AEX: 50-Procent

Het verhaal van de AEX is nog steeds het verhaal van de MA20. Ook vrijdag bleek deze lijn weer netjes als springplank te fungeren. Vandaag dus weer eerste steun op deze lijn.

Nog steeds geldt voor de hieronder afgedrukte grafiek: Trend is Trend. Afgelopen vrijdag is ook een oplopende lijn onder het verloop van de indicator geplaatst. Wat opvalt is dat bij de test van de MA20 de RSI netjes deze lijn testte. Beiden met succes. Voor vandaag mag de blik dus weer een stapje hoger. Wederom kiest de DD er voor om slechts een bescheiden volgend hoger ijkpunt mee te geven.

Na de 522 van vrijdag, nu de 524. Dit niveau is gebaseerd op de tweede reactie-lijn, oftewel de 50-procentlijn, van de voorafgaande daling van augustus 2018 tot december 2018. Naast de ontwikkeling van de AEX boven de MA20 dient de blik uiteraard ook op de verdere ontwikkeling van de indicator gericht te zijn.

AEX-IntraDagGrafiek

Zoals hiervoor opgemerkt liggen de bodems van de RSI dan wel hoger, maar tegelijkertijd is afgelopen vrijdag geen nieuwe OB notering gezet. Het was juist het uitblijven van deze notering waardoor gedurende de dag weer netjes de MA20 getest werd. Blijft vanochtend wederom de bevestiging uit dan mag rekening worden gehouden met een nieuwe test van de MA20 gedurende deze sessie.

In de dag-grafiek heeft de AEX afgelopen vrijdag de bovenste convergerende lijn overwonnen, maar ook in deze grafiek nog geen OB in de RSI. Voor de volledigheid van de DD is een horizontale lijn geplaatst op 530. De top van begin december 2018. Nogmaals, de DD heeft sterke twijfels of de AEX dit niveau weet aan te tikken. In eerste instantie gaat de gedachte slechts uit naar een gevecht met de 50-reactielijn.

AEX-DagGrafiek

Voor het beeld in de week-grafiek wordt vandaag verwezen naar de nieuwste Blik van de Nik. Zoals afgelopen week beloofd is deze inmiddels op TradeIdee verschenen. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De middag-print van de AEX is afgedrukt op 524. De eerste drie handelsuren staan in het teken van het gevecht met de 50-procent reactielijn, zoals deze vanochtend in de DD is bepaald rond 524. De RSI heeft weer moeite om te volgen, zodat een hertest van de MA20 later  in de sessie niet hoeft te worden uitgesloten. Let wel, de trend is onveranderd de trend. Natuurlijk is er gewoon weer een hogere top gezet. Daarnaast kan worden opgemerkt dat niet alleen de MA20 als steun kan worden aangemerkt maar ook de zone 522, zijnde het centrale niveau van afgelopen vrijdag. Pas onder dit niveau verzwakt de AEX enigzins. Dat neemt niet weg dat de DD nog steeds geen fors hogere niveaus in de mond durft te nemen. De DD en de AEX blijven met elkaar in gevecht.

67 reacties op “AEX: 50-Procent”

 1. Moneymaker says:

  Goedemorgen iedreeen, GJN dank voor de analyse!

  Ik bespeur hier wel een draai in je visie. Was het een week geleden nog de visie dat we terug zouden gaan naar minimale de 510-512 zone, lees ik nu enkele hogere koersdoelen.

  De vraag is of dit rek is of gewoon een stijgende trend….woord rek is namelijk ook vrij breed momenteel.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Ik denk dat het lager gaat.
  GRS Geert-Jan

 3. Moneymaker says:

  Hi GJN, significant lager deze week. Anders gezegd houd je nog steeds rekening met terugval naar 510-512 of is dat te hoof gegrepen?

 4. Moneymaker says:

  Wel opvallend dat andere Europese indices en met name de dax de stijging al een tijd lang niet meer doorzetten maar de AEX door blijft stijgen….. loopt de AEX vooruit of de dax achter?

 5. Jan says:

  Vanaf de toppen van vorig jaar is de aex bij 50 fibo, de dax nog niet bij 38 fibo

  1. Moneymaker says:

   Hi Jan, bij de dax lijkt het meer een correctie in tijd waarbij het wachten is op een uitbraak!

  2. Roelof says:

   Ja, Jan. De DAX is erg zwak. En aangezien het de belangrijkste beurs en daarmee graadmeter voor Europa is………………

   De 38.2% fibo over de gehele daling van 13.600 naar 10.280 ligt op ca. 11.550. Die is inderdaad nog niet gehaald.

   1. string says:

    En zal gezien de dalende trendlijn vanaf half juni 2018…mogelijk ook niet gehaald worden…
    Let voorts in de daggrafiek DAX ook op RSI en MACD…op de CFD-grafiek geven beiden momenteel geen blijken voor stijging…

    1. Roelof says:

     Ja, over een paar weken komt er ook een dalende trendlijn in op ca. 11.550. Zelf denk ik dat dat niveau nog wel gehaald wordt in maart of zo.

 6. string says:

  Goede morgen…
  Wat is het toch ‘n dingetje die snoepjes…met tijd en wijle verkondigt hij met grote stelligheid…zijn zeer flexibele meningen welke met ‘n hoge graad van omzichtigheid…tot je genomen kunnen worden…
  Op andere tijden zijn er weer ruime perioden…dat er slechts vragen en af en toe ‘n insinuatie uitrolt…waaruit blijkt dat Daily Dosis en De Blik…te raadselachtig geschreven zijn…

 7. Phoenix says:

  Goedemorgen,
  Ik denk dat in dit geval geldt dat hoe meer uitroeptekens er staan, des te onzekerder de persoon is over zijn eigen kreet. 😉

  De V-vorm is bijna compleet, nog even tot de zone 530-534 afmaken?

 8. wh.giesen says:

  Aeniks wederom hoger RSI niet OB, ik dank eerst terug nu naar 523 voor gapfill.

  mvg

  1. Moneymaker says:

   Wg Giessen gapfill is niet meer nodig hebben we al gehad in de cashmarkt vrijdagavond.

 9. Hoekstra says:

  Vooral de zwaargewichten RD + UNI zorgen vandaag voor de AEX-stijging
  Zulke aandelen zitten niet in de DAX

  1. Roelof says:

   Nee, niet met een weging van ca. 14/15% inderdaad. Maar ook DAX kent zes zwaargewichten die de richting bepalen, Hoekstra.

 10. Moneymaker says:

  Als we dan toch de v shape af dienen te maken dan maar gelijk naar de 537 🙂

 11. Moneymaker says:

  Michael ahrens verwacht de dax nog naar 11500-11600 dus als de aex kan volgen dan is de 534-537 zeker haalbaar?

 12. Moneymaker says:

  GJN Dank voor de update. Wat versta ke onder fors hogere niveaus…. misschien een beetje flauw maar 550 verwacht ik ook niet op korte termijn. Anders gezegd hoeveel punten versta jij onder fors?

 13. Moneymaker says:

  Vwb de s&p zien we deze nu een correctie in tijd maken zone 2700-2014…. indien deze uitbreekt kans naar 2800 niveau daar zou de stijging weleens kunnen stokken

 14. Niek says:

  Interessante zienswijze MM, zo had ik het nog niet bekeken. Dit werpt een heel ander licht op de situatie, dank daarvoor! Hoe groot is die kans van SP 2800, kun je een tipje van de sluier oplichten …?

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Sta mij toe uw vraag van 12.11 uur te beantwoorden met een quote uit de DD zoals deze hedenochtend voor opening beurs is gepubliceerd…

  Quote…”Voor de volledigheid van de DD is een horizontale lijn geplaatst op 530. De top van begin december 2018. Nogmaals, de DD heeft sterke twijfels of de AEX dit niveau weet aan te tikken”…Unquote…

  GRS Geert-Jan

  1. Moneymaker says:

   Dank

 16. Moneymaker says:

  @niek, je hebt correctie in tijd en in prijs (daling). We zien dat zowel de dow als de S&p een correctie in tijd maken. Grote kans dat de s&p uitbreekt en op weg gaat naar 2740 en dan 2800. Hier ligt wel een zware weerstand. Ik zal eerlijk zeggen dat ik long zit op de s&p. De correctie in tijd lijkt zijn einde te naderen waarbij elk moment de stijging een vervolg kan krijgen. De AEX en dax zullen dan volgen is mijn verwachting.

  1. Roelof says:

   Hahahahahaha, jij weet echt helemaal niet waar je mee bezig bent MM. Hoe belachelijk ga jij jezelf nog maken op dit forum?

   De S&P heeft in haar opgaande trend vanaf eind december 2018 pas afgelopen donderdag de 2700 aangetikt en op vrijdag jl. is het wat verder doorgestegen tot in die zone 2700-2714. En dat is dan een correctie in tijd?

   1. Phoenix says:

    Laat maar Roelof, hij heeft vandaag net de laatste vlog van Michael Ahrens gezien en zit nu de info te papegaaien. Zielige vertoning.

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Ik moet toegeven dat ik uwen opmerking over correctie in tijd in de S&P500 ook niet helemaal kan plaatsen. Wilt u zo vriendeljk zijn om aan te geven over welke periode we dan praten? Mocht het mogelijk zijn een plaatje te plaatsen dan zou dat natuurlijk helemaal top zijn.
  GRS Geert-Jan

  1. Moneymaker says:

   Hi GJN, ik ga mijn best doen maar is wel lastig te uploaden

 18. Niek says:

  Dank voor je heldere uitleg MM, daar kan ik wel wat mee. Jij hebt tenminste een duidelijke visie, anderen zijn altijd zo vaag hier …

  1. Moneymaker says:

   Hi Niek, dank! Ik probeer zo duidelijk mogelijk te zijn en ben ook open over mijn posities itt anderen. Op een of andere manier vinden sommigen het hier nodig om te ageren tegen iemands anders visie, sta er gewoon boven 😉

 19. Phoenix says:

  Het kan niet anders dan dat MM een tweede account heeft aangemaakt. 🙂

 20. floriaantje says:

  Beste Bart,
  Proficiat met uw – 6 ringen Super Bowl’s – voorspelling voor Tom Brady. Overigens was deze
  zo defensieve wedstrijd de meest ‘boring ever’….
  MVG.,
  Bert

 21. maurice says:

  Beste Bert,
  Goedemiddag ! Durft u het aan om vandaag weer uw beproefde BTD strategie toe te passen ?
  Zelf ik short.
  mvg
  Maurice

 22. floriaantje says:

  Beste Maurice, Goedemiddag,
  Ca va (?). Zolang de S&P niet onder z’n 2695 “dalende lijn” raakt, de 100 MA op 210,95
  wellicht doorbreekt, zijn er m.i. bdp’s mogelijkheden. Uiteraard besef ik dat deze
  markt – zolang de 200 MA op 2741,15 bij slot niet wordt doorbroken – zich in een
  ‘bear-market-range’ bevindt en daardoor , zoals ons zeer gewaardeerde G-J stelt –
  slechts “reactief” is.
  MVG.,
  Bert

 23. maurice says:

  Hoe lang kunnen ze Unilever nog in de lucht houden ?

  1. Moneymaker says:

   Totdat pasen en pinksteren op 1 dag vallen 😉

 24. floriaantje says:

  Excusez moi, -ogen nog niet uitgewreven- : S&P 100 MA moet zijn 2710,95 géén “210,95”
  MVG.,
  Bert

 25. Jan says:

  beetje dooie boel tot nu vandaag met de beurs

 26. Moneymaker says:

  Overigens opvallend hoe zwaar de zone 522-523 verdedigd wordt—> significantie order worden ingelegd rond deze niveau’s gezien aantal FTI’s welke worden ingelegd. Als voorbeeld 155 contracten op FTI 522.60

 27. wh.giesen says:

  Ik ben benieuwd om 15.00 uur.

  mvg

  1. Moneymaker says:

   Geen enkele negatieve beweging zegt genoeg lijkt mij 🙂

  2. Hoekstra says:

   Daar is de na-15:00-dip

 28. string says:

  Ik heb ook ‘n significante order in gedachte…maar niet om ‘n niveau te verdedigen…noch om ‘n niveau aan te vallen…weet ook niet voor wanneer…dus doe ik maar niets…

 29. Geert-Jan Nikken says:

  Wat mij betreft weer een cruciaal momentje…AEX bijna op MA20 en RSI weer op de lijn…plaatje beetje vergelijkbaar met afgelopen vrijdag.
  GRS Geert-Jan

 30. detita444 says:

  Heb je deze van MM gehad G-J?

  1. Phoenix says:

   Hè niet zo flauw Fred, MM is immers net op tijd gedraaid, heeft z’n longs op het hoogste punt verkocht en was net short gegaan. 😉

 31. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  U doet mij weer laten lachen…dank… 🙂
  GRS Geert-Jan

  p.s….inmiddels wel krak…even kijken wat er op 522 gebeurt…

 32. Moneymaker says:

  AEX blijft sterk liggen zeg poehpoeh

 33. Niek says:

  MM, wat ben jij goed zeg! ik zie dat koers SP sinds donderdag 16:00 uur horizontaal verloopt, terwijl de RSI in de één-, twee- en vier-uur grafiek sterk terugloopt. Er is alweer veel ruimte voor een sprong omhoog. Dat bedoel je natuurlijk met de correctie in tijd, SP is klaar voor de volgende sprong omhoog! Wanneer staan we op 2800?

  De AEX is wel iets verzwakt, maar blijft plakken aan die MA20. Die zal de SP wel weer volgen. Diepe buiging voor MM beste mensen, hij heeft talent !!

  1. Moneymaker says:

   Stap voor stap, maar we komen er wel 🙂

 34. wh.giesen says:

  Ja, Niek elk blind eekhoorntje vindt wel eens een nootje zou ik zeggen. Dit gaat niet op in een reboundfase, het lijkt veel meer op vermoeidheidsverschijnselen in deze reactieve stijging.

  mvg

 35. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  Beste Bert, dank je wel. Inderdaad was de wedstrijd vreselijk. Maar hier was ik al bang voor vanwege de sterke defensie van de Rams dit hele seizoen.
  Volgens de Super Bowl Stockmarket Indicator gaat de beurs dit jaar negatief afsluiten. Echter, de laatste 3 jaar at deze indicator steeds mis. We gaan het zien.
  Grs, Bart
  ps. ES line in the sand is 2697 . Opvallend dat de $VIX verder daalt (bijna op dec 3 low), en de SP cash niet hoger staat.

 36. bvk67 says:

  Inkt nog niet droog, of de $VIX doet 15.93 (dec 3 low was 15.94). Opletten nu of er een bounce komt. Zo niet, dan gaan we richting de 2743 op de ES.

 37. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde MM,
  Ik zou het enorm waarderen…als u mijn vraag zou willen beantwoorden…ik leef namelijk in de veronderstelling…dat ik toch immer ook altijd…netjes uwen vragen aan mij beantwoord…
  GRS Geert-Jan

 38. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  ça va(?). Met referte naar uw post om 14.13, bdp gedaan op 2700.
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Niet zo goed beste Bert, ik heb nl. mijn shorts niet gesloten, haha !!
   mvg
   Maurice

 39. floriaantje says:

  Ter Info,
  U kunt uw wekker weer zetten voor Trump’s 2e State of The Union om 03.00 a.m. wo.6/2:
  éThe first one he outlined his vision for an “America first” approach to overhauling the immigration
  system, revitalizing manufacturing and prioritizing national interests abroad”.
  Het is niet moeilijk te raden waarover zijn 2e gaat. In dat opzicht , “maf maar lekker door” 🙂
  MVG.,
  Bert

 40. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Volgens ‘traders talk’ staan er de komende handelsdagen niet bepaald ‘major events’
  op de agenda behalve de Q4’s. Eind van deze maand Trump ontmoet dan ons “Kimmeke”
  & Xi Jinpke”. Alhoewel de S&P onder de 2740 in een ‘bear-market-range’ zit, lijkt m.i.
  bijkoop van shorts niet gewenst maar met “hedging” van bdp’s-uit te klaren bij slot – uw
  resultaat uiteindelijk toch guitig kan worden…
  MVG.,
  Bert

 41. jacco2 says:

  En weer die slotveiling. TA kan even weer de container in, de koopgekte is weer enorm.

 42. string says:

  Zal me niet verwonderen…als die slotveiling nog wordt teruggedraaid vanavond…
  En indien niet…dan vind ik het ook prima…

 43. detita444 says:

  Precies, we luisteren naar Mama Nikken. 😉

 44. floriaantje says:

  Beste Fred, Goedenavond,
  Mama Nikken is familie van…(?)
  MVG.,
  Bert

 45. detita444 says:

  Goedenavond beste Bert.
  Van G-J uiteraard. 😉

 46. floriaantje says:

  Amai, subiet heeft deze madam nog iets inspirerend te doen met G-J’s zijn
  entourage 🙂

 47. maurice says:

  Well done beste Bert !!
  mvg
  Maurice

 48. floriaantje says:

  Thks, Beste Maurice. Inderdaad 25 pips guitig ingeklaard.
  Hoop dat uw shorts niet te veel een “last” zijn voor U
  Beste Fred & Maurice,
  Prettige avond verder en tot morgen-middag.
  MVG.,
  Bert?

Laat een reactie achter