AEX: 446…

In de column van gisteren is aangegeven dat in de komende dagen de aandacht zou uitgaan naar de koersontwikkeling rond 446. Woensdag stond inderdaad in het teken van dit niveau en verwacht wordt dat de AEX vandaag opnieuw rond deze zone van start gaat.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Het afvlakken van de gemiddelde lijn in de intra-daggrafiek geeft aan dat de AEX momenteel een zone heeft bereikt welke enigszins tegenstand biedt. De column van woensdag had als titel de Week-Lijn. Het is de dalende trendlijn getrokken vanaf de laatste maanden 2015 welke momenteel een rol speelt. De eerste zes maanden heeft deze lijn de opwaartse ambities van de index weten af te stoppen en ook nu vervult zij weer de rol van obstakel en aarzelingsmoment. Zoals in de inleiding reeds aangegeven luidt de verwachting dat het niveau 446 ook vandaag weer een rol gaat spelen. De ontwikkeling rond dit niveau wordt na gisteren extra interessant door de ontstane verhouding tussen indicator en index in de kleinste grafiek. De RSI is in het laatste gedeelte van de sessie harder gedaald en afgekoeld dan de index zelf. Voor de vaste lezer die al een wat langere periode meeleest zal de opmerking “Pagina 58” uit “de Dikke Nikken” in dit licht herkenbaar klinken. Dit kan erop duiden dat de aanval op 446 vandaag mogelijk wat krachtiger wordt. Voor nu geldt echter dat de slotconclusie van gisteren opnieuw kan worden aangehaald:

Een hapering rondom 446 geeft aanleiding om aan te nemen dat de index na de grote stappen van de achterliggende dagen wat terugzakt. De oude 440-zone kan nu echter aangemerkt worden als eerste steungebied. Weet de AEX na wat opwarmen in de ochtend toch tot boven 446 uit te stijgen dan ligt de oude bekende 453-zone voor het grijpen. Wordt vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

10 reacties op “AEX: 446…”

 1. Tom says:

  Beste Geert – Jan,

  Ik overweeg pas nu om terug short te gaan op AEX.
  Net zoals vorige keren rond dit niveau (voor Brexit (toen was er echter geen handel mogelijk) en enkele weken daarvoor) begon de beurs terug te dalen vanaf +- 454 tot de zone 410 -421.
  Ik verwacht nu eenzelfde scenario, met eerst nog een mogelijke stijging tot 458 (Mogelijk wacht ik nog een paar basispunten met short te gaan, maar anderzijds kan ik hierdoor ook de start van de daling missen)
  Hetgeen ook altijd opvallend is, staat de AEX Daggafriek eerder hoog dan komt er bijna altijd een correctie aan, staat hij lag gaan de beurzen meestal stijgen.
  Om die reden ben ik dan ook nog niet short gegaan bij +- 420-425 tijdens de vorige adviezen (nog lage AEX daggafriek).

  Genoeg uitleg, mijn concrete vraag, verwacht u binnen dit en maximaal enkele dagen vanaf 458 of iets lager terug een serieuze daling?Terug naar niveau 421 of de verwachte 409? Of verwacht u dat de AEX deze weerstand van 458 wel zal breken?
  Bedankt

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen Tom,
  Hetgeen ook altijd opvallend is, staat de AEX Daggafriek eerder hoog dan komt er bijna altijd een correctie aan, staat hij lag gaan de beurzen meestal stijgen…..dat vind ik mooi gesproken…:-))
  Ik ben van mening dat langere termijn bodem nog niet is gezet. Deze mening blijf ik handhaven op basis van de ontwikkeling van RSI en AEX in dag- en weekgrafiek. Uiteraard is het op dit soort momenten moeilijk om de rug recht te houden. Dat doe ik echter wel.
  GRS Geert-Jan

 3. Hoekstra says:

  Het rentebesluit van de Bank of England om 13:00 kan voor volatiliteit gaan zorgen.

 4. Roberto says:

  Goedemorgen GJ. Vasthouden aan een visie vind ik lovenswaardig en gezien de argumenten betreft dag/week RSI en AEX terecht. Echter, de index breekt vandaag met een gap (!) boven een 7-maands dalende trendlijn. Dan moet je naar mijn idee niet gaan raden waar een top komt te liggen. De weerstanden 453 en 458 zijn bekend. Zolang de korte termijn stijgend is ligt de verrassing aan de bovenkant van de markt, dus een doorbraak boven de 458. Zou geheel in lijn zijn met de reacties op dit forum overigens. Ik concentreer me op 453 en 458 en zie wel wat de markt daarna gaat doen. enige reactie is logisch na non-stop 33 tot 38 punten gestegen te zijn. GRS uiteraard

 5. Ab says:

  Hallo G.J. morgen 15 July de top van deze beweging dan korte draai naar beneden dan richting begin 4 Augustus weer omhoog, nu afwachten of het klopt de bodem in de tijdszone 6,7, July klopte ook ,een poosje terug gemeld,we gaan het zien. Jouw analyse is overgens op de korte termijn meestal perfect.

 6. Fer says:

  Dat hebben de heren wel weer knap geregeld.
  In een week ff 7% ofwel 30 punten erbij.
  Lang leve de centrale bankiers en het aflopen van de indexfutures van morgenmiddag.
  2 zaken die nogal prijsopdrijvend werken.
  Vanochtend voorbeurs had men het ook weer mooi voorelkaar.
  😉

  1. Fer says:

   Overigens al 2 dagen geen volume …. zo meteen weer …….

 7. Fer says:

  Aaaaaaaiiiii tegenvallertje

 8. Tom says:

  Beste Geert – Jan,

  Bedankt voor uw mening.
  Ondertussen 1ste short geopend op AEX aan 449.
  Groeten

 9. Roberto says:

  Gap van vandaag gesloten en slot in de onderkant van de range van de dag maakt het op de korte termijn wat minder sterk. Wellicht kleine terugval naar 440 om van daaruit toch nog een keer de 453 aan te tikken, zou ik zeggen.

Geef een antwoord