor de eerste keer las…dacht ik dat de visie luidde…boven 546…maar nu ik de zin opnieuw lees…begin ik te twijfelen…

  GRS Geert-Jan .

 12. Jan says:

  Sorry, geen idee en ben liever met de beurs bezig 😉
  Dax wil even slotcanlde gapje sluiten rond 12067 = dagpivot, dan weer upperdepup?

 13. Henk Heus says:

  als volgende week nafta wordt getekend staan we zo op 552, 61 fibo, tevens Gann en wat intra hiaten.

 14. Moos says:

  @GJN 10:45: Heb me gisteren ook afgevraagd wat dayo exact met deze quote bedoelde. Ik ben geneigd het te interpreteren als: We gaan de 546 nog zien, maar niet voor de expiratie.

 15. Roland says:

  @Gjn Dayo is een abbo verkoper die hebben altijd gelijk .
  @Henk Heus verleden week stierf Gann nog arm en werd hij rijk door verkopen boeken nu gebruikt u Gann

  Ik verbaas mij Heus

 16. Gerrie says:

  Volgens mij bedoelt die klantenlokker dat, wanneer we voor expi vandaag de 546 niet gezien hebben, hij(hopelijk) hier de aanwezigen niet meer komt vervelen.

 17. Phoenix says:

  Ik las het als: Als het morgen geen 546 voor de Expi morgen wordt, dan bent u van mij af.
  Maar ik vraag mij af of het zal uitmaken, dus don’t get your hopes up.

 18. Henk Heus says:

  @Roland, ik probeer zo de Gann aanhangers in hun waarde te laten, hebben ze ook een keer gelijk.

 19. Roland says:

  aha als dat uw insteek is Heer Henk Heus laat het 😉
  zit niemand op te wachtten toch ?
  concentreer op wat u kan en niet op wat andere doen met Gann of hun systeem .

  anders doe niet zo onheus

 20. Putin says:

  Tjemig, deze discussie weer oprakelen en dan volgende week verontwaardigd reageren betreft MM. Gewoon, omdat het kan.

 21. Gerrie says:

  @ GJN,

  Is het niet zo dat in geval van een ascending driehoek de uitbraak meestal door de horizontale weerstand plaats vind(t)?

 22. bvk67 says:

  GJ Nikken, hartelijk dank wederom voor een week onbezoldigde DD’s over diverse speelvelden.
  Daarom wens ik u, en alle lezers hier een fijn weekend.
  Grs, Bart

 23. Roelof says:

  @ Gerrie: Een ascending triangle is inderdaad vaker wél dan niet een bullish patroon. Meestal komt het patroon voor in een uptrend. Echter, soms komt ook voor dat het een bodempatroon is aan het eind van een downtrend.

  Indien het patroon aan de bovenkant wordt doorbroken dan zou de ‘measured move’ uitkomen op ca. 546/547. Daar ligt overigens nog een neerwaartse gap en het is tevens een Fibonacci retrace als je de Fibo’s o.b.v. de daling van 565 naar 534 bepaalt.

 24. Piet Flintstone says:

  Hé MM, u valt zelfs in herhaling……. wederom met lucht….. blijkbaar vindt u uw eigen bijdragen zeer inhoudelijk…..LOL

 25. Gerrie says:

  @ Roelof,

  Hartelijk dank. Duidelijk.

 26. Moneymaker says:

  @Putin, helemaal eens. maar heb het al vaker aangegeven. “Ze” willen allemaal kwaluteitsverbetering op het forum maar houden zich constant met anderen bezig en voegen niks maar dan ook niks zinnigs toe. Ze maken zich druk om mij en bijv DAYO en beursinhoudelijk voegen ze niks toe en maar afgeven op anderen stelletje kleuters!!

 27. Turbotrader says:

  Moneymaker , ik lees hier ook al jaren mee , maar wat jij allemaal post is toch niet meer normaal hoor , ik vraag me ook terecht af wat jij hier eigenlijk komt doen of wat de zin is van jouw bijdragen hier want ik “zie ” het niet hoor , aandacht , bevestiging? Dat je kritiek krijgt is toch normaal , heeft helemaal niets met “hypocriet” te maken . Groeten Steven

 28. Moneymaker says:

  @PietjeFlinstone, dank voor je kansloze en zinloze bijdrage nummer 2 vandaag, kleuter!
  @Steven, als je het niet zint blijf je toch lekker weg kerel. De meesten zijn hier alleen de hele dag bezig met anderen ipv hun eigen trades, niet normaal.

 29. Moneymaker says:

  @Turbotrader, nogmaals ik bepaal zelf of ik openheid geef over mijn posities en keuzes hierin. Als jou het niet bevalt of lees het niet of blijf lekker weg!

 30. Turbotrader says:

  Stel je voor dat we allemaal gaan wegblijven , dan ga je het hier leuk hebben hoor , Advies aan Geert-Jan open AUB een apart forum voor moneymaker ben eens benieuwd wie allemaal volgt !

 31. Moneymaker says:

  @Turbotrader, je snapt er echt helemaal geen jota van volgens mij…..vermoeiend hoor! Ik zal het nog 1 keer uitleggen en probeer het dan deze keer te onthouden. Ik lees ook zeer selectief op dit forum omdat ik een aantal berichten niet interessant vind voor mij persoonlijk. Ik ga hier ook niet op reageren. Het is mijn keuze wat ik wel en niet lees. De insteek van een forum is dat een ieder vrij is om datgene te plaatsen over de beurs wat hij/zij wil zonder elkaar te beschadigen en te schofferen. Wat mij opvalt is dat er elke dag weer opnieuw persoonlijke aanvallen worden geuit op mij als persoon. Ik zelf voel mij dan genoodzaakt om hier weer op te reageren. Kennelijk vinden sommige lieden hier het elke dag nodig om een langspeelplaat af te spelen over de handelingen van anderen hier.
  Nogmaals het is een forum waar een ieder VRIJ is om te schrijven over beursgerelateerde zaken. Ik vind ik het leuk om openheid te geven over mijn posities en daar blijf ik bij. Als anderen dat niet bevalt moeten ze het niet lezen of wegblijven. Ik vind het echter te laag om vervolgens mij te schofferen om mijn berichten.

 32. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Gerrie.
  Ja dat stelt de theorie inderdaad.
  GRS Geert-Jan

 33. v.binsbergen says:

  Tricky situatie.

  > Enerzijds mogelijk een vlag met doorbraak naar beneden, met (voorlopig) laatste golf naar beneden, en afronding 200+ dagen cycle.

  > Anderzijds een nest van 1-2’s golfjes in elliot wave met dadelijk een flinke versnelling naar boven (en wellicht een verdere indicatie dat onlangs een nieuwe cycle van 200+ dagen van start is gegaan).

  Wallstreet lijkt weg naar boven te vervolgen, dus kan voor de AEX wellicht later vandaag een versnelling naar boven betekenen. Als de bulls dit voor elkaar krijgen, dan staat er een mooie groene week candle (wat menigeen dit weekend aan het denken zet), en dan na het weekend weer verder up. Voor omhoog pleiten m.i. de erg lage MACD die binnenkort een upwaartse cross kan laten zien (met veel potentie naar boven), een dag RSI die voornamelijk upside heeft en het feit dat de laatste tijd veel meer puts dan calls gekocht zijn (niet iedereen rijk).

  Zelf momenteel geen positie.

 34. Piet Flintstone says:

  Ha, ha, “langspeelplaat”…… ik lees alleen maar steeds dat die beurs nu toch echt gaat dalen……en als-ie het nu niet doet dan morgen……Dat is pas een waardevolle bijdrage….daar kunnen we iets mee….. zielig…. en als mijn bijdrage je niet bevalt, lees je er toch gewoon overheen…. Ik snap het probleem dus niet

 35. Roelof says:

  @ Gerrie (en GJN): Betreffende die ascending driehoek gaat natuurlijk ook op wat Geert-Jan gisteren schreef in de middag update:
  “Let wel, een patroon is pas een patroon als de triggerlijn doorbroken is, waarvan op het moment van dit schrijven nog geen sprake is”.

 36. Moneymaker says:

  @Van Binsbergen, met dit dilemma worstel ik zelf ook momenteel. Met name de vele openstaande puts baart mij ook enige zorgen. De ratio is de afgelopen tijd significant opgelopen. Wat mij daarnaast opvalt is dat er een patroon van hogere bodems op dagbasis wordt neergezet. De kracht om te dalen droogt op waarbij er bij lange na geen OS situatie dreigt. De uitbraak van de DJ door de 26000 en de S&P door de 2900 maakt mij extra alert omdat in beide gevallen de ATH zeker getest zullen gaan worden is mijn verwachting waarbij de indices meegetrokken zullen worden. Een short squeeze is hierbij zeker niet uitgesloten. Mochten we dit terug gaan zien dan kan de zonen 548-550 erg snel op de borden staan is mijn verwachting! Ze zullen de shorters nl niet zo makkelijk de vervolgdaling “geven” —> eerst uitroken en dan pas eventueel dalen…

 37. Roelof says:

  @ v.binsbergen: De situatie is inderdaad niet ‘klip en klaar’. Het zou mij persoonlijk echter wel heel erg verbazen als Wallstreet nog veel hoger gaat vanaf de huidige niveau’s. Misschien nog een opwaarts potentieel van ca. 1 – 2%.

  Mede indachtig GJN’s Daily Dosis zie ik de S&P slechts een marginaal nieuw ATH zetten boven 2917 en de DOW gaat hoogstwaarschijnlijk vastlopen in de neerwaartse gap die eind januari/begin februari is geslagen tussen grofweg 26.335 en 26.435. Vlak daarboven bevindt zich overigens het ATH, op 26.617 wat ook als weerstand kan fungeren.

 38. Turbotrader says:

  Als “gevoelig ” persoon , raad ik je aan een beetje te doseren anders is het “liedje” vroeg of laat gedaan . Heb respect voor iedereen zolang ze op een eerlijke correcte manier communiceren , dat werkt gewoon het beste en dan is ook helemaal niet vermoeiend hoor , de hersenen zijn soms een raar iets

 39. Jorg says:

  @ v. Binsbergen en MM: de put-call ratio die ik gebruik, is sinds de bodem van 07/09 opnieuw fel afgenomen, de ratio bevindt zich nu min of meer op het gemiddelde van de laatste 12 maanden… Ik gebruik die van indexindicators.com. Welke gebruiken jullie? Misschien is die van mij foutief? Mvg, Jorg.

 40. Moneymaker says:

  Totaal volume
  26.369 (12.522 Calls, 13.847 Puts)
  Totaal open interest bij opening
  343.086 (146.838 Calls, 196.248 Puts)
  Call / Put ratio
  0,90

  Bij totale openstaande posities zijn er 50k meer puts, dat betekent bijna 35% meer puts tov calls, erg siginifant als je het mij vraagt.

  Verwachting is voor vanmiddag bodemstamp 539-540 om vervolgens richting 543-544 te gaan vanmiddag en begin volgende week overshoot naar max 548-550 –> vanaf deze zone weer short!

 41. v.binsbergen says:

  fd.nl

 42. Jorg says:

  OK, bedankt allebei. Data komen overeen. Uiteraard nog steeds significant, maar toch een pak minder dan enkele dagen geleden: ratio ging van krap 1,80 naar 1,20…

 43. Moneymaker says:

  @vB, idd!

 44. Moneymaker says:

  Kleine positie dax l(12080) long ingenomen, blijft nu toch wel aardig liggen met zakken futs S&P.

 45. Moneymaker says:

  Verwacht voor vanmiddag/begin volgende week toch nog een accelerator omhoog bij aex en dax naar lagere toppen. De kracht van de daling is ook aan het opdrogen. Waarbij nie OS ie

 46. Moneymaker says:

  …..Op weg naar hogere regionen 😉 DAX worstelt zich los en zal mij niets verbazen als we een +100 dag krijgen. AEX volgt langzaam de weg omhoog maar kan nog versnellen!

 47. Moneymaker says:

  Zoals eerder opgemerkt is het sinds 2 weken zo dat bij dalende futs Amerika de indices hier stijgen…. PD in de maak?

 48. Moneymaker says:

  @vB, zou het dan toch?

 49. Jan B says:

  MM, je mag van mij schrijven wat je wilt, maar denk je een beetje aan je belofte aan GJN?

 50. Moneymaker says:

  @Jan B, zal er op letten iets te enthousiast ;-). DAX long eruit wil weer instappen rond de 12100-21005

 51. Gerrie says:

  En de volgende test onderkant oplopend trendkanaal in de 30 min. AEX.

 52. Jan B says:

  MM, ?

 53. Koen says:

  Waar is die 546 nu ?

 54. wh.giesen says:

  Tja, die Dow kon ik rustig short op gaan, die 26000 was van beton, stoploss moest ik op 26200 zetten, en nu ben ik door dat betonrot dus uitgestopt, bedankt MM voor jou superinzicht.

  mvg

 55. Gerrie says:

  @ wh. giesen,

  Ben benieuwd of er überhaupt een reactie op komt. Waarschijnlijk niet, en volgende week weer zo’n gouden tip.

 56. maurice says:

  Pfffffffffff, ik kijk hier al weken niet meer, ik zie dat het nog steeds onrustig is, 50% blablabla van MM & Co. Ik ben weer weg. Kom wel weer terug als de rust (ooit) terug keert.
  Fijn weekend u allen !

 57. jos.de.klos says:

  Meen je dat nu wh giesen? Ben jij werkelijk op de adviezen van MM gaan handelen???

 58. Moneymaker says:

  @WHGiessen, all trades zijn op eigen risico en verantwoordelijkheid. Ik ga GJN toch niet verwijten als hij adviezen geeft en deze komen niet uit, dat is toch mijn eigen verantwoordelijkheid!

 59. Jan B says:

  Ik heb ook zo mijn vraagtekens en twijfel bij de posities van MM, maar wat hij schrijft in @19:40 heeft hij helemaal gelijk.

Geef een reactie