AEX: 411 = 411

Al enkele dagen staat het niveau 411 centraal in deze column. Na de afsluitende slotstand van de eerste handelsweek is ook de openingsslotstand van de tweede handelsweek vrij nauwkeurig op dit niveau gezet. De strijd om de HoofdLijn is in volle gang. Reageren, niet Anticiperen!

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Gisteren is de opmerking geplaatst dat deze week een cruciale week voor de AEX is. De graadmeter worstelt en strijdt met de HoofdLijn uit de week-grafiek. Met deze lijn wordt de stijgende trendlijn onder het koersverloop sinds de tweede helft 2011 bedoeld. Ook voor vandaag wederom de opmerking dat het gevaar nog niet is geweken. Anders verwoord, de definitieve uitslag of de trendlijn succesvol wordt getest of wordt doorbroken kan nog niet worden gegeven. Tot die tijd geldt onveranderd het motto: Reageren, niet Anticiperen.

In de intra-daggrafiek valt op dat de RSI onveranderd in een BearMarket Range fluctueert. Daarentegen worden de bodems wel steeds iets hoger gezet, terwijl de dieptepunten in de AEX onveranderd lager zijn gezet. Een klein lichtpuntje. In de dag-grafiek valt op dat de RSI nog boven de OS-lijn fluctueert terwijl dat bij het hogere dieptepunt in de index van midden december niet het geval was. Tot slot staat de groene pijl nog steeds in de week-grafiek.

Weet de AEX ondanks deze constateringen vandaag de koersen rond 411 niet vast te houden, dan moet rekening worden gehouden met een verdere verzwakking tot in eerste instantie 405. Zoals gisteren reeds aangegeven vormt in het langere termijn beeld dit niveau, naast de benoemde 411, het volgende cruciale punt. Naar boven toe kan na gisteren de zone 415 als eerste obstructiezone worden gedefinieerd. Daarboven volgen eventueel de oude 425 en 428.

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3