Aandelen zakken langzaam weg

Nu het momentum van een aantal bekende Amerikaanse zwaargewichten op de beurs onder druk staat, zien we de druk op aandelenindices toenemen. Ook olieprijzen zien we een negatieve draai maken. Intussen lijken financiële markten te wachten op nieuwe verrassende berichtgeving en reageren beleggers steeds minder sterk op positieve berichten over corona of meer fiscale stimulering van overheden. De belangrijkste vraag is inmiddels: moeten we er rekening mee houden dat de aandelen in aanloop naar de verkiezingen in VS verder zullen wegzakken?

Momentum zwaargewichten VS verzwakt

We hebben vorige week al gewezen op meerdere waarschuwingssignalen. Ook hebben we al regelmatig aangegeven dat pakweg 5 bekende Amerikaanse technologiereuzen (Facebook, Amazon, Apple. Alphabet en Microsoft)  de markten in de VS omhoog hebben gestuwd. We kwamen het onderstaande plaatje tegen van de brede Amerikaanse S&P 500-index. Dit geeft een veel genuanceerder beeld van de beursontwikkeling in de VS.

Te zien is dat de beurs in de VS zonder de vijf topaandelen het meer zijwaartse beeld toont dat we het laatste kwartaal in Europa zien. De grote vijf zijn goed voor bijna een kwart van de S&P 500- index. Dit geeft een vertekend beeld dat suggereert dat het fantastisch gaat met aandelenmarkten in de VS. Voor de volledigheid: er zijn meerdere namen die fantastisch hebben gepresteerd, maar verreweg de meeste Amerikaanse aandelen niet.

Markten wachten op nieuw significant nieuws

Financiële markten lijken intussen steeds minder te reageren op hoopvolle berichten. Positief vaccinnieuws heeft minder effect, ondanks de verkiezingsretoriek in de VS. We weten inmiddels wel dat er uiteindelijk een coronavaccin zal komen, maar naar alle waarschijnlijkheid pas volgend jaar. Dinsdag werd bekend dat de Britse farmaceut AstraZeneca proeven met een potentieel vaccin de universiteit van Oxford heeft gepauzeerd, vanwege mogelijke schadelijke bijwerkingen bij een proefpersoon.

Ook extra fiscale en monetaire stimulering van overheden lijkt beleggers nauwelijks meer te kunnen inspireren. Na alle monetaire en fiscale geweld had het extra pakket van Frankrijk ter grootte van 100 miljard euro nagenoeg geen effect meer. Het lijkt dus wachten op verrassend significant nieuws in aanloop naar de verkiezingen in de VS. Ook zien we steeds meer organisaties die waarschuwen voor de door ons vaak benoemde tweede ronde effecten. Ten slotte blijft het coronavirus nog steeds links en rechts oplaaien en blijven de spanningen tussen de VS en China steeds verder oplopen. Zolang er geen grote nieuwe positieve verrassing opduikt, houden wij dan ook rekening verder verzwakkende koersen.

Olieprijzen laten klassieke topvorming zien

Afgelopen juli gaven we aan dat het onwaarschijnlijk was dat de olieprijs structureel boven de 40 tot 45 dollar voor een vat Brent-olie zou klimmen. Dit vanwege het overaanbod en de lagere vraag vanwege de huidige recessie. De onderstaande grafiek laat een door de bank genomen hoge correlatie zien tussen de olieprijzen en de MSCI Wereldindex voor alle landen in de wereld  (ACWI). Uiteraard zijn de procentuele uitslagen verschillend, maar het gaat hier vooral om de richting van de koersen. De rode lijn vertegenwoordigt de prijsontwikkeling van Brent olie. Deze zomer was de correlatie tussen aandelen en de olieprijs wat minder, door de hoge vlucht die de grote techaandelen namen. Mocht de correlatie weer sterker worden, dan zou dat een slecht voorteken voor de aandelen kunnen zijn. Dit omdat de grafiek van Brent een klassieke vorm van topvorming vertoont na het herstel van de paniekbodems eerder dit jaar.

(bron Investing.com)

We kennen allemaal de glijpartij van het tweede kwartaal waarbij zelfs negatieve prijzen werden afgerekend. Dat ligt al een tijdje achter ons en inmiddels staan koersen zo’n 50% hoger dan die bodemprijzen. Echter, de koersen hebben daarmee ook slechts 50% van de meest recente daling goedgemaakt. Dat is dus correctief en heeft geleid tot de vorming van een volgende lagere top.

Het verlies van momentum dat we nu beleven indiceert dat de koersen op zoek gaan naar houvast op lagere niveaus. De eerste kandidaten daarvoor zijn koersen rond USD 30. Het is niet zo dat olieprijzen een leading indicator zijn voor de aandelenmarkten. Maar olieprijzen geven wel een extra waarschuwing, gelet op de correlatie in het verleden, dat een langer durende beurscorrectie op zijn plaats is.

 

Geef een reactie