Acceleratie van Trends

De Afgelopen week veel meer besmettingen in Europa (Frankrijk en Spanje) maar ook in India lopen de besmettingen weer op. Dit komt overeen met de normale griepvirus cyclus en ook zoals eerder in een vorige column gemelde Spaanse griep cyclus.

De overheid blijft stimuleren onder het mom van “de economie die nooit meer mag krimpen”. Natuurlijk moet er iets gebeuren gezien de effecten van Covid19. Maar plannen voor omscholen gaan mij persoonlijk te ver. We hebben nog geen structurele werkloosheid maar wel een incidenteel effect van lock-down regels. Zoals de Russische en de Spaanse griep verdwenen, zo zal ook Covid19 ongetwijfeld verdwijnen. Dus het omscholen van de culturele en de toeristische sector en ook van de horeca lijkt me geen goed plan. Nu kunnen we grappen maken dat de “cultuur” werknemers, leden van een band, leden van een orkest, etc. al nooit een echte baan hadden. Ook zouden we kunnen zeggen dat viool spelen, of piano gepingel niks waard is, om het al helemaal niet te hebben over die gitaren herrie (geintje!)… dus gewoon  lekker omscholen en niet moeilijk doen?

Los van Covid19 hebben we de aanloop naar verkiezingen in de VS.

Trump en de Republikeinen zijn briljant omdat ze net doen alsof er geen Covid19 problemen zijn in de VS. De Democraten gingen uit voorzorg alleen digitaal aan de gang met de verkiezingen en waren na een dag geheel klaar met hun congres. Maar mensen willen helemaal niet de waarheid horen en willen geen bescherming tegen zichzelf. Ze willen lekker naïef zijn, zonder dat ze het zelf weten gevaarlijk doen en niet aan de realiteit herinnerd worden. Dat mensen niet van negatief nieuws houden is voor mij als ervaringsdeskundige wel heel duidelijk.

Door dit live optreden van Trump met vuurwerk en veel show; is hij weer een stuk dichterbij gekomen in de verkiezingsstrijd en ligt de race weer helemaal open. Nu heb ik het idee dat de beurs omhoog gehouden wordt om een herverkiezing mogelijk te maken. Maar de vraag komt dan op: wat als hij wint? Gaan we dan door met stimuleren en manipuleren of laten we de boel eindelijk los? En wat vinden de Chinezen ervan? Er woedt onderhuids niet alleen een economisch strijd maar ook militair begint de spanning op te lopen. Het gaat allemaal heel veel verder dan een TikTok app en het ging al  best heel ver voor een vrij land om een populair programma te verbieden.

Fools, liars and ….

Nu heb ik overal verstand van, maar politiek is iets onvoorspelbaars. Dus snel door naar de volgende leugenaar namelijk: statistiek. Als we de statistieken bekijken van de herstelbeweging vanaf de bodem maart dit jaar naar nieuwe all time highs dan lijkt deze op de herstelbeweging gelijk was aan de crash van 1987! Toen werd ook de economie gestimuleerd met fors lagere rentes, maar toen kon je nog een vraag hebben over het feit of de economie echt geraakt was door de daling van de beurs of dat iets was buiten de echte economie. Nu hebben we een Covid19 beweging en heeft dit mijns inziens echt een economisch effect; zo kijkende naar bijvoorbeeld de vele tienduizenden werklozen in de hotelbranche, de vastgoedmarkt, de effecten voor bijvoorbeeld de cruise schepenbedrijven, de eerder genoemde culturele sector en de mensen die events organiseren.

De Amerikaanse beurs staat op All Time Highs. Het is niet alleen de Nasdaq (IT) maar ook de brede Wilshire5000 (algemene markt), terwijl er dus wel een dingetje is sinds de vorige keer dat we ook rond deze niveaus waren.

Wilshire5000

Ondertussen in de echte economie

Zoals gezegd, afgelopen week waren er meerdere bedrijven die met mega ontslagen voorbij kwamen. Coca-Cola ontslaat 4.000 werknemers, American Airlines schrapt 19.000 banen en een ander in het oog springend voorbeeld: hotel casino bedrijf in Vegas MGM dat ontsloeg 18.000 man zijnde een kwart van hun totaal aantal werknemers.  De koers van dit laatste bedrijf ging er bijna 5 procent op omhoog…

Ook bedrijven als Carnival Cruise zijn langzaam aan het herstellen. Maar niet alles zal herstellen. Neem Wirecard weliswaar een slachtoffer van fraude is van een mega waarde op de beurs naar een restschuld van 2,8 miljard gegaan…

Carnival Corp

Accelaratie van de trend is het einde van de beweging

Dat er optimisme is over bedrijven die hard afgestraft zijn is prima. Maar echte gekte hebben we rond bedrijven als Salesforce CRM. Het CRM software bedrijf staat 105 keer de verwachte winst en heeft een marketcap van 250 miljard. Een bedrijf kan je net als een huis ook altijd waarderen op herbouwwaarde dus stel je begint een geheel nieuw CRM software pakket en je rolt het uit in de wereld. Red je dat met 250 miljard, of heb je minder geld nodig?

Oké de cijfers waren goed en het bedrijf draait ondanks het feit dat niemand de deur uit gaat om iets te verkopen in coronatijd, goed. Toch gooide ook dit bedrijf er nog eens een berg mensen uit (duizend man). Wat zegt dit over de arbeidsmarkt?

De koers is helemaal geaccelereerd en een accelaratie van de trend is volgens mijn boek (moet nog afgemaakt worden) het einde van de beweging.

Sales Force

Apple bijna gesplitst  

Maandag wordt het aandeel gesplitst en zal het splitsingseffect dus klaar zijn. In de Candle grafiek hebben we een Engulfing Bear patroon, wat normaal een sterk negatief signaal is. Twindicator op 473.67 USD. Fundamenteel is er strijd tussen Apple en Facebook. Maar ook tussen Apple en speelgiganten dit zou negatief moeten zijn.

Apple

En weer door

Elke keer als je denkt nu is het moment dan hebben we het gehad hebben met het aandeel dan krijgen we toch weer een accelaratie alsof de auto in de Cheetah mode staat. Het bedrijf blijft maar stijgen op fantasieën over (nog betere) baterijen, over autoverkopen en over de toekomst. Het bedrijf is 413 miljard waard en staat slechts 1.145 keer de verwachte ge-truc-te winst. De concurrentie op de beurs en in de markt wordt steeds groter. Afgelopen week kwam naast de Chinese elektrische autobouwer Nio, ook Li en Xpeng naar de Amerikaanse beurs.

Overigens verkoopt Tesla een paar honderd duizend weliswaar elektrische auto’s, de Grote Vier waaronder VW zitten rond of boven de 10 miljoen auto’s per jaar. Je gaat je afvragen: Hoezo belofte voor de toekomst? Tesla komt ook met split maar mijn mening is het effect onderhand wel uitgewerkt. In het FD stond er afgelopen week al een groot hedge fund dat short was gegaan het is wachten op de rest en dan kan ik ook weer eens short gaan.

Tesla

Stocksplits waren er ook voor 2000 en ook voor 1929

Stock splits zagen we ook in de jaren voor de crash van 1929 en het mooiste voorbeeld uit die tijd is Radio Corporation America. Het bedrijf speelde in op de trend dat mensen een radio in de auto wilden, uiteindelijk heeft iedereen een radio in de auto. Echter het bedrijf redde het niet.

Radio Corp of America

Ook zijn er vele splitsingen geweest vlak voor de Dot Com crash. Timing is moeilijk op dit gegeven, maar of het nu ook nog jaren door kan gaan betwijfel ik zeer.

Over twijfel gesproken

ASML heeft al een tijd verkoopsignalen en we zien een soort van rotatie uit Chips naar o.a. financiële aandelen. Kortom ik zie een bevestiging in mijn short idee van dit aandeel. Stoploss(short)  is de Twindicator lijn op 327.14 Euro.

ASML

We vertrekken met het vertrek van Abe

We hebben het stimuleren van de economie waarbij zowel aandelen als obligaties gekocht worden, de naam “Japanificatie” gegeven. Maar wat als dan in Japan de premier in een keer abrupt stopt? Persoonlijk vind ik het raar. Ook vind ik het raar dat als ik de Economist op zaterdag uit de bus pak er reeds een verhaal staat over Abe terwijl vrijdag morgenvroeg het nieuws nog niet bevestigd was. Donderdag sluit deze reeds.

In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal in de Nikkei225 futures als we onder de 22.587.29 gaan.

Japan Nikkei225

In het licht van de Japanificatie, hebben we het dus over de rente en  de rente loopt  precies op zoals ik al dacht. Er zijn helemaal mooie short producten op de stijgende rente. Er zijn bijvoorbeeld. Inverse ETF’s op de lange Amerikaanse rente, TBT. We zien de TLT dalen na eerdere volatility peak en dus denk ik dat we aan de vooravond staan van een grotere beweging.

USA TLT 20plus

De FED liet weten dat ze de rente de komende jaren laag gaan houden zolang de inflatie maar onder de 2 procent zit. Een negatieve reële rente van rond de 2 procent! De inflatie swapcurve (vijf jaar) ligt boven de 2 procent.

Swapcurve inflatie

Source: Bloomberg

Gaat het dan toch nog gewoon gebeuren? Gaan we dan eindelijk ondanks alle ruis (“fake news/news”) een correctie zien?

EOE index

 

Belangrijk voor ons: De AEX Twindicator staat op 571,54 en dus nog short. Maar als we boven dit niveau komen moeten we weer glad.

Geef een antwoord